Hlavní navigace

Podívejte, z jakých vzácných prvků je vyroben iPhone

5. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nejen bez zlata a platiny, ale i bez dalších vzácných prvků se neobejde výroba chytrých mobilních telefonů. Nahlédněte do periodické tabulky, která se skrývá uvnitř každého iPhonu.

Je všeobecně známo, že k výrobě mobilních telefonů jsou zapotřebí kromě plastů a skla také cenné kovy jako například platina, zlato či stříbro. Při recyklaci se dá z jedné tuny mobilních telefonů získat 300 až 350 gramů zlata. Výrobci ho vloží do mobilních telefonů každý rok zhruba 27 tun.

Výrobci smartphonů se ale neobejdou ani bez prvků vzácných zemin jako je například skandium, yttrium či dysprosium. Jsou to prvky, které jsou zastoupeny v zemské kůře a používají se také například při výrobě katalyzátorů, optických vláken, LED diod nebo třeba pevných disků. Jejich těžba je však velmi náročná a představuje velkou zátěž pro životní prostředí. Při získávání prvků z hornin se totiž používá metody loužení a vzhledem k tomu, že prvky vzácných zemin často doprovází uran a thorium, vzniká tímto procesem jako vedlejší produkt radioaktivní solanka. 

Největším hráčem na trhu prvků vzácných zemin je Čína, ve které se vytěží až 90 procent celosvětové produkce. V posledních letech ale Čína i přes rostoucí poptávku ve světě postupně vývoz těchto prvků utlumuje. Spojené státy, Evropská unie a Japonsko si na chování Číny už stěžovaly u Světové obchodní organizace (WTO) kvůli tomu, že zneužívá svého dominantní postavení, když zahraničním odběratelům prodává tyto prvky mnohem dráž než lokálním producentům.

UX DAy - tip 2

Server CNET připravil následující infografiku. Ta ukazuje, jaké prvky vzácných zemin se využívají při výrobě iPhonů (obecně ale i u dalších smartphonů). Dozvíte se z ní například, že v displeji se ukrývá dysprosium, europium či terbium. Reproduktor se zase neobejde bez neodymu nebo praseodymu.  

Zastoupení prvnků vzácných zemin v iPhonu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).