Hlavní navigace

Panasonic v roce 2011: zcela přepracovaný design a 3D i v LCD televizorech

28. 2. 2011
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Na své nejvýznamnější evropské akci „Panasonic Convention 2011“, představila firma to nejzásadnější z klasické spotřební elektroniky pro letošní rok. Setkání ve východním Londýně, jen krůček od míst, kde vznikají budoucí olympijská sportoviště, ukázalo nejen sílu Panasoniku, ale i inovační tah na bránu, který se pro letošek konečně dotkl i designu televizorů. Ty v řadě případů získaly nebývalý šmrnc, který například ve vrcholové plazmové řadě představuje i vizuální absence klasického rámu a čelní stěnu tak kryje jednolitá deska.

Tímto článkem navazujeme na loňský seriál, v němž jsme postupně představili nové televizory modelových řad pro rok 2010 od pěti největších světových výrobců. Postupně jste se v něm mohli seznámit s aktuálními novinkami od Philipsu, Panasonicu, Sony, Samsungu a LG. V letošním roce si tento miniseriál zopakujeme. Získáte tak unikátní přehled nových modelů televizorů, které se letos objeví na českém trhu – včetně koncových cen (pokud budou k dispozici) a fotografií. Vybrané modely budeme postupně na DigiZone.cz také recenzovat.

Olympiáda v roce 2012 bude pro Panasonic výzvou. Nejen že ji opět sponzoruje, ale opět ji i technicky zabezpečuje. Tentokráte se ale bude natáčet i ve 3D, což už si firma několikrát v praxi vyzkoušela. Loni například na tenisovém Roland Garros a zážitek to byl skutečně úžasný.

Panasonic 2011 - plazmy

I letos je vedoucí technologií plazmových panelů NeoPlasma. Najdete ji v řadách G30, ST30, GT30 a špičky jménem VT30.

Ve stručnosti: televizory Panasonic v roce 2011

  • celkem 14 různých modelů pro 3D v cenách od 24 900 Kč
  • zásadní změna designu
  • poprvé se objevují 3D televizory Panasonic s LCD obrazovkou
  • vůbec poprvé se na trhu objevují 3D televizory s úhlopříčkou pod 102 cm (81 a 97 cm)
  • výrazné vylepšení nastalo u LCD televizorů s podsvícením LED
  • přichází široká podpora rozhraní USB (jedinou výjimkou jsou základní modely každé technologické kategorie, tedy C3)
  • měla by být rozšířena multimediální podpora (včetně např. MKV u některých modelů)
  • měl by být odstraněn požadavek, aby některé soubory (např. z videokamery) byly kvůli správnému přehrání umístěny do určitých adresářů
  • nedočkali jsme se vícetunerových přístrojů, uvidíme také, jak to bude s oficiální podporou kabelových tunerů

Na co se můžeme v letošním roce těšit

První a nepochybně hlavní zprávou je komplexní změna designu u televizorů. Ty jsou nyní elegantnější, zajímavější a vypadají i moderněji, což platí zvláště o nejvyšších řadách LCD. Na své si ale oko fajnšmekra přijde i u nejlepších plazem (zmiňovaný bezrámečkový design) a dokonce ani základní řady (foto) nevypadají nijak „chudě“.

Panasonic 2011 - plazma C3 (nejnižší)
Panasonic 2011 - LCD L32C3 (klasika)

Nejnižší plazmová řada (foto nahoře) se – stejně jako u LCD (foto dole) – jmenuje C3. Nijak špatně ale nevypadá. Omezena je jen výbava, což například znamená, že nemá rozhraní USB.

Největší událostí, kterou však poněkud zastínila změna designu, ale byly nové 3D televizory provedené v LCD. A to ještě loni firma tvrdila, že se tahle technologie na 3D prostě nehodí. Právě v Londýně je Panasonic uvedl poprvé a výsledek byl už na první pohled pozoruhodný. Nenápadně nápadně se mluvilo i o tom, že s nimi bylo letos vedení Panasoniku natolik spokojeno, že odkleplo jejich uvedení. Tím se firma vyrovnala hned s dvojicí potíží – jednak s jejich absencí (doposud nabízela pouze 3D plazmy) a jednak s vysokými cenami svých 3D televizorů. A výsledek? Celkem čtrnáct různých modelů, které budou začínat na doporučené koncové ceně kolem 25 000 Kč.

Panasonic 2011 - 3D brýle TY-EW3D2L

Panasonic přepracoval 3D brýle loni na podzim, takže ty v nabídce zůstávají. Jsou lehčí (asi 40 g), dobře sedí a jsou k dispozici ve třech velikostech – S, M a L. Zaplatíte za ně 3795 Kč.

Konečné závěry nechme na naše testy, i když si troufnu říci, že už dnes je zřejmé, že televizní novinky pro rok 2011 ukáží sílu téhle firmy, která je po pádu Pioneeru a po odkoupení jeho technologie jediným výrobcem, od kterého má smysl kupovat kvalitní „plazmu“. Vrcholová řada VT bude nepochybnou doménou i v letošním roce a je zřejmé, že se jí nikdo nepřiblíží ani na dohled. Ostatně není tu ani nikdo, kdo by vůbec mohl. Další výrobci totiž vnímají plazmy jen jako doplňkový sortiment.

Panasonic 2011 - LED televizor TX-L32E30E

LCD televizor střední třídy TX-L32E30E. Právě u řady E30 začínají vylepšené panely typu IPS Alpha. Stejně jako u všech ostatních televizorů s LED podsvícením, i tady je zabudována obrazovka s rozlišením Full HD. Ostatně ve Full HD jsou i všechny plazmy. Výjimkou je pouze nejnižší řada C3, která je HD Ready.

Žatec a Plzeň, LCD a plazmy

LCD obrazovky typu IPS se vyrábějí v Žatci, kde se následně televizory i kompletují. Plazmové obrazovky se pro změnu vyrábějí v Japonsku a putují do Plzně, kde dostávají finální podobu i televizory a kde existuje nejen vývojové, ale i plánovací oddělení. I Plzeň se tedy podílela na kolekci televizorů pro rok 2011, která se zdá být tím nejlepším, co dosud firma vyprodukovala. I když u nejlepší plazmové řady VT, co do kvality obrazu, už v podstatě nic vylepšit nejde. Nicméně s tím, jak se dotahují doplňkové vlastnosti, prosakují ty lepší a dražší technologie do nižších tříd a nejinak tomu je i u letošních kolekcí.

Například spotřeba plazem srovnávaná u modelu s úhlopříčkou 107 cm prý od roku 2009 klesla o dalších 50 % (mezi roky 2007 – 2009 to platilo také) a ekologicky výrazně šetrnější se stala i výroba. Mimochodem, Panasonic před třemi roky dokázal v televizorech eliminovat veškeré olovo (jen za jediný rok tak firma ušetřila přírodě celých 350 000 kg) a také neméně problematickou­ rtuť.

To jsem ale trochu odbočil. Pokud se ptáte po konkrétních číslech týkajících se spotřeby u letošní kolekce, ani u LCD ani u plazem oznámeny nebyly a zvláště v druhém případě podle mého firma udělala chybu. Navíc se neměla za co stydět ani v loňském roce. Kupříkladu námi změřená spotřeba plazmového TX-P42GT20 s úhlopříčkou 107 cm byla 149 W!

Panasonic 2011 - plazma TX-P50G30E
Panasonic 2011 - plazma P50G30, detail podstavce

Na snímku vidíte plazmový televizor střední třídy, TX-P50G30E, včetně detailu podstavce. I tento model, od kterého se očekává, že bude patřit k nejprodávanějším, dobře ilustruje změnu designu. A na živo vypadá ještě lépe!

Jak jsme na tom s designem?

Tou nejlepší zprávou nejen pro zákazníky, ale i pro prodejce je fakt, že se změnil design. Jak plazmové, tak LCD televizory s podsvícením LED nyní vypadají nesrovnatelně lépe, což je dobře vidět i z fotografií. Nicméně pokud byste chtěli televizor ve stříbrné, na českém trhu prakticky neuspějete. Tedy s výjimkou velmi malých úhlopříček. Stříbrnou ovšem chtějí Němci a prý se vše točí kolem poměru 40 na 60 % a občas si obě barvy (stříbrná a černá) pozice vymění.

Němci si stříbrnou nedali vzít ani v roce letošním, takže cesta vede tudy. Občas je navíc některý z řetězců hromadně doveze. Komplikace to u Panasoniku například s tunery nedělá, někdy však mohou být potíže se satelitními (DVB-S) a zejména s češtinou v EPG, což už známe z minulosti. Mimochodem, střední a nižší řady, které byly ve stříbrné na londýnském setkání vidět, vypadaly lépe než v černé, nemluvě tom, že jsou podstatně praktičtější a lépe se udržují.

Panasonic 2011 - plazmy malé, stříbrné, řada D

Kompaktní LCD televizory řady D se budou – celkově vzato – jako jediné nabízet v černé i ve stříbrné barvě. Některé státy, jako například Německo, si pro svůj trh vyjednaly ve stříbrné i další modely. U nás však oficiálně půjde pouze o řadu D.

Se změnou designu skutečný šmrnc získaly LCD televizory nejvyšších řad s podsvícením LED a zdálo se mi, že předstihly změněný design u plazem. Ten je možné označit spíše za decentně konzervativní, což je nota, kterou Panasonic drží.

Panasonic 2011 - 3D LCD s LED

Nejvyšší LCD modely (stále se bavíme o LED, nic jiného ani neuvádím) řad DT30 a DT35 jsou opravdu elegantní. Se svými úhlopříčkami 81 a 97 cm jsou určeny jako 3D do menších bytů.

LCD s podsvícením LED: přichází 3D, a to i v 81 centime­trech!

Jasně bylo vidět, že televizory s LED podsvícením udělaly v nejvyšších řadách skok kupředu. Tedy poté, co jsem ustál zprávu o tom, že díky lepšímu rozvodu podsvícení po zadní části panelu, tzv. difuzoru (stále se bavíme o Edge LED, tedy diodách v rámu), bylo možné u levnějších televizorů vypustit jednu řadu „ledek“. Podsvícení tak tvoří LED lampy pouze v jedné části rámu a světlo po panelu dále rozvádí difuzor. I to je zásadní novinka letošního roku a jak se zdá, Panasonic budou následovat i další značky. Náklady se tlačí dolů a kvalitní LED lampy jsou stále drahé.

Musím ale přiznat, že to co, jsem na viděl místě, nebylo vůbec zlé a vypadalo to, že bych změnu ani nepoznal. Nicméně zatím stále nejsem přesvědčen, že u LCD existuje něco lepšího, nebo alespoň srovnatelného, než podsvícení plošné, tzv. Direct LED nebo také Full LED. Panasonic ovšem sází výhradně na Edge LED a nyní, jak je vidět, i na poloviční Edge LED. Celkově vzato tu máme pět řad s LED podsvícením: E3 (základní), E30 (střední, dobře propojitelnou), D35 (kompaktní), DT30 (vyšší střední, 3D), DT35 (nejvyšší, 3D).

Panasonic 2011 - 3D LED televizor L37DT30

L37DT30 má – stejně jako celá řada DT30 a DT35 – lokální regulaci podsvícení v závislosti na scéně (Local Dimming) a pracuje už ve 3D. Panasonic bohužel – zřejmě v rámci omezení vnitřní konkurence – přistoupil k tomu, že jsou k dispozici pouze v úhlopříčkách 81 a 97 cm. Takže pokud chcete 3D, nemůžete si – řekněme u úhlopříčky 107 cm – u firmy vybrat. Navíc ve 3D stále chybí poměrně hodně žádaná úhlopříčka 102 cm, tedy 40".

Přehledně shrnuté základní vlastnosti LCD televizorů s podsvícením LED najdete v následující tabulce (ne vše se mi podařilo zjistit, zvláště ceny), většina zde uvedených modelů by měla mít panely s odezvou 2 ms. Uvedené modely zdola doplňuje řada C3, představující LCD panel s klasickým podsvícením. Jako minulý rok jsou i letos tyto modely pouze doplňkové.

Panasonic 2011 – LCD a LED televizory
Modelová řada E3 E30 D35 DT30 DT35
Charakteristika základní řada střední třída, dobře propojitelná kompaktní vyšší střední, 3D nejvyšší, 3D
Cena neudána neudána neudána 24.495 Kč (81 cm), 29.495 Kč (97 cm) neudána
Dodávané úhlopříčky 48 cm (19"), 61 cm (24"), 81 cm (32"), 94 cm (37"), 107 cm (42") 81 cm (32"), 94 cm (37"), 107 cm (42") 48 cm (19"), 61 cm (24") 81 cm (32"), 94 cm (37") 81 cm (32"), 94 cm (37")
Obrazovka LCD (panel IPS), podsvícení LED (Edge LED – v rámu), Full HD, 1 920×1 080 bodů (1 366×768 bodů u 48 cm); úhel pohledu 178° LCD (panel IPS Alpha), podsvícení LED (Edge LED – v rámu), Full HD, 1 920×1 080 bodů; úhel pohledu 178° LCD (panel IPS Alpha – pouze 48 cm), podsvícení LED (Edge LED – v rámu), Full HD, 1 920×1 080 bodů (1 366×768 bodů u 48 cm); úhel pohledu 178° (170° – 61 cm) LCD (panel IPS Alpha), podsvícení LED (Edge LED – v rámu), lokální regulace podsvícení (Local Dimming), Full HD, 1 920×1 080 bodů; úhel pohledu 178° LCD (panel IPS Alpha), podsvícení LED (Edge LED – v rámu), lokální regulace podsvícení (Local Dimming), Full HD, 1 920×1 080 bodů; úhel pohledu 178°
Tuner DVB-T a DVB-C, oba MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T a DVB-C, oba MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T a DVB-C, oba MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T, DVB-C, DVB-S, vše MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T, DVB-C, DVB-S, vše MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264)
USB; Ethernet (LAN); Wi-Fi Ready ne ano (3× USB) ano (2× USB) ano (3× USB) ano (3× USB)
Udávaná spotřeba ještě neupřesněna ještě neupřesněna ještě neupřesněna ještě neupřesněna ještě neupřesněna

Poznámka: specifikace tunerů jsou obecné evropské – pro ČR nebyly ještě upřesněny

Panasonic 2011 - P55VT30

Designový a technický skvost – plazma P55VT30 z nejvyšší řady. Povšimněte si vizuálně bezrámové konstrukce, u níž čelní sklo kryje celou plochu. U nejvyššího modelu LCD toto řešení zatím nenajdete.

Plazmy ještě lepší

To nejlepší z plazmového světa se u Panasoniku jmenuje „NeoPlasma“. Zahrnuje řady G30, ST30, GT30 a VT30, které jsou postaveny kolem těchto panelů. Zdola je doplňují dvě základní řady – nejlevnější C3 a o něco výše stojící S30. Ta už nabízí i dvojici rozhraní USB, napojení na internet prostřednictvím zabudovaného Ethernet (LAN) a pokud si dokoupíte bezdrátový adaptér, televizor můžete na internet napojit i přes něj. Všechny jsou totiž tzv. WiFi Ready a výjimku činí jen nejvyšší model VT30, který má jako jediný WiFi už zabudované.

Všechny panely, včetně řady C3, mají enormně nízkou odezvu 0,001 ms, všude je rozlišení Full HD (výjimkou je řada C3, která je HD Ready) a u několika přístrojů nechybí ani certifikace THX, a to jak pro 2D, tak pro 3D. Stejně jako u některých LCD modelů, i zde můžete nahrávat pořady na připojený pevný disk či paměťovou SD kartu. Výsledná kvalita obrazu nejvyšších modelů působila impozantně, osobně jsem však nejvíce zvědav na G30, na kterou firma i letos upře své úsilí stejně, jako to udělala s jejím předchůdcem. Přehledně shrnuté základní vlastnosti plazmových televizorů pro rok 2011 najdete v následující tabulce.

Panasonic 2011 – plazmové televizory
Modelová řada ST30 GT30 VT30
Charakteristika střední třída, 3D vyšší střední, 3D nejvyšší, 3D
Cena neudána neudána neudána
Dodávané úhlopříčky 107 cm (42"), 117 cm (46"), 127 cm (50") 107 cm (42"), 117 cm (46"), 127 cm (50") 107 cm (42"), 127 cm (50"), 140 cm (55"), 165 cm (65")
Obrazovka plazmová, Full HD, 1 920×1 080 bodů plazmová, Full HD, 1 920×1 080 bodů plazmová, Full HD, 1 920×1 080 bodů
Tuner DVB-T a DVB-C, oba MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T, DVB-C, DVB-S, vše MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264) DVB-T, DVB-C, DVB-S, vše MPEG-2 i MPEG-4 (AVC – H.264)
USB; Ethernet (LAN); Wi-Fi Ready ano (2× USB) ano (3× USB) ano (3× USB); Wi-Fi zabudováno
Udávaná spotřeba ještě neupřesněna ještě neupřesněna ještě neupřesněna

Poznámka: specifikace tunerů jsou obecné evropské – pro ČR nebyly ještě upřesněny

Panasonic 2011 - nahrávání - přehled pořadů

Přehled nahrávaných pořadů. Ty si můžete přes EPG u některých modelů zaznamenat nejen na externí pevný disk, ale i na paměťovou SD kartu.

Ještě pár drobností ke 3D

Prostorový obraz byl všude kolem nás. Mezi čtyřmi představovanými Blu-ray přehrávači byl pouze jediný, který 3D nepodporoval. Všechny pak mají připojení na internet či k počítačovému serveru (DLNA) prostřednictvím Ethernet (LAN) a nechybí ani rozhraní USB. Dva nejvyšší modely sázejí na vylepšené přehrávání 3D spolu se speciálním čipem hlídajícím konverzi 2D-3D a cenově by se měly pohybovat od zhruba 130 do 280 €. Uvedeny budou během jara.

Rovněž fotoaparáty se 3D nevyhýbají a podle toho, co bylo vidět, si na svém 3D televizoru užijete krásné 3D snímky. A co víc – fotí se zcela jednoduše, o čemž svědčí kompaktní model TZ20! Přepnete si na kolečku režimů na „3D“, aparát se následně přepne do rozlišení 2 mil. pixelů, a zatímco s fotoaparátem pomalu pohybujete v horizontální rovině zleva doprava o cca 10 cm, vyfotí se automaticky nějakých 20 snímků. A výsledek? Připravená scéna s tenisovou výbavou působila opravdu excelentně.

Tohle je aplikace, které nejenže běžný zákazník naprosto jasně rozumí, ale mohla by také významně podpořit prodej 3D televizorů, navíc nemusíte kupovat žádný dodatečný nástavec. Vše se fotí jedním objektivem a výše uvedeným postupem. Tuto funkci najdete vedle zmiňovaného DMC-TZ20, který mimochodem působil výtečným dojmem, i u odolného a robustně působícího DMC-FT3. Jde zkrátka o kvalitní přístroje vyšší kompaktní třídy.

BRAND24

P.S.: Po příletu do Londýna jsem si poprvé vyzkoušel vstup do země přes automat. Je k tomu třeba biometrický pas a na letišti pak mašinka, která ho zvládne přečíst a porovnat vaše oko s údaji. V Londýnì byly mašinky týden a ve zkušebním provozu. Těsně před těmi pár zájemci, kteří se touto cestou vydali, je museli zresetovat, čímž většina odpadla. A pak ještě jednou, když jsem k jedné z nich přistoupil já – jako obvykle stroj ze sebe vydal co mohl a jako obvykle to nestačilo. Na potøetí to klaplo. Zkušební provoz je zkušební provoz, ale zařízení je to rozhodně šikovné. Tedy nejšikovnější by bylo, kdyby byla Británie v Schengenském prostoru. To ale myslím budou dříve tyhle mašinky plně funkční.

Foto: autor a Panasonic

Koupili byste si 3D televizor s úhlopříčkou 81 cm?

  • Ano.
    6 %
  • Ne.
    31 %
  • 3D mě nezajímá.
    63 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).