Hlavní navigace

Operátoři zvládli přechod ČT 24 do formátu 16:9 bez problémů

1. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Digitální kabelová televize DVB-C Autor: 115393
1. 9. 2008

V redakci serveru DigiZone.cz jsme měli možnost zkontrolovat prostřednictvím několika distribučních cest, jak zvládli satelitní i kabeloví operátoři přechod zpravodajské televize ČT 24 do širokoúhlého formátu 16:9. Z dostupných pozemních i digitálních vysílačů se neobjevil nikde problém, obraz je vysílán v nezměněné podobě. Stejně tak je tomu u digitální kabelové televize UPC i v platformě UPC Direct. Nejlepší obrazovou kvalitu má v současné době kanál ČT 24 v satelitním CS Linku, kde se pohybovala bitová rychlost v rozmezí 3.3 až 6.2 Mbps. Rumunská platforma Digi TV vysílá program s oříznutými okraji ve formátu 4:3, chybí zde tedy i kus loga.

KL24

ČTĚTE TAKÉ: ČT odhalila další novinky, které přichystala od září

Tento formát však není ve vysílání jedinou novinkou, kterou Česká televize připravila. Dobré ráno na ČT1 se vrátilo ke svému dřívějšímu názvu Studio 6 a na ČT2 se od šesti hodin poprvé představil tento ranní blok v lifestylovém duchu. Na ČT1 i ČT24 se vysílá z původních prostor, které ovšem během prázdnin prošly náročnou rekonstrukcí. Nový je celý světelný park i interiér studia. Na formát 16:9 nepřešly pouze dva pořady, a to Před 25 lety a Archiv ČT24. I ty budou ale přizpůsobeny širokoúhlému formátu, a nedojde tak k deformaci starých archivních záběrů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).