Hlavní navigace

Pár důležitých upřesnění

8. 9. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V několika posledních komentářích se kromě zajímavých informací objevilo i několik nepřesností. Protože Lupa umí říci také „erravimus“, vznikl tento článek.

Začnu chronologicky. Prvního září jsem tu přemýšlel o tom, že by zájemci o připojení k Internetu mohli zvažovat další nákupy. Mezitím mne upozornil Hynek Med na cenovou bombu Telecomu, a to 2398,– Kč za neomezený přístup k Internetu přes ISDN.

Vzhledem k tomu, jaké vtipné částky se mi měsíc co měsíc objevují na telefonním účtu, a mému hlubokému přesvědčení, že přes 90% protelefonovaných impulsů má „na svědomí“ Internet, i mně osobně taková nabídka připadá více než lákavá. Přičtu-li k tomu výborný stav peeringu, tři nezávislé zahraniční linky s celkovou kapacitou 6 Mbps, je jasné, že souboj s SPT se poněkud přiostřil a z pohledu menších ISP musí připomínat zápas mravence se slonem. A také člověka napadá, že ta cena je dumpingová…

Jiný čtenář mi vysvětlil, jak je to s cenovou (ne)revolucí u Czech-Netu. Ano, na jejich serveru je na místě, kde by člověk čekal cenu, odkaz na individuální konzultaci, ať už osobně, telefonem, faxem, či e-mailem. Což v praxi možná znamená, že u Czech-Netu lze vyjednat i cenu nižší, než jakou nabízejí jeho konkurenti. Možná to také souvisí s celkovou koncepcí Czech-Netu, která se poněkud liší od ostatních ISP.

Další vysvětlení se týká prodeje (či spíše vstupu zahraničního kapitálu do) Czech On Line. Kupní cena činila opravdu 7 milionů, tedy sedmkrát více, než se původně objevilo na Lupě. Kromě toho hodlá DBG ještě do konce roku navýšit kapitál COL o 5 až 10 milionů (dolarů!). Taková investice svědčí o dvou skutečnostech. Jednak je vidět, že Internetový trh v České republice je ještě na hony vzdálen od stavu nasycení, jednak se zdá, že COL spolu s DBG chystají nějakou další revoluci. A kdo že je DBG? DBG je fond, který založila Deutsche Bank AG, největší to německá banka. Investuje v ČR, SR, Maďarsku a Polsku a v současnosti spravuje majetek v objemu 1,8 miliard Kč. Takže „žádný béčka“. :)

Poslední poznáma se týká pseudopeeringu EUnetu a GTS. Od té doby nikdo nepopřel (ale ani nepotvrdil), že by EUnet plánoval peering s GTS. Uvedený traceroute byl ovšem jen důsledkem poněkud nepřehledné technické situace v peerovacím uzlu NIX a poměrně rychle zmizel. Nehledě na to, že byl jednosměrný, tj. ze sítě EUnetu do GTS se pakety vracely přes zahraničí. V neděli se objevil podobný problém u Bohemia.Net, nevím jestli už je filtrování opravené. Moje rationale je, že dokud se nenajde někdo s dostatečnou autoritou, kdo unifikuje technická řešení v NIXu, tak se čas od času taková selhání objeví. A zvlášť ve chvíli, kdy začíná peerovat další velký ISP.

Petr Tesařík

BRAND24


Starší, související články:

* S kým peeruje EUnet?
* Video On Line prodán!
* Září ve znamení zákazníka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je spoluzakladatelem firmy Internet Info. V minulosti se zabýval testy poskytovatelů, v současné době studuje překladatelství a tlumočnictví na FFUK.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).