Hlavní navigace

„Píchání“ před desátou večer na Nově Cinema se nelíbí Radě pro vysílání

11. 3. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
11. 3. 2011

UVNITŘ DOKUMENT Sexuální narážky ve filmu na Nově Cinema přiměly Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) k varování provozovatele Novy před negativním ovlivňováním psychického, mravního a fyzického vývoje dětí a mladistvých. Radním se nelíbilo zařazení filmu Romance a cigarety, který Nova Cinema vysílala 23. června 2009, na osmou hodinu večer. Pořad obsahoval dialogy se sexuální tématikou, prezentované ve vulgární rovině a ohrožující tak zejména mravní vývoj dětí a mladistvých, konstatovala Rada na svém posledním zasedání.

K TÉMATU: „Kurva“ se před 22. hodinou neříká, varuje vysílací rada televizi Nova

Zápis z jednání RRTV obsahuje konkrétní sporné pasáže, jejichž výčet začíná už šestou minutou filmu a končí prakticky na jeho závěru, kdy se radním nelíbí, že se hlavní hrdina Nick při zpovědi s farářem ujišťuje o svém „chlapáctví“, když kouří: Nick: Dvě věci, dvě věci by měl muž dokázat – bejt romantickej a kouřit jako komín. Farář: "Jo, souhlasim. Děti a mladiství mohou podle radních takový výrok chápat jako návod, jak by se měl chovat „správný muž“.

ČTĚTE TAKÉ: RRTV se nelíbí novácké Soukromé pasti. Přijdou jí vulgární

BRAND24

Vezmeme-li v úvahu, že v celém filmu je cigareta nezbytnou rekvizitou, může dětský a mladistvý divák chápat kouření jako běžné a žádoucí jednání, které v krizových situacích přináší úlevu, vysvětlují radní, kteří dali provozovateli lhůtu jednoho týdne k nápravě pochybení.

Z tiskové zprávy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání z 10. března 2011

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).