Hlavní navigace

Počítač dejte do šrotu!

18. 7. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Osobní počítač -- mnohými již dávno poslaný do starého železa -- je pro přístup k Internetu stále nejdominantněji využívaným přístrojem. Odepisovat zázrak, který rozhýbal počítačovou revoluci je zjevně předčasné, nicméně význam tzv. "alternativních" přístupových zařízení v budoucnu zcela nepochybně poroste.

Internet, stále chápán především jako prostředí tvořené miliony navzájem propojených počítačů. Díky tomu, že se právě tato zařízení, která v osmdesátých letech začala zaplavovat svět pod označením PC (Personal Computer), velmi hojně dostala do domácností, stal se Internet nejen doménou techno-nadšenců, ale také součástí teritoria spotřebitelských trhů. Jeho rozšíření do širších spotřebitelských vrstev však brání poměrně vysoká pořizovací cena a přílišná komplikovanost zařízení pro využívání služeb – osobního počítače. To je také důvod, proč je nemálo pozornosti věnováno alternativním přístupovým zařízením, které nejen poskytují odlišný pohled do prostředí Internetu, ale ve skutečnosti do značné míry mění i samotný charakter Internetu. Jejich dostatečné rozšíření je také zcela jistě zásadním prvkem pro vyšší míru „internetizace“ chudších zemí.

Protože trhy, které potencionálně leží za horizontem „pécéček“ jsou skutečně velmi lákavé, intenzita rozvoje a investic do této oblasti je značná. Jak jsem již naznačil výše, ve skutečnosti, proměna, která je zcela jistě před námi, není jen otázkou samotné změny pécéčka na jiný typ terminálu, ale také proměnou nynějšího pojetí služeb na Internetu, které jsou do velké míry poplatné právě prostředí výpočetní techniky. Stačí se podívat na problémy W@Pu, jehož relativně nízká míra využívání je způsobena zejména neexistencí rozsáhlejšího portfolia služeb, které by překročily práh PC-like uvažování.

Je to právě zejména mobilní telefon, který díky široké penetraci po stále větší části světa (pro představu – přibližně každou vteřinu přibude jeden uživatel čínských mobilních operátorů). Proto se tak vemlouvavě nabízí právě uvádění interaktivních služeb na mobilu v život (podstatou není ani tak vlastní mobilita, jako spíše široká dostupnost). Otázkou je, zda cesta vede přes zvětšování displeje a zvyšování přenosové rychlosti. Osobně jsem přesvědčen, že služby založené na hlasovém základě mohou být v některých případech lepší volbou. Tak či onak, klíčové jsou služby uzpůsobené charakteru samotného přístroje a jeho uživatelů – ne náhodou jednou z nejpoužívanějších interaktivních služeb je „GSM-banking“.

Dalším logickým centrem snažení je televizor. Míra jeho penetrace je fenomenální. Uživatelsky jednodušší domácí spotřebič by se hledal asi těžko, stejně jako někdo, kdo televizor není schopen alespoň částečně ovládat. Plocha obrazovky je dostatečná téměř pro cokoli. Jediná, a bohužel zatím dosti podstatná, překážka je jednocestná komunikace současných televizorů založených na pasivním příjmu signálu. Řešení pomocí komplikovaných obezliček znamená jediné – snížení možností většího rozšíření. Pokud vynecháme tyto technické problémy, které snad dojdou v dohledné době řešení, dojdeme k zajímavému závěru. Pokud má být televizor (nebo snad e-vizor?) úspěšný, pak opět musí respektovat charakter tohoto zařízení – jednoduchost a možnost pasivního využití. Přidání krabičky, která z televizoru udělá jakousi imitaci počítače nedává příliš smyslu – pokud si nechci pořídit počítač s velkou plochou obrazovkou. Samozřejmě, že konvergence domácího počítače a televize je zajímavou alternativou, otázkou je, zda za rozumnou cenu dosažitelnou. V každém případě musí s vlastním e-vizorem přicházet služby respektující charakter zařízení a jeho uživatelů – což je směr, který v současné době volí i existující provozovatelé interaktivní televize v Evropě.

BRAND24

Našli bychom několik dalších zajímavých zařízení, která nebudou sice zřejmě nikdy v hlavním proudu, ale budou tvořit nepřehlédnutelnou skupinu. Mluvíme např. o PDA (jistě, i tady je jednoznačný trend sbližování s mobilními telefony) a jistě nelze zapomenout na možnost rozvoje a vytvoření dalších možných terminálů – domácí spotřebiče, automobily, internetové kiosky atd. Jejich role bude spíše v rovině automatizovaného kontaktu se „služebními“ centry než jako osobního přístupového zařízení.

Pokud nepodlehneme bezbřehému optimismu, nutně musíme dojít k závěru, že očekávaný rychlý nárůst non-PC zařízení připojených k Internetu, se zřejmě bude konat dosti pomalu. Současně je jednoznačné, že není možné odtrhnout vlastní zařízení od služeb, které jsou na něm provozovány. Nepochybně největší razanci vývoji mohou dodat vlastní provozovatelé, které budou balit služby společně s koncovými zařízeními (příkladem budiž MiniTel, současná interaktivní televize) – a nejlépe tato zařízení poskytovat zdarma. Velký třesk lze očekávat také v oblasti mobilních telefonů, který nebude ani tak spojen s inovací v oblasti mobilních technologií jako spíše s nástupem nových služeb, které budou onou killer-app, na kterou mnoho firem toužebně čeká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V současné chvíli pracuje jako managing director poradenské skupiny Tree of Business Knowledge.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).