Hlavní navigace

Panasonic TX-39AS600E: excelentní zvuk, ale také nižší poměr cena/výkon

28. 5. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Řada AS600 stojí na pomezí mezi typickou střední třídou, kterou představuje AS650, a nižší střední v podobě nedávno testované AS500.

U AS600 si můžete vybrat mezi 81 cm (32"), 99 cm (39"), 107 cm (42") a 127 cm (50") úhlopříčky a také mezi podsvícením plošným nebo podsvícením v rámu. Všechny modely už přitom podporují funkci myStream (souhrn vašich oblíbených pořadů), mají zabudován procesor s dvojím jádrem a jsou už výhradně v rozlišení Full HD.

Já dostal zapůjčen model s kulantními 99 cm s doporučenou koncovou cenou 15 499 Kč vybavený tunery DVB-T/C, které jsou zabudovány i do ostatních výrobků této řady.

Zmínit bych měl ještě další společné funkce, jako ovládání přes chytrý telefon aplikací Panasonic TV Remote 2 (více viz test AS500 zde), hlasový asistent, Swipe & Share či výbornou podporu DLNA ke které se ještě dostanu v části o přehrávání multimédií.

Bráno z druhé strany, tento model ještě nepodporuje nahrávání a tudíž upozornění na pořad přes EPG, nicméně můžete k němu dokoupit například kameru pro Skype.

Jak vidíte, je opravdu na rozhraní…

Design je elegantní s uzounkým rámečkem ze dvou stran a povedeným nenatáčitelným plastovo-kovovým podstavcem.
Autor: Panasonic

Design je elegantní s uzounkým rámečkem ze dvou stran a povedeným nenatáčitelným plastovo-kovovým podstavcem.

Instalace, včetně WiFi a „šetřivého“ podstavce

Podstavec se na rozdíl od řady 500 montuje ke dvěma ocelovým stojinám zasouvaným do panelu. Nejprve je třeba přidělat stojiny k podstavci a pak teprve celek zasunout do obrazovky. Pokud to uděláte obráceně, nedostanete se na jeden ze šroubů…

Bohužel i když je podstavec opět plastovo-kovový, v jedné části kov chybí, takže pokud ho vezmete do ruky, ucítíte zřetelné prohnutí a jistou labilnost, která se ovšem při smontování ztratí. Nicméně to vzbuzuje otázku, proč je při ceně televizoru 15 499 Kč navržen takto šetřivě! Tipnu si, že někdo u Panasoniku chtěl sníženými náklady oslnit své šéfy a pak už to nebylo k zastavení… :)

Softwarová instalace je dílem okamžiku zvláště, když jde pouze o DVB-T. DVB-T2 tu není, to začíná až u řady AS640, což je letos typická střední třída.

Stejně pohodlně se instaluje i WiFi a softwarová klávesnice, přes kterou zadáváte heslo, je přímo ukázková, stejně jako například třídění kanálů dvojím způsobem. Tady si určitě stěžovat nebudete!

Dálkový ovladač výborně padne do ruky a je přehledný s tradičně kvalitním rozložením. Na těchto základech staví Panasonic už dlouho a je dobře, že to nemění!
Autor: Panasonic

Dálkový ovladač výborně padne do ruky a je přehledný s tradičně kvalitním rozložením. Na těchto základech staví Panasonic už dlouho a je dobře, že to nemění!

Pohodlné ovládání s tradiční „dálkou“

Menu je lehce pozměněno, jak jsem psal už u recenze modelu Panasonic TX-32AS500E zde.

Pozměněno je však s citem a jen lehce graficky, vlastnosti jako přehlednost a možnost kolovat v nabídkách zůstaly zachovány. Velice příjemná je také možnost vstoupit při přehrávání multimédií přes USB či DLNA do plného menu a upravit vše, co potřebujete, včetně například změny přednastaveného zvuku či parametrů obrazu.

Dálkový ovladač je opět klasika sama, tedy alespoň rámci Panasoniku a příjemné je i zdvojené ovládání multimédií, jednak přes samostatná tlačítka umístěná zcela dole a jednak přes kurzorový kříž a tlačítka teletextová. Neméně příjemné je, že OK přehrávání zastaví a druhé stlačení ho opět spustí. V tuneru pak vyvolá seznam kanálů, a tak by to mělo být!

Ovládání patří k silným stránkách současných televizorů Panasoniku a zatímco konkurence v řadě případů dosti ošidně experimentuje, tady se drží vyzkoušené a zavedené klasiky. Sláva!

EPG na výšku je druhou variantou náhledu na programovou nabídku. Stačí jen podruhé zmáčknout tlačítko Guide.
Autor: Bohumil Herwig

EPG na výšku je druhou variantou náhledu na programovou nabídku. Stačí jen podruhé zmáčknout tlačítko Guide.

Osmidenní EPG s řadou možností

Je pohodlné, s obrazem i zvukem a dvěma náhledy – horizontálním a vertikálním s nabídkou pořadů pro jednu stanici. Po kanálech se můžete pohybovat jak chcete a nic se neděje, dokud nezmáčknete OK. Pak jste na kanál přepojeni. Nicméně k mému překvapení se v této fázi televizor choval trochu jinak než AS500, což bylo možná dáno raným firmwarem. U něj se totiž na celou obrazovku televizoru přepne vybraný kanál až po vyskočení z EPG tlačítkem Exit. Tady stačilo zmáčknout OK…

Počítejte s tím, že na pořad se nebudete moci nechat upozornit, což je nejspíše dáno klasickým nešvarem Panasoniku, že pokud televizor nemá nahrávání, nemá ani možnost upozornění na pořad.

Přes tlačítko APPS se dostanete do sdružené nabídky pro přehrávání multimédií (přes USB i DLNA), na otevřený web a mj. také na nejrůznější widgety, včetně českých. Voyo jsem bohužel vyzkoušet nemohl, změnili se lidé a jak se zdá, spolupráce skončila.
Autor: Bohumil Herwig

Přes tlačítko APPS se dostanete do sdružené nabídky pro přehrávání multimédií (přes USB i DLNA), na otevřený web a mj. také na nejrůznější widgety, včetně českých. Voyo jsem bohužel vyzkoušet nemohl, změnili se lidé a jak se zdá, spolupráce skončila.

Nastavení více než bohatá

Zpočátku se vám možná bude zdát, že u obrazu nejsou nijak velká, ale opak je pravdou, i když u zvuku je jich dost už na první pohled. Jednak je tu obvyklé nastavení výšek a basů a mj. také vzdálenosti od stěny, jednak v režimu Uživatel i osmi kanálový ekvalizér. Připočtěte si k tomu podporu mj. dts a dostáváte zvukově opravdu vytříbený televizor.

U obrazu najdete pět přednastavených režimů, z toho tři se základními možnostmi. Po vybrání jednoho z dvou posledních – Kino a Kinorežim – se otevře část menu označená jako Rozšířená nastavení. V nich upravíte vyvážení na bílou, gama korekci a také můžete vstoupit do Správy barev, kde si upravíte odstín, saturaci či jas pro barvy modelu RGB.

Poměrů stran obrazu je šest a nechybí režim 14:9, který se stále hodí. Nicméně, jak je už od loňska zvykem, nastavení správné reakce na signál WSS je složité a je ho třeba udělat pro každý kanál zvlášť.

Pak bude televizor přepínat podle formátu příchozího pořadu a také si to zapamatuje. Zkrátka nestačí jen přepnout na „Automaticky“, jak to je zvykem všude jinde. Přiznám se, že je mi stále záhadou, co k tomu výrobce vlastně vedlo.

Spotřeba solidní, eko volby bez menu

Televizor ve továrním nastavení používá následující parametry: obraz je nastaven jako Normální, režim Živá barva zapnut, Adaptivní řízení podsvitu zapnuto, stejně jako senzor hlídající úroveň okolního osvětlení. V tomto okamžiku si televizor po hodině provozu na stanici ČT24 (DVB-T) vzal 33 wattů (23–34 W).

Jakmile jsem vypnul obrazovku a ponechal v chodu pouze zvuk, což se stále dělá hluboko v menu, dospěl jsem k výborným 13 W.

Eko volby jsou v menu rozptýleny do několika míst a pokud je chcete změnit, podívejte se do části Obraz a především do Nastavení.

Jak je u výrobce zvykem, televizor nemá tlačítko úplného vypnutí a nahrazuje ho tlačítko elektronické. Rozdíl ve spotřebě oproti vypnutí dálkovým ovladačem je však naprosto minimální.

Napojení na domácí počítač s DLNA serverem bylo bezproblémové, dokonce i titulky byly řádově lepší než při pouštění filmu přímo z televizoru. I tohle je silnou stránkou tohoto výrobce.
Autor: Bohumil Herwig

Napojení na domácí počítač s DLNA serverem bylo bezproblémové, dokonce i titulky byly řádově lepší než při pouštění filmu přímo z televizoru. I tohle je silnou stránkou tohoto výrobce.

Výborná kompatibilita, staré chyby, solidní DLNA

S podrobným popisem na práci multimédií přes USB vás odkáži na recenzi televizoru Panasonic TX-32AS500E zde. Multimédia u TX-39AS600E jsou totiž zcela stejná, včetně formátové kompatibility a titulkové podpory. Titulky rovněž nejdou zvětšit a také je třeba prakticky neustále je zapínat, nebo alespoň volit znakovou sadu.

Zaměřil jsem se proto především na vyzkoušení DLNA a HbbTV.

DLNA jsem zkoušel přes PS3 Media Server nainstalovaný na mém ultrabooku Acer Aspire S3 (Windows 8) a fungovalo zcela bez chybičky i při bezdrátovém přístupu. Navíc s řádově výraznějšími titulky, než jaké televizor nabízí při přehrávání přes USB, a také s nesrovnatelně lepším souborovým manažerem. U něj je výběr položky k přehrání o hodně snazší a je škoda, že se tím Panasonic neinspiruje i při přehrávání multimédií přes rozhraní USB.

Pokud jde o HbbTV, to najdete zatím jen na kanálech České televize stále ještě ve zkušebním provozu a ten – jako obvykle – trvá už hodně dlouho a nejspíše hodně dlouho ještě trvat bude. Nicméně co mohu posoudit, pracuje solidně a s výjimkou občasného problému se serverem, z něhož taháte data, a s tradičními problémy s řazením jednotlivých pořadů, což ovšem není věcí HbbTV, nýbrž odfláknuté práce někde jinde.

U tohoto přístroje i u zmiňované AS500 jsem zkoukl několik pořadů a vždy to bylo k naprosté spokojenosti. Jen jednou či dvakrát se mi stalo, že si iVysílání samo upravilo přenášenou kvalitu a jak vidno, začíná fungovat i tohle. (Nebo jsem si toho dříve nevšiml.)

Podstavec je plastovo – kovový, ale na kovu se šetřilo, takže se v nesmontované podobě lehce zkroutí. Příliš důvěry nevzbuzuje už při obyčejném vzetí do ruky.
Autor: Panasonic

Podstavec je plastovo – kovový, ale na kovu se šetřilo, takže se v nesmontované podobě lehce zkroutí. Příliš důvěry nevzbuzuje už při obyčejném vzetí do ruky.

Není nejlevnější, ale…

Jak bylo řečeno, podstavec je nenatáčitelný a připravte se na to, že případné napojení počítače, resp. notebooku, neuděláte přes VGA (D-SUB). To tu zcela chybí. Na druhou stranu za pozornost stojí vysoký výkon televizoru, což se nedá přehlédnout, protože reakce jsou okamžité a nikde jsem nečekal. Z obrazového hlediska stojí za to především režimy Kino a Kinorežim, velice dobře a citlivě je však nastaven i základní režim (Normální). Tady žádný zbytečný čas nad dolaďováním trávit nebudete. Obraz je v těchto režimech nepřepálený se sklonem k přirozeným barvám v „kino“ módech je pak příjemně utlumený. Nicméně na to, že televizor nemá displej typu IPS, není nejlevnější a tak poměr cena/výkon poněkud pokulhává.

Exceluje ovšem zvukově. Filmy, a především muzika jako taková, je plná detailů, výrazná a jasně a zřetelně podaná. TX-39AS600E tak v tomto směru patří rozhodně k vrcholu a kvalitní podání bylo znát nejen na nahrávkách ve FLAC, ale i na běžných „empétrojkách“ či testovacím zvuku v dts. Ten televizor rovněž zvládá nad míru obvyklou.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: solidní obraz, výtečný a detailní zvuk (!), podpora dts, stále výborné ovládání, parádní výbava zvláště v chytré části (a chytrá část sama), solidní práce s multimédii, včetně dlouhého „pamatováku“ pozice, ale…
proti: …stále chybí zejména možnost nastavit velikost externích titulků a jednotně se chovající souborový manažer, stále komplikované nastavení automatické reakce na signál WSS, pro někoho nemožnost nechat se na pořad upozornit

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • stručná papírová příručka, elektronická nápověda v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Co si při výběru televizoru hlídáte především? (Vybrat můžete více možností.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).