Hlavní navigace

Panika! Facebook Messenger je... jenom další díra do soukromí

12. 8. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Facebook Messages
Uživatelé Facebooku se navzájem varují před Messenger aplikací a zásahem do soukromí v podobě přenosu čísel vašich kontaktů z telefonu na Facebook. Skutečnost je ale taková, že jde o funkčnost, která je už dlouho základem Facebooku. A také nepochopení toho, co vlastně Facebooku uživatelé dovolí a co mu svěří.

Facebook Messenger pro iOS a Android nemůžeme mít, a možná je to jenom dobře. Aby Facebook mohl posílat SMS/MMS zprávy, tak vše vyřešil klasickým způsobem. Z kontaktů ve vašem telefonu automaticky přenese (a uloží) na Facebooku všechna telefonní čísla, která může v budoucnu potřebovat.

Drobná „díra“ do soukromí všech vašich přátel a navíc i kontaktů v telefonu. Objev přenosu telefonních čísel do kontaktů „přátel“ na Facebooku vyvolal na Internetu paniku. Částečně oprávněně, částečně jde (opět) o neznalost praktik (a funkčnosti) Facebooku. Dostatečně to vysvětluje i „upřesnění“, které Facebook zveřejnil na své Facebook Page:

Rumors claiming that your phone contacts are visible to everyone on Facebook are false. Our Contacts list, formerly called Phonebook, has existed for a long time. The phone numbers listed there were either added by your friends themselves and made visible to you, or you have previously synced your phone contacts with Facebook. Just like on your phone, only you can see these numbers,“ uvádí Facebook (zde).

„Upřesnění“ od Facebooku odpovídá skutečnosti – Facebook aplikace již několik let „vyzobává“ informace z Kontaktů v telefonu a používá je pro vlastní potřebu. Poněkud diskutabilní chování, zejména s ohledem na to, že opačným směrem to Facebook znemožňuje – kontakty svých přátel normálním způsobem z Facebooku nedostanete.

Uživatelů Facebooku nevědí, jak funguje

Mediální pozdvižení nad „další dírou do soukromí“ je založené na klasickém nepochopení – telefonní čísla, která náhle objevíte ve svém Facebooku, se tam dostala zejména proto, že uživatelé nebyli schopni pochopit dosah jednoho úkonu – povolení využití svého čísla pro příjem SMS zpráv od Facebooku. A v druhém případě se něco podobného stane v okamžiku, kdy uživatel začne používat mobilní aplikaci – a povolí tím přenos kontaktů mezi telefonem a Facebookem.

Panika týkající se importu telefonních čísel nabývá značných rozměrů hlavně na základě aktivit samotných uživatelů – částečný „hoax“ se šíří po Facebooku jako lavina. Mylně informuje o tom, že telefonní čísla se stávají veřejnými – jsou viditelné pouze vámi (ale samozřejmě se dostaly do databází Facebooku).

All the phone numbers in your phone are now published on Facebook! Go to the top right of the screen, click on Account, then click on Edit Friends, go left on the screen and click on Contacts. Then go to the right hand side and click on „visit page“ to remove this display option. Please re-post this on your Status, so your friends can remove their numbers and thus prevent abuse if they do not want them published.

Facebook samozřejmě opakovaně selhal v komunikaci – není dlouhodobě schopen uživatelům vysvětlit zásadní prvky své funkčnosti. A hlavně, není schopen dopředu odhadnout, zda určitá funkčnost nevyvolá paniku.

Většina lidí, kteří v „náhlé panice“ vidí na Facebooku telefonní čísla z kontaktů v telefonu, nedokáže tuto skutečnost spojit s mobilní aplikací – stejnou synchronizaci jako Messenger provádí i klasický Facebook pro mobilní telefon (Android, stejně tak jako iPhone verze). A paradoxně, většina uživatelů právě tuto funkčnost oceňuje – dokáže doplnit ke kontaktům v telefonu fotografie lidí, stejně tak jako doplnit chybějící informace.

Jak se „bránit“?

V první řadě platí staré známé – pokud nechcete, aby se jakákoliv vaše informace stala veřejnou, nesvěřujte ji Internetu (a zejména ne Facebooku). Pokud nechcete, aby se vaše mobilní číslo stalo vlastnictvím Facebooku a objevovalo se kdekoliv, kde Facebook uzná za vhodné, neposkytujte jej.

Spoléhat se na to, že Facebook se bude řídit vámi nastavenou viditelností (například „Pouze přátelé“), u telefonního čísla nemůžete. Vždy platilo a bude platit, že cokoliv svěříte Internetu, je veřejné.

Pokud používáte mobilní telefon, můžete zvolit cestu vypnutí synchronizace (tu tak jako tak musíte nejprve „vědomě“ zapnout) a tím znemožnit nekontrolovatelným přenosům informací o vašich kontaktech do databází Facebooku. Budete tím chránit samozřejmě především vaše kontakty, zejména pokud nejsou na Facebooku.

Co byste možná ale měli vědět, je, že existuje „Remove Imported Contacts“ stránka (právě na tu upozorňuje text, který se šíří po Facebooku), kde můžete odstranit tímto způsobem importované informace.

MMF24

Imported contacts are displayed on your Invites and Imported Contacts page and synced mobile contacts are displayed in your Facebook Phonebook. Contacts may be used to improve the quality of friend suggestions for you and your friends.

Facebook Messenger jako náhrada SMS?

Facebook Messenger ale není problematický jenom z hlediska nedostatečného pochopení důsledku poskytování telefonního čísla Facebooku. Zajímavý je i z hlediska představy o nahrazení SMS používání Messengeru – představa o tom, že svěřujete svou kompletní SMS komunikaci Facebooku, je problematická. Je jenom otázka času, kdy Facebook začne uplatňovat své obvyklé cenzurní praktiky. Stejně tak je jenom otázka času, kdy se vlivem bezpečnostní chyby všechny vaše (zpravidla hodně privátní) zprávy dostanou „omylem“ do rukou někomu úplně jinému.

Facebook Messenger není náhradou SMS. Je použitelný jenom jako Instant Messaging aplikace s omezeným dosahem (nápověda – Facebook má 750 milionů uživatelů, Internet používá 2 miliardy lidi a kolik lidí na světě používá mobilní telefony?).

Rekapitulace

  • Pokud vidíte na Facebooku telefonní číslo u nějakého kontaktu, znamená to, že daný člověk své telefonní číslo povolil jako viditelné, případně ho jakýmkoliv jiným způsobem učinil viditelné
  • Pokud se vám „náhle“ na Facebooku objevily telefonní čísla u kontaktů, tak je to možná jenom proto, že Facebook je začal viditelněji zobrazovat. Doposud jste je zpravidla mohli vidět pouze na profilu konkrétního člověka.
  • Pokud nechcete aby Facebook získával telefonní čísla z Kontaktů ve vašem telefonu, musíte vypnout synchronizaci a přenesená data smazat (viz Remove Imported Contacts). Nijak to samozřejmě nezaručí, že je Facebook opravdu smaže.
  • Pokud nechcete aby Facebook jakkoliv poskytoval vaše informace komukoliv dalšímu, budete se muset naučit mu žádné informace nedávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).