Hlavní navigace

Petr Dvořák silně kritizoval ČT 1 za úterní propad jejího podílu pod 10%

14. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
14. 10. 2011

Za situaci, která by se neměla opakovat, označil ve čtvrtek před členy volebního výboru Poslanecké sněmovny šéf České televize Petr Dvořák úterní propad celodenního podílu ČT 1 pod hranici 10 procent. Jednička v průměru oslovila jen 9,55 procenta dospělého publika, což je nejnižší hodnota v historii tohoto programu. Na špatném výsledku se podepsal přímý přenos kvalifikačního zápasu české fotbalové reprezentace na Euro 2012 v Litvě, který vysílala ČT 4 po 20. hodině.

K TÉMATU: ČT 1 v úterý poprvé klesla s podílem na dospělém publiku pod 10%

ČT 1 naopak nabídla přenos z udělování „ekologických Oscarů“ E.ON Energy Globe Award ČR, který nezaujal ani pět procent publika staršího 15 let. Situace, kdy ČT spadla ve sledovanosti pod 10 procent, protože vysílala nějaký obskurní přímý přenos, by se neměla opakovat, prohlásil podle zpravodajského serveru iDnes.cz Dvořák. Výkonný ředitel ČT 1 Radan Dolejš přenos označil za „veřejnou službu“, ale podotknul, že podobné programové experimenty nemají smysl, protože diváci jsou v době vysílání Ordinace v růžové zahradě 2 na Nově zvyklí na jiný typ pořadů: seriál Malý pitaval z velkého města nebo Kolo plné hvězd.

ČTĚTE TAKÉ: Úvodní díl talk show Pokondr live na ČT 1 měl méně diváků než ČT 2

KL24

Z hlediska veřejné služby je vyhlašování „ekologických Oscarů“ alias EGA (Energy Global Awards) ideálním programem pro televizi veřejné služby. Pořad s edukativním přesahem o užitečných ekologických projektech, dobře obsazen moderátory: Jan Budař a Klára Issová, interprety: Tomáš Klus, Vivaldianno, atd., ale naprostý propadák u diváků, kteří v čase Ordinace v růžové zahradě vyžadují spíš Malý pitaval z velkého města (skoro 17 procent share) nebo Kolo plné hvězd (přes 20 procent share). Znovu se ukazuje, jak je ČT 1 zranitelná, opustí-li svého tradičního diváka a denní share pod 10 procenty je vážným varováním před podobnými experimenty, řekl Dolejš serveru DigiZone.cz.

ČT 1 nevysílala přenos z udělování E.ON Energy Globe Award ČR poprvé, na obrazovce se objevil již loni. Podle informací serveru DigiZone.cz zaplatila energetická společnost E.ON za vysílání tohoto pořadu České televizi okolo dvou milionů korun za sponzoring a reklamu. Dvořák v dřívějším rozhovoru pro DigiZone.cz řekl, že by se průměrný celodenní podíl ČT 1 měl pohybovat mezi 15 a 20 procenty a neměl by klesnout pod 10 procent.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).