Hlavní navigace

PayPal dostal pokutu za umožnění ilegálních transakcí

27. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Necelých osm milionů dolarů musí zaplatit platební systém americkým úřadům za to, že v minulosti nezablokoval platby porušující americké sankce na obchod s Íránem, Kubou nebo Súdánem.

Americké ministerstvo financí tvrdí, že PayPal selhal v preventivních opatřeních. Úředníci objevili platbu ve výši sedmi tisíc dolarů od člověka, který je podle úřadu zapojen do obchodu se zbraněmi hromadného ničení. Informoval o tom server BBC.

PayPal se kaje a slíbil, že zvýší kontrolu plateb v reálném čase. To dosud neprobíhalo a umožňovalo tak proklouznout uživatelům, kteří přes internetovou platební službu chtěli obcházet kontrolované systémy. 

Pokutu ale dostal tak jako tak. A to i přesto, že bez problémů spolupracoval s ministerstvem a poskytl mu data o transakcích za roky 2009 až 2013.

UX DAy - tip 2

Na začátku vyšetřování stálo jméno Kursad Zafer Cire, který je na seznamu ministerstva vnitra jako člověk, který obchoduje se zbraněmi. Mezi říjnem 2009 a dubnem 2013 proběhlo přes jeho PayPalový účet 136 podezřelých transakcí. 

Na konci tak bylo kolem pěti set transakcí, které jsou podezřelé z porušení sankcí, které zakazují americkým firmám obchodovat s vybranými organizacemi na blacklistu bezpečnostních resortů Spojených států.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).