Hlavní navigace

Philips DesignLine 42PDL6907: nádherný design, přebohatá výbava, slabý obraz

12. 12. 2012
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

Neuvěřitelně těžká. Takový je první dojem. Panel má dvacet kilo a podstavec osm. Není divu! Jsme v řadě DesignLine.

Máme tady první model sezóny 2012/2013. Není ve stylu „starého“ Philipsu. Je to jiný Philips a nemohu říci, že se to dvakrát zamlouvá. „Starý“ Philips si řadu DesignLine vždy hýčkal a vypiplával. Ten nový si ji sice také považuje ale jak to tak vypadá, jen z hlediska vnějšího designu. Inu, časy se mění.

I přes výbornou výbavu jaké bychom se dříve možná nedočkali, je tu řádově více chyb. Ovládání místy postrádá smysl. EPG je nové a v klasickém duchu, jen bohužel bez obrazu a zvuku. Výbava i design je excelentní a vedle zabudovaného WiFi tu najdete i tradičně špičkově udělané osvícení pozadí televizoru Ambilight (LED), nahrávání, TimeShift, tedy pozastavení živého televizního vysílání, internetové aplikace a podporováno je i telefonování přes Skype a režim hraní dvou hráčů na celé obrazovce. Zabudována je podpora pasivního 3D s nastavením hloubky efektu. A pokud vám nevyhovuje tradiční dálkový ovladač, můžete sáhnout po programu pro chytrý telefon, Philips MyRemote. Zajímavá je v tomto okamžiku i funkce WiFi Smart Screen, která dovolí sledovat televizní vysílání na tabletu či chytrém telefonu. Momentálně však pouze přes operační systém Apple iOS (iPad 2).

Televizor v bílé vypadá opravdu úchvatně, a to ze všech stran. Možná to není úplně jasně vidět, ale panelem skoro spočívá na stole. Vůle je jen pár milimetrů. Je také natočen směrem dozadu, takže mu bude slušet umístění na nižší stolek.

Televizor v bílé vypadá opravdu úchvatně, a to ze všech stran. Možná to není úplně jasně vidět, ale panelem skoro spočívá na stole. Vůle je jen pár milimetrů. Je také natočen směrem dozadu, takže mu bude slušet umístění na nižší stolek.

Pohodová instalace

Je sice delší, ale za to kompletní a proladíte jak satelit, tak DVB-T, připojíte se k síti, nastavíte osobní preference pro obraz i zvuk a také barvu osvícení pozadí Ambilight tak, aby co nejvíce odpovídal vaší stěně za přístrojem. Chybička se ovšem vloudila – alespoň u mě. Po správném vyhledání všech tří LNB televizor napsal, že nic nenašel (viz foto níže) a chtěl hledat znovu. Nakonec se ukázalo, že vše funguje. Stačilo jen zmáčknout Hotovo a vzápětí se naladily všechny tři Astry. Instalace je komplexní a až na tento malý zádrhel perfektní.

Pokud budete televizor zabudovávat do existující satelitní instalace jako záměnu za set-top box, nebudete nejspíše muset volat odborníka a ušetříte nějaké ty korunky. I když tady to není při dané ceně kolem 30 000 Kč až tak důležité.

I když televizor našel všechny tři družice a vzorně je vypsal i s kvalitou signálu, nakonec usoudil, že vlastně nic nenašel. Stačilo ale zvolit Hotovo a následně se tunery bez problémů naladily.

I když televizor našel všechny tři družice a vzorně je vypsal i s kvalitou signálu, nakonec usoudil, že vlastně nic nenašel. Stačilo ale zvolit Hotovo a následně se tunery bez problémů naladily.

Kanály nejdou fyzicky setřídit. Pouze je můžete zařadit mezi Oblíbené. Pořadí kanálů závisí od toho, v jakém pořadí je vkládáte. Následně jen nesmíte, při vyvolání seznamu tlačítkem List, zapomenout přepnout na záložku „Oblíbené pro“ (jak jsem koupil, tak prodávám). V případě satelitního příjmu můžete sice udělat totéž, ale bude to trvat hodně dlouho. Kanály totiž nelze automaticky řadit např. podle jména a lze je pouze filtrovat, např. jako volně dostupné, či si nechat vypsat pouze jednu družici. A abych nezapomněl – mezi pozemním/kabelovým a satelitním tunerem se přepnete přes domovské menu nebo tlačítko Source přes které vstoupíte i na rozhraní USB či na domácí síť. Není to nijak náročně a člověk to přece jen nepotřebuje příliš často.

A ještě poznámka: až po testu jsem se dozvěděl, že za tímto účelem existuje program. Stačí na ulozto.cz zadat channel editor a stáhnout si ho. Je určen pro modely z řad 6000, 7000, 8000 a 9000.

Rozložení dálkového ovladače není špatné. Dobrým tahem je i samostatné tlačítko pro EPG, tady nazvané Guide na obrazovce pak TV Guide. Bohužel ne všechny volby dělají co mají a ujednotit by chtělo chování tlačítka Exit a menu na tlačítku Options, které není právě povedené. Původní systém z minulého roku byl většinou podstatně propracovanější.

Rozložení dálkového ovladače není špatné. Dobrým tahem je i samostatné tlačítko pro EPG, tady nazvané Guide na obrazovce pak TV Guide. Bohužel ne všechny volby dělají co mají a ujednotit by chtělo chování tlačítka Exit a menu na tlačítku Options, které není právě povedené. Původní systém z minulého roku byl většinou podstatně propracovanější.

Ovládání místy zvláštní

Změnilo se! A něco je trochu jinak, něco je ale dost jinak. Dálkový ovladač nabral klasické tvary, ale oproti dříve používanému stylu je ovládání horší, a to i přesto, že přibylo tlačítko Guide pro vyvolání EPG, tlačítko 3D a dále pak zcela zbytečné Ambilight (potřebujete ho jednou za uherský rok) a dnes tak populární Smart  TV pro vstup typicky na internet. Změnilo se také menu na tlačítku Options a dlužno říci, že k horšímu. Některé funkce zmizeli, jiné tu přibyly (HbbTV), ale díky nemožnosti v nabídkách kolovat je to někdy na dlouho. Litovat toho budete nejen tady, ale i v menu na tlačítku Source. Někdy to navíc pořádně zpomaluje ovládání v multimédiích. Naopak se nezměnilo nastavení teletextových tlačítek, kde stále najdete např. eko funkce, včetně vypnutí obrazovky, a návod, resp. nápovědu. Žluté tlačítko však zůstává stále neobsazeno.

Hlavní menu na tlačítku domečku je tu stále, i když nabídka je koncipována jinak. A tohle není až tak nepříjemná inovace. Vyvoláte z něj nápovědu, nahraný pořad, či vstoupíte na rozhraní USB. Seznam kanálů se však stále nevyvolává tlačítkem OK, i když to vedle potvrzování voleb plní i svou funkcí v multimédiích (Play/Pause). Celkově vzato pak ovládání příliš vstřícné není. Z některých operací a nabídek někdy vyskočíte jen tlačítkem Exit, někdy ale ani tím ne a nejde to ani Return, protože zpět musíte  pomocí tlačítka na obrazovce. Nejenom že to dělá nepořádek v hlavě, ale pomalé je to zvláště v Nápovědě, kde si to tak říkajíc musíte tlačítkem Return odklikat. Jednou se mi při připojování k WiFi těsně před zadáním hesla stalo, že jsem nevyskočil ani přes Exit, ani přes Return. Nakonec jsem musel televizor přes dálkový ovladač vypnout. Několikrát se také vypnul sám po prostém použití tlačítka Return.

Ovládání přes software Philips MyRemote pro Android kdysi pracovalo dobře. Teď to jde jen částečně. Jednak software nedokázal správně identifikovat televizor, jednak přes něj nelze televizor zapnout. Ostatně tento software přes WiFi v pohotovostním režimu ani nenašel a tudíž se TV přes něj nedá zapnout.

Součástí programu MyRemote je funkce SimplyShare, přes kterou se můžete připojit na váš domácí DLNA server. Tohle fungovalo bez problémů jak u hudby, tak u videa a fotografií.

EPG je nyní provedeno v klasickém stylu ať už stahuje data přes internet nebo televizní vysílání. Jen obraz či alespoň pokračující zvuk v něm chybí. Ale u modelové řady 2012/2013 to neplatí všude.

EPG je nyní provedeno v klasickém stylu ať už stahuje data přes internet nebo televizní vysílání. Jen obraz či alespoň pokračující zvuk v něm chybí. Ale u modelové řady 2012/2013 to neplatí všude.

Devítidenní EPG z internetu i z vysílače

Jak vidíte, stále si můžete při výběru stahování dat vybrat ze dvou zdrojů – kanálu DVB-T/DVB-S a z internetu. Novinkou je to, že EPG vypadá zcela stejně v obou případech a představuje klasiku na kterou jsme u tohoto výrobce dlouho čekali. Bohužel ne všechny televizory Philips pro rok 2012/2013 ho mají řešeno takto.

Obraz i zvuk se stále chybí, vlevo máte pod sebou šest stanic, vpravo vidíte televizní program (viz foto). Pro zadání připomínky musíte jít přes teletextová tlačítka. Po dnech se pohybujete přes tlačítko Options, to samé použijete pokud chcete v programu něco vyhledat podle žánru. Přes žluté teletextové tlačítko se dostanete i do nahraných pořadů, jen se nikde nedozvíte (alespoň u mě tomu tak bylo), kolik volného místa zbývá na disku. Já to pochopitelně při terabajtovém Freecomu nijak neřešil.

Přes EPG se můžete nechat na pořad i upozornit. Televizor se pak probudí z pohotovostního režimu, ale bohužel jen vypíše hlášení, že jste zadali upomínku. Přepnout ho na příslušnou stanici musíte ručně. Pokud to neuděláte (třeba máte mokré ruce od nádobí, jako já), máte smůlu a začátek pořadu vám nejspíše uteče.

Zvuková nastavení jsou bohatá, obrazových je zase podstatně méně. Tolik by to nevadilo, kdyby je tento Philips nepotřeboval. Pravdou je ale opak.

Zvuková nastavení jsou bohatá, obrazových je zase podstatně méně. Tolik by to nevadilo, kdyby je tento Philips nepotřeboval. Pravdou je ale opak.

Méně úprav obrazu

Na rozdíl od poměru stran, která má na dálkovém ovladači samostatné tlačítko, přednastavené obrazové a zvukové volby upravíte pouze přes menu – přes poněkud komplikovanou volbu Options. U obrazu je k dispozici osm režimů, včetně úspory energie a obvyklých Kino. Fotografie a Přirozený. Těžko říci, který byl nejlepší. Všechny byly na můj vkus s příliš přesvícenou pleťovkou. Jen zajímavostí jsou pak dvě nastavení zvaná Osobní…

Pokud chcete upravit obraz, máte k dispozici poněkud neobvyklé volby: kontrast podsvícení, úpravu barev a obvyklou ostrost. V rozšířeném nastavení se pak dá vypnout senzor osvětlení, upravit gama korekci, teplotu barev a jas. Experti se tady příliš nevyřádí a televizor by toho potřeboval mnohem víc. Především regulaci podsvícení, možnost ovlivnit pleťovou barvu a hodil by se i poměr červené a zelené.

V případě zvuku je k dispozici režimů šest, včetně Osobní, Film a např. Hra. Upravit můžete především výšky a basy, hlasitost jdoucí do sluchátek a nechybí ani automatické nastavení hlasitosti, které pomůže omezit výstřelky v reklamách. Tato volba je standardně vypnuta. 

Poměrů stran je šest a vedle obvyklého Auto-fill, vyplňujícího celou obrazovku, je tu i režim Nepřepočítaný a Auto-zoom (jak vidíte, televizor je lokalizován jen částečně). Ten reaguje na formát příchozího pořadu což fungovalo – co mohu posoudit – bezproblémově. Chybí ale zejména 14:9. Také v menu něco chybí – jakákoli nápověda, což je určitě škoda a ty méně znalé to určitě nepotěší. Ostatně co to je třeba „Vymazat zvuk“, to nejspíše vyžaduje příručku u každého z nás. Špatnou zprávou je i to, že přes zabudovaný dvoujádrový procesor trvají některé funkce trochu déle. Například i prosté vyvolání menu ekologických nastavení a koneckonců i seznamu naladěných kanálů, resp. těch oblíbených.

Přímo v instalaci si můžete doladit barvu osvětlení pozadí Ambilight. Nejenže skvěle dotváří rámec televizoru a šetří váš zrak, ale díky LED diodám spotřebuje jen nějaké dva, tři watty.

Přímo v instalaci si můžete doladit barvu osvětlení pozadí Ambilight. Nejenže skvěle dotváří rámec televizoru a šetří váš zrak, ale díky LED diodám spotřebuje jen nějaké dva, tři watty.

Slušná spotřeba

Televizor jsem měřil hned po instalaci, jako obvykle na stanici ČT24. Obraz byla nastaven na režim Standard, zvuk Původní. Zapnut byl i virtuální zvuk (Incredible Surround 3D) a také senzor hlídající úroveň okolního osvětlení stejně, jako osvícení pozadí Ambilight. Úroveň úspory energie byla nastavena na Standardní. Průměrná spotřeba za hodinu provozu následně činila 68 W s hranicemi 66 až 68 wattů. Jakmile jsem Ambilight vypnul, spotřeba poklesla na 66 W a spodní hranice byla dokonce 43 W (a 68 wattů). Při vypnutém panelu a puštěném zvuku to bylo 24 wattů, což je na 107 cm poměrně slušná práce. Mimochodem vyvolání úspory energie, včetně vypnutí panelu, je velice pohodlné. Stačí k tomu – stejně jako dříve – zelené teletextové tlačítko.

Připomenu i to, že oficiálně udávané údaje jsou: 54 W, pohotovostní režim < 0,15 W a roční spotřeba energie při sledování 4 hodiny denně, 75 kWh. Tím si televizor vysloužil zařazení do nejvyšší energetické třídy A+, což je určitě vynikající, stejně jako výtečná spotřeba v pohotovostním režimu, o kterou jde v praxi nakonec nejvíce.

Souborový manažer je přehledný, bohužel chování při přechodu na nižší úroveň v menu zlobí v okamžiku, kdy je na první místě soubor a nikoli adresář. Jak ale vidíte, stále je tu možnost vypsat si zvlášť vide, hudbu a fotografie. Nechybí ale ani plný adresářový náhled, ve kterém přehrajete vše, co je možné.

Souborový manažer je přehledný, bohužel chování při přechodu na nižší úroveň v menu zlobí v okamžiku, kdy je na první místě soubor a nikoli adresář. Jak ale vidíte, stále je tu možnost vypsat si zvlášť vide, hudbu a fotografie. Nechybí ale ani plný adresářový náhled, ve kterém přehrajete vše, co je možné.

Kompatibilita solidní, video nespolehlivé

Souborový manažer je předělaný a docela mu to – visuálně vzato – sluší. Ovládání je ovšem trochu horší než bývalo a je třeba dávat pozor na to, co mačkáte. Zvláště při vstupu do adresáře za pomoci OK. Pokud totiž nový adresář začíná souborem, rovnou se spustí a pokud následně zmáčknete Return, ocitnete se tam, odkud jste vyšli, takže přehrávání je třeba vždy končit Stop, i když jinde vám Return Stop s přehledem nahradí.

Filmy v Xvid, X.264, WMV i MKV (L4.0, L4.1) si pamatují pozici na které jste skončili i po odskoku do televizního tuneru. Jen nesmíte mezitím dělat něco více. Například nahrávat pořad, nebo si přehrát cokoliv jiného. A protože v přehrávaném filmu chybí skok na čas, může to být v okamžiku výpadku pozice poněkud otravné.

Ve filmu můžete přes tlačítko Options upravit obraz, zvuk, poměry stran obrazu, eko volby a vstoupit do nastavení. Titulky v srt (sub podporován není) musíte zapnout u každého filmu, znakovou sadu stačilo nastavit jen jednou. Velikost písma vybrat nejde a na televizoru s úhlopříčkou 107 byly znaky sice malé, ale naštěstí výrazné. Přehrály se i 3D ukázky v MPG, TS a H-264 s obrazy vedle sebe (vertikální 3D).

Přehrávání filmů bylo trochu nespolehlivé a televizor občas psal, že dané rozlišení nepodporuje (WMV, 528×304 bodů a přitom zvládl WMV HD). Jindy se přehrávání spustilo, objevila se část obrazovky v pořádku a část nikoli a následně vše zcela vypadlo (kodek MP4 Visual). Jednou se mi také stalo, že přehrávání jakéhokoliv videa začalo nevysvětlitelně vypadávat, a to buď rovnou po odstartování v manažeru souborů, nebo hned po začátku filmu. Nakonec jsem musel televizor vytáhnout ze zásuvky, chvíli počkat a teprve potom se vše rozjelo.

A jeden malý detail obruby z kvalitního plastu lemujícího televizor ze všech stran. Na spodní straně je v něm umístěno i základní ovládání televizoru. Vzhledem k posazení panelu by ale mělo být spíše nahoře.

A jeden malý detail obruby z kvalitního plastu lemujícího televizor ze všech stran. Na spodní straně je v něm umístěno i základní ovládání televizoru. Vzhledem k posazení panelu by ale mělo být spíše nahoře.

U takto drahého televizoru také překvapila absence podpory DTS na rozhraní USB, jinak se z HD nahrávek z kamer a fotoaparátů přehrálo vše, co jsem televizoru předložil, včetně H.264 či Full HD ve formátu AVCHD s koncovkami M2TS, či MP4. Potíže nebyly ani s QuickTime (MOV).

Zakopaný pes ale nejspíše nebude ve výkonu procesoru (pokud je tu opravdu dvoujádrový), jako spíše v problematické podpoře HD videa. Například u WMV HD 1 080 se nejdříve objevily rozsypané pixely, které se srovnaly až po chvilce přehrávání a pak vše v běželo pořádku až do konce,

U fotografií narazíte pouze na podporu JPG, 3D snímky ve formátu MPO se nepřehrají, a to by u přístroje za třicet tisíc už mělo být automatické. Muzika je přehrávána velice jednoduše a v hlavním náhledu nevidíte ID3 tagy. Pro ty se musíte vrátit do seznamu skladeb… Bezproblémově jsou dlouhé názvy v češtině a pokud místo nestačí, rotují. Lépe je na tom hudba i formátově, protože zvládá WAV a také MP3 a WMA, a to i s nejvyšším datovým tokem. Co chybí, je zejména FLAC.

Zadní strana je vyvedena stejně úhledně, jako ta přední. Nemusíte se tedy bát umístit televizor do prostoru.

Zadní strana je vyvedena stejně úhledně jako ta přední. Nemusíte se tedy bát umístit televizor do prostoru.

Nahrávání nejen z DVB-T, ale i ze satelitu

Nahrávání vyžaduje především pevný disk, který si televizor přeformátuje podle svého a sladí s televizorem, takže nahrávku jinde nepřehrajete. Nahrávat můžete buď přímo přes tlačítko, nebo přes EPG. Kvalitu záznamu ovlivnit nelze, ale čas začátku a konce ano. Konec se ostatně sám automaticky nastaví na +10 min, což je chytré…

Během nahrávání nemůžete přejít na satelitní tuner či na internet a dokonce ani na nastavení televizoru. Nejprve musíte nahrávání tlačítkem Stop ukončit. Záznamy si přebíraly z EPG název pořadu, včetně českých znaků.

Sledování televizního vysílání se zpožděním (TimeShift) jednoduše obstará tlačítko Pause a po záznamu se můžete pohybovat i rychlým převíjením. Nahrávání, které jsem opět zkoušel s externím USB diskem Freecom Mobile Drive Sq TV s kapacitou 1 TB, tedy 1 024 GB (druhý jsem použil na přehrávání multimédií), bylo z DVB-T i ze satelitu bezproblémové.

Disk má sice připojení přes USB 3.0, televizor však jen 2.0. V praxi to nikterak nevadilo, a to včetně opožděného přehrávání a současného nahrávání při TimeShiftu. Nahrávání u tohoto televizoru naštěstí nevyžadovalo připojení k internetu, jak tomu bylo u Philips 40PFL5007K.

Úchvatné, není liž pravda! Mimochodem kovový podstavec váží osm kilogramů a pěkně se pronese také kompletní televizor. Má při 107 cm plných 28 kg.

Úchvatné, není-liž pravda! Mimochodem kovový podstavec váží osm kilogramů a pěkně se pronese také kompletní televizor. Má při 107 cm plných 28 kg.

Něco za něco

U tohoto televizoru je to hodně ve stylu něco za něco. Excelentní design i výbava, kontra nijak uchvacující obraz a místy problematický firmware. A to si kdysi Philips řadu Design Line opravdu hýčkal.

Pasivní 3D trpící klasickými neduhy (pohledové úhly) trpělo i nižší kvalitou s výrazněji se projevujícím rastrem. Internet jsem nevyzkoušel, protože těsně před tím zcela vypadlo u televizoru WiFi a ať jsem dělal co jsem dělal, už jsem se nepřipojil. A ještě jedna věc mě překvapila, tentokráte už příjemně. Totiž snaha televizoru automaticky se přepnout do patřičného 3D formátu (nemluvím o sekvenčním 3D z disků Blu-ray, což je automatické) a někdy to fungovalo i obyčejného vertikálního 3D, tedy obrazů vedle sebe. Důležitou funkcí, která – co jsem mohl ze zkušebního vysílání u stanic České televize posoudit – patřila podpora HbbTV. Televizoru také nečinilo problémy mít připojené dva terabajtové disky Freecom, jeden pro nahrávání a druhý pro přehrávání multimédií.

Když odhlédnu od nestabilního firmwaru, který se snad časem usadí (samovolné restartování bylo nejspíše zaviněno daným kusem) je největším problémem kvalita obrazu, nebo také kvalita obrazu/cena. Resamplování z méně kvalitního videomateriálu či nízkého rozlišení je slabé a v rámci kategorie podprůměrné, což platí jak u televizního vysílání, tak v případě multimédií přes USB. Zvuku se to netýká, ten je vcelku odpovídající. A netýká se to i výbavy. Nejsem si ale jist, jestli design a výbava budou v dnešní době ve vyšší střední třídě stačit. Philips to kdysi v této kategorii uměl řádově lépe. Letos se ovšem v televizní branži udály psí kusy, takže dočkejme příštího roku. Trh s televizory bude nejspíše ještě zajímavější.

pro: nádherný design ze všech stran, špičková výbava

proti: na danou cenu jen podprůměrný obraz, a to včetně 3D, nestabilní firmware, občasné potíže s ovládáním, slabé resamplování

Balení obsahuje

– 4× 3D brýle

– dálkový ovladač

– 2× mikrotužkové baterie (AAA)

– nenatáčitelný podstavec

– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)

UX DAy - tip 2

– uživatelská příručka i nápověda je přímo v televizoru

foto: autor a Philips

Co pro vás u televizoru znamená design?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).