Hlavní navigace

Podzim na ČT: Další řady StarDance a Vyprávěj, nový seriál Kriminálka Staré město

13. 8. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Česká televize nechystá na letošní podzim nijak závratné změny v programu. Přesunem zábavné talk show Karla Šípa Všechnopárty na páteční večer vyřeší problém s odchodem Jana Krause na konkurenční Primu. Talentovým show na Nově a Primě bude čelit čtvrtou řadou taneční show StarDance, kterou nasadí na sobotní večery – tedy o den dříve než Nova svoji Talentmanii a Prima Česko Slovensko má talent. Na obrazovku se vrátí nová řada seriálu Vyprávěj a premiéru si odbude zcela nový původní seriál Kriminálka Staré město. Fotbalová Liga mistrů se nadobro přesune na sportovní kanál ČT 4.

Největší změny čekají program ČT 1

Podzimní novinky se dotknou zejména prvního programu ČT, kterému dlouhodobě klesá sledovanost. Kavčí hory chtějí tento trend zvrátit, přičemž však do programování Jedničky zatím nepromítnou změny, které připravuje budoucí výkonný ředitel ČT 1 Radan Dolejš, který se nové funkce ujme až 1. ledna. Programování tedy plně padá na novou, ale dočasnou ředitelku programu Kristýnu Taberyovou, která od srpna nahradila Kateřinu Fričovou. Taberyová povede oddělení programu pouze do konce letošního roku, než ČT přejde na novou organizační strukturu. Vzhledem k tomu, že dlouhá léta vede oddělení výzkumu ČT a zabývá se analýzou výsledků sledovanosti, jistě dokáže s jednotlivými formáty ČT zamíchat tak, aby Jedničce pomohla k lepším výsledkům.

Pro ČT 1 je důležité zachovat si i nadále silné dny, kdy se jí daří porážet ostatní televize. Především páteční večery jsou ze strany komerčních televizí dlouhodobě „neprůstřelné“. Jednička vede silnou sestavou pátečních seriálů, dokumentárního cyklu Třináctá komnata, talk show Jana Krause Uvolněte se, prosím a zahraničním seriálem pro dospělé (dříve Sex ve městě, nyní Californication). V této struktuře se prakticky nebude nic měnit, pouze Jana Krause nahradí Karel Šíp se svou Všechnopárty, která se přesune z úterního večera na pátek. Přímo proti ní nasadí Prima nový pořad Show Jana Krause, který vychází z principu a úspěchu Uvolněte se, prosím. Všechnopárty ale poslední dobou Krausovu talk show porážela, a tak je pravděpodobné, že se jí v pátek večer povede lépe než předchozímu formátu.

Všechnopárty Karel Šíp

Všechnopárty Karla Šípa nahradí od září páteční talk show Uvolněte se, prosím. I když je Šípův pořad dlouhodobě sledovanější než končící talk show Jana Krause, přesun na pátek nebude bezproblémový. Všechnopárty má totiž mnohem starší publikum než Uvolněte se, prosím, a tomu by nemusel vyhovovat seriál Californication, který následuje po páteční talkshow. (Foto: Česká televize)

Seriál Vyprávěj se stěhuje z pondělního večera na pátek

Druhou řadu úspěšného seriálu Vyprávěj nasadí Česká televize v pátek večer od 20 hodin. Mění tak jeho vysílací den, protože první řadu tohoto seriálu vysílala Jednička v pondělí večer (rovněž od 20 hodin). Místo toho v pondělí poběží zcela nový seriál Kriminálka Staré město, který ČT koprodukovala se Slovenskou televizí a společností Trigon Production. Seriál zachycuje každodenní život kriminalistů na bratislavském Starém městě. Nejen drobné krádeže, ale i vraždy z vášně či skandální aféry s mezinárodním dosahem stojí v centru tohoto poutavého vyprávění, plného napětí, zajímavých psychologických postřehů i nadlehčeného humoru, charakterizuje dílo Trigon. V seriálu hrají jak slovenští, tak čeští herci. Ústřední dvojice je česko-slovenská: Matěj Hádek a Zuzana Fialová.

ČT 1 tento seriál nasadí od 20. září a naváže tak na dosavadní řadu archivního krimiseriálu Panoptikum Města pražského. Původně však Kavčí hory slibovaly od tohoto data vysílat v pondělí večer další svůj původní seriál Cukrárna. Na třináctidílný příběh majitelky malé cukrárny u hřbitova v Praze z pera scénáristy Jana Míky si však diváci budou muset ještě počkat. Ne tak na Veroniku Žilkovou, která v něm ztvárnila hlavní roli cukrářky Radky Sladké. ČT ji od 26. září připomene v jiném seriálovém šlágru Šípková Růženka, který před téměř deseti lety trhal rekordy sledovanosti a porážel i Novu. Tentokrát se však bude muset spokojit s nedělním dopoledním „retro“ oknem před Otázkami Václava Moravce.

Seriál Vyprávěj

Seriál Vyprávěj se v druhé premiérové řadě přesouvá z pondělního večera na pátek. Změní kvůli tomu Česká televize i harmonogram vysílání programu ČT 1 ve vysokém rozlišení? V pátek totiž na pozici ČT HD nabízí Dvojku. (Foto: Česká televize)

StarDance přijde nejdřív v říjnu, Mamba show končí

Největší programový tahák podzimu, čtvrtou řadu taneční soutěže StarDance, nasadí ČT 1 do vysílání na přelomu října a listopadu. Jisté je, že tato show poběží v sobotu večer od 20 hodin, aby se vyhnula přímému střetu dvou konkurenčních talentových show na Nově a Primě, kterým tyto televize vyhradily nedělní večery od 20 hodin. V září budou sobotní večery patřit zábavným cyklům Machři, Zázraky přírody, Hodina pravdy a Trapasy, které se prostřídají v hlavním vysílacím čase od 20 hodin. Talentovým show komerčních televizí bude ČT 1 v neděli večer konkurovat původními českými filmy, v září konkrétně Gymplem (5. září), Kanadskou nocí (12. září), Bathory (19. září) a Osudovými penězi (26. září).

S příchodem nového školního roku se s ČT 1 rozloučí talk show Haliny Pawlowské Mamba show. Česká televize sice původně deklarovala, že ji ještě v září ponechá na obrazovce, aktualizované programové plány s ní však již ve čtvrtek od 21 hodin nepočítají a místo ní avizují archivní díly zábavného pořadu Na kus řeči s Miroslavem Donutilem. Úterní „díru“ po Všechnopárty, která se stěhuje do pátečního večera, zaplní seriál Deník doktorky. Jinak se v hlavních vysílacích časech jednotlivých dní na Jedničce nic nemění. Úterky budou patřit tradičně dokumentárním cyklům, nejprve Projektu Apollo a od 21. září Speciálním jednotkám v akci. Středeční večery zůstanou Poště pro tebe a Příběhům slavných a čtvrtky seriálu Případy detektiva Murdocha.

StarDance Česká televize

Čtvrtou řadu taneční show StarDance nasadí Česká televize na posledních osm letošních sobot. Diváci se jí tedy dočkají až koncem října. (Foto: Česká televize)

Vrací se seriál Návštěvníci a Karel Gott s cimbálovkou

O tom, že Česká televize na podzim myslí především na starší diváky, svědčí i zařazení pořadu Lidovky mého srdce: nejoblíbenějších národních písniček v podání Karla Gotta, doprovázeného cimbálovou muzikou Ladislava Pavluše a za spoluúčinkování Miroslava Donutila. Kavčí hory však dosud nezveřejnily jeho vysílací čas, ani den nasazení. Spíše pro pamětníky budou i pondělní pozdně večerní filmy s Alainem Delonem, které Jednička nasadí od 6. září vždy ve 22 hodin: Plyšový medvídek, Zločin, Ledová ňadra, Léčba šokem, Policajt, V plném slunci, Rudé slunce, Spálené stodoly a Návrat Casanovy. Bez bližšího zařazení je rovněž nová talk show Šárky Volezmanové (dříve Kubelkové, známé z Novy) Partnerské ladění, určená divákům, kteří trpí trémou při seznamování.

ČT na podzim rovněž nabídne školu moderního tance cha-cha. V pořadu Smím prosit? ji povede Zdeněk Chlopčík (televize opět neuvádí, kdy ji nasadí do vysílání). Nedělní podvečery na ČT 1 před Událostmi budou patřit legendárnímu seriálu Československé televize Návštěvníci, jinak se v podstatě programové schéma Jedničky nezmění. A výrazné změny neočekávejte ani od programu ČT 2. Na něm se objeví například nový unikátní časosběrný seriál o dětech na okraji společnosti Ptáčata (čtvrtek od 20:40 hod.), který sleduje třídu druháků na základní škole, tvořenou převážně Romy. Spoluautory šestnáctidílného seriálu byly i samy romské děti, které natáčely na malé kamery svět tak, jak ho vnímají ony samy.

Seriál Návštěvníci

Populární seriál Návštěvníci nabídne program ČT 1 v neděli podvečer od 18:30 hod. (Foto: Česká televize)

Hollywoodská klasika a opera Rigoletto z Mantovy na ČT 2

Ze zářijových novinek na programu ČT 2 stojí za pozornost ještě úterní filmové večery Hollywoodská klasika, v nichž Dvojka od 7. září nabídne od 20 hodin postupně snímky Maratónec, Velký Gatsby, Kramerová versus Kramer, Takoví jsme byli, Lovec a další slavné americké filmy. První zářijový víkend si u obrazovky ČT 2 užijí zejména příznivci netradičně pojatých oper. V sobotu 4. září a neděli 5. září jim Dvojka nabídne televizní adaptaci opery Rigoletto z Mantovy, natočenou v reálném prostředí paláců, divadel a zahrad italské Mantovy. V roli Rigoletta se představí Plácido Domingo, v dalších rolích Vittorio Grigolo jako Vévoda a Olga Peretyatko jako Gilda. Dirigentem je Zubin Mehta, režisérem celého projektu Marco Bellochcio.

Ani letos na podzim se ČT 2 úplně nezbaví sportovních přenosů. Stejně jako nyní v srpnu, i v podzimní sezóně nabídne každé pondělí od 17:30 hod. přenos vybraného utkání nejvyšší domácí fotbalové soutěže – Gambrinus ligy. Dobrou zprávou pro příznivce animovaného seriálu Simpsonovi je jeho zachování na Dvojce i během zářijových nedělí. ČT 2 bude žlutou rodinku nabízet od 19:30 hod., a naváže tak na konkurenční Primu Cool, na které Simpsonovi běží denně okolo sedmé večer a pak o půlnoci. Před Simpsonovými bude ČT 2 v neděli od sedmé večer pokračovat ve vysílání britského sitcomu Jistě, pane ministře. V rámci sobotního večerního Velkého umění od 20 hodin nabídne Dvojka 11. září činoherní zpracování Kazimíra a Karolíny, o týden později Poslední doutník, a 25. září Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha 2010.

Simpsonovi

Ani v září nezmizí z programu ČT 2 rodinka Simpsonových. Dvojka je nabídne každou neděli od 19:30 hod. (Foto: archiv ČT)

UX DAy - tip 2

Fotbalová Liga mistrů se přesouvá výhradně na ČT 4

Sportovní program ČT 4 se stane od září výhradním vysílatelem fotbalové Ligy mistrů na veřejnoprávní televizi. Od 14. září nabídne přenosy dvou zápasů týdně, vždy v úterý a ve středu od 20:45 hod. Je pravděpodobné, že Kavčí hory kvůli Lize mistrů změní harmonogram vysílání jednotlivých programů ČT ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Dosud bylo obvyklé, že na pozici ČT HD vysílala od pondělí do čtvrtku a v sobotu a neděli Jednička, a v pátek Dvojka. Tento řád ale v poslední době často narušily atraktivní sportovní přenosy na Čtyřce, kvůli nimž tento program často neplánovaně zabral pozici ČT HD.

Změna je pravděpodobná i kvůli druhé řadě seriálu Vyprávěj na Jedničce, protože první řadu ČT vysílala v HD rozlišení v pondělí, ale od září se Vyprávěj přesouvá na pátek, kdy se na ČT HD objevuje vysílání Dvojky. Na Čtyřce budou na podzim pokračovat i sobotní přenosy domácí fotbalové Gambrinus ligy. Začátky jsou avizované na 18:00 hod., výkop zápasu v 18:15 hod. Zpravodajská ČT 24 nechystá podle svého ředitele Romana Bradáče na podzim žádné speciální novinky a nepřijde ani s žádným novým pořadem.

Na kterou podzimní novinku České televize se těšíte nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).