Hlavní navigace

Podpora SVG v Internet Exploreru 9 stále s otazníkem

4. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

SVG je grafické vektorový formát založený na XML, kterému se už léta přisuzuje nemalý potenciál. Jenže k prosazení zatím chybí jeho podpora ve webových prohlížečích, přesněji podpora v nejrozšířenějším prohlížeči, kterým stále je Internet Explorer od Microsoftu. Když se v minulosti začalo hovořit o výrazně lepší podpoře webových technologií v jeho osmé generaci, tak existovala naděje, že by mohla zahrnovat právě i SVG. Jenže tehdy Microsoft uvedl, že SVG pravděpodobně přijde na řadu až v deváté…

SVG je grafické vektorový formát založený na XML, kterému se už léta přisuzuje nemalý potenciál. Jenže k prosazení zatím chybí jeho podpora ve webových prohlížečích, přesněji podpora v nejrozšířenějším prohlížeči, kterým stále je Internet Explorer od Microsoftu. Když se v minulosti začalo hovořit o výrazně lepší podpoře webových technologií v jeho osmé generaci, tak existovala naděje, že by mohla zahrnovat právě i SVG. Jenže tehdy Microsoft uvedl, že SVG pravděpodobně přijde na řadu až v deváté generaci jeho prohlížeče. S jejími přípravami se Microsoft pochlubil už v loňském roce.

Mezi nastíněnými novinkami zatím podpora SVG chybí. Nedávno se Microsoft připojil k pracovní skupině SVG při W3C, což by mohl být určitý pozitivní signál. Nyní se Microsoft pochlubil, jak jej ostatní členové pracovního týmu pozitivně přijali mezi sebe. Jasné vyjádření k podpoře SVG v Internet Exploreru 9 však stále chybí. Microsoft pouze velmi vágně deklarovat, že mu záleží na konzistentní specifikaci a předvídatelnosti pro vývojáře. Jasněji by snad mohlo být po březnové konferenci MIX 2010, kde se očekává i uvedení preview verze nového Internet Exploreru. (IEBlog)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).