Hlavní navigace

Piráti svolali do Prahy demonstraci za svobodný internet

15. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po dlouhé době se bude v Praze demonstrovat za svobodný internet. Jde o reakci Pirátské strany na některé legislativní nápady z poslední doby.

Možné omezení svobody ve virtuálním světě – to je důvod, proč Pirátská strana na sobotu 20. února svolala na pražský Klárov demonstraci za svobodný internet

Konkrétně se Pirátům nelíbí návrh na změnu loterijního zákona, ve kterém ministerstvo financí navrhuje zřízení seznamu stránek nelicencovaných loterií, které budou muset poskytovatelé připojení automaticky blokovat. 

Dalším důvodem má být deklarovaná snaha ministerstva vnitra o snížení anonymity na internetu, „…například diskutovaný koncept povinné elektronické občanky nebo zvažovaný zákaz šifrování,“ říkají organizátoři protestu.

BRAND24

Pirátská strana protestuje také proti „kriminalizaci odkazu“. Sama čelí trestnímu stíhání kvůli provozování serveru sledujuserialy.cz (momentálně je nedostupný), na kterém publikovala odkazy na pirátské kopie seriálů na úložištích.

Demonstrace proběhne v sobotu od 14:00 a její součástí má být kromě tematických workshopů i pochod k budově ministerstva vnitra na Letné. Účastníci demonstrace budou moci podepsat petici s požadavky Pirátů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).