Hlavní navigace

Aplikace nabízená na Apple AppStore a Google Play kradla telefonní kontakty a rozesílala spam

5. 7. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na Apple AppStore a Google Play se objevila aplikace v ruštině s názvem Find and Call, která automaticky a bez vědomí uživatele odesílala na vzdálený server telefonní čísla uložená v mobilním telefonu, na který byla nainstalována. Následně na takto získaná čísla byl rozesílán spam v podobě SMS zpráv. Tyto zprávy se tvářily hodnověrně, protože jako odesílatel zprávy se zobrazoval uživatel, který si aplikaci na svůj mobilní telefon nainstaloval. 

Na Apple AppStore a Google Play se objevila aplikace v ruštině s názvem Find and Call, která automaticky a bez vědomí uživatele odesílala na vzdálený server telefonní čísla uložená v mobilním telefonu, na který byla nainstalována.

Následně na takto získaná čísla byl rozesílán spam v podobě SMS zpráv. Tyto zprávy se tvářily hodnověrně, protože jako odesílatel zprávy se zobrazoval uživatel, který si aplikaci na svůj mobilní telefon nainstaloval. 

Aplikace byla současně schopná odeslat na vzdálený server údaje o aktuální poloze uživatele.

cif 24 - early cena - média

Na Google Play (dříve Android Marketu) nejsou malware aplikace nic nového. Na Apple AppStore se však podle Denise Maslennikova z Kaspersky Lab jedná o první případ malwaru, od jeho spuštění před pěti lety. Na Apple AppStore byla aplikace k dispozici od 13. června. Včera na ni, jako na podezřelou aplikaci, upozornil analytiky z Kaspersky Lab ruský mobilní operátor MegaFon. Dnes byla aplikace jak z Apple AppStore, tak z Google Play stažena.

Zdroj: securelist.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).