Hlavní navigace

Pátý program ČT vznikne až začátkem roku 2008

4. 8. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
4. 8. 2006

Česká televize spustí pátý digitální program až začátkem roku 2008. Agentuře ČTK to řekl vrchní ředitel ČT František Lambert, který má na starosti také programové oddělení. Lambert sice nevyloučil dřívější start, vzhledem k termínům vypínání analogových kmitočtů a zavádění zemského digitálního vysílání je ale podle něj reálnější rok 2008. Dosud ČT hovořila o termínu spuštění vysílání tohoto kanálu v roce 2007.

Kdyby bylo na nás, tak bychom byli schopni vyjet příští rok. Ale záleží na technických podmínkách a na tom, jak bude probíhat digitalizace, řekl Lambert. O podobě pátého programu ČT se podle něj zatím stále jedná. Generální ředitel ČT Jiří Janeček přitom nedávno v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že by mělo jít o dokumentární kanál se vzdělávacími prvky. Televize také uvažovala o speciálním programu pro děti.

BRAND24

Pro spuštění pátého programu ČT je nutné zahájit vysílání veřejnoprávního multiplexu, s nímž Rada Českého telekomunikačního úřadu počítá od června 2008. V nynějším přechodném multiplexu A, kde vysílají čtyři programy ČT a televize Nova, není pro další veřejnoprávní stanici místo.

Viz také článek Pátý program České televize? Existuje několik verzí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).