Hlavní navigace

PlayStation 4 bude mít optickou jednotku, obsah výhradně z Internetu až za deset let

31. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Sony ještě ve výhledu na nejbližší roky neláme hůl nad distribucí zábavního obsahu na optických médiích. I konzole PlayStation 4 tak bude vybavena optickou jednotkou. Kazuo Hirai, což je šéf Sony Computer Entertainment, vidí nástup výhradně online distribuce obsahu až někdy za deset let. Neznamená to, že by se v Sony online šíření obsahu bránili. Ostatně už dnes se firma v této oblasti dosti angažuje a třeba její nejnovější handheld Sony PSP Go spoléhá právě na online nákup a stahování her.…

Sony ještě ve výhledu na nejbližší roky neláme hůl nad distribucí zábavního obsahu na optických médiích. I konzole PlayStation 4 tak bude vybavena optickou jednotkou. Kazuo Hirai, což je šéf Sony Computer Entertainment, vidí nástup výhradně online distribuce obsahu až někdy za deset let. Neznamená to, že by se v Sony online šíření obsahu bránili. Ostatně už dnes se firma v této oblasti dosti angažuje a třeba její nejnovější handheld Sony PSP Go spoléhá právě na online nákup a stahování her. Původní Sony PSP má optickou jednotku pro tzv. UMD nosiče. U nás jsou v prodeji na UMD prakticky výhradně jen herní tituly, v cizině jsou k mání i filmy.

Kazuo Hirai ale říká, že své místo na slunci budou fyzické nosiče dat mít při šíření obsahu ještě v dalších deseti letech. Argumentuje lokalitami, kde stále není dostupné vysokorychlostní připojení o takové kvalitě a ceně, aby bylo možné šíření obsahu považovat za bezproblémové. Konkurenční Microsoft má trochu jiný pohled na věc a když neuspěly jím podporované nosiče HD-DVD, vyhlásil orientaci právě na online distribuci obsahu. Podle Microsoftu tak Blu-ray mechanika pro Xbox 360 není na pořadu dne. Naopak uvedl na trh novější modely s větší kapacitou pevného disku a podporou WiFi včetně standardu 802.11n přinášejícího do bezdrátových sítí vyšší přenosovou rychlost. (mcvuk.com)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).