Hlavní navigace

Pojďte s námi do archivu, projdeme se pamětí (chytrých televizorů)

26. 9. 2014
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

„Smart TV“ nabízejí celou řadu widgetů pro specializované servery. Nás ale dnes budou zajímat jen ty televizní, ty zdarma a také ty ryze české.

Jak už jistě tušíte, půjde o servery, či spíše o služby, nabízející – ze široka řečeno – „video na vyžádání“, tedy VOD, neboli Video On Demand (VNV už tak dobře nezní…). Jde tedy o archivy domácích televizních stanic, k nimž jsem přiřadil krátkou zmínku o Óčku, které sice archiv zatím nikde nemá, ale rozjíždí HbbTV, takže si to zaslouží.

Na druhou stranu řeč nebude o placených online videopůjčovnách, videopůjčovnách kombinovaných s TV archivem či VOD u velkých operátorů, jako například O2 TV. Zmiňovat v tomto přehledu nebudu ani kdysi velice ambiciózní barrandovský Animáček, protože v něm bylo nyní k dispozici jen pár dílů Pokémonů, či například HBO Go CZ a Voyo. Tohle všechno si necháme na jindy, protože je to hodně obsáhlé téma. Zaměříme se zkrátka jen na volné archivy TV stanic nacházejících se v současných chytrých televizorech. Nepůjde tudíž ani o přístup do archivu přes webový prohlížeč, o kterém jsme se ostatně už zmiňovali (společně s dalšími VOD službami) zde a který v TV jednou funguje a padesátkrát nikoli.

V praxi to dnes znamená v podstatě dvě možnosti: specializované mini aplikace, tedy widgety, resp. tzv. kloudový přístup k nim (více viz článek zde), nebo neméně specializované aplikace provozované přes hybridní vysílání HbbTV. Toto jsou momentálně v podstatě jediné technologie, které – na rozdíl od webového přístupu – dovolují spolehlivou práci s archivem video nahrávek. Pokud pochopitelně máte takovou internetovou linku, která je zvládne video data přenést. Mimochodem nikde jsem nenarazil na možnost uživatelského nastavení kvality, jako je tomu u některých aplikací pro Android. Zde vše jede zjevně automaticky.

Nové služby a čekání na aplikace

Zavádění českých televizních widgetů je práce zdlouhavá a ne právě nejlevnější. To, že například televizní stanice přijde s nějakou novou službou, jako například Nova se systémem Plus, neznamená, že aplikaci budete mít okamžitě ve svém chytrém televizoru. Můžete ji tam mít, můžete ji tam mít za půl roku nebo ji tam nemusíte mít vůbec nikdy. Aplikace jsou pro vás nejčastěji zdarma, takže je to vlastně služba navíc.

Když to vezmeme z druhé strany a opět zapomeneme na u televizorů nefunkční webový přístup, vše je také poplatné výrobci televizoru. Tedy alespoň u widgetů, protože HbbTV je v podstatě standard, ke kterému přistoupili snad všichni, i když ne u každého přístroje, který má přístup na internet, ho najdete.

Například Panasonic tak má roční opci na widget Prima Play a jinde tudíž zatím není. Samsung má zase roční exkluzivitu na pořady Ultra HD vysílané přes Topfun, o čemž se dozvíte zde. 

Každý si tak hřeje svůj píseček a uvidíme kolik života a změn do toho vnese Google s připravovaným operačním systém Android L, resp. Android TV. Pak by měly být – nutno zdůraznit – některé aplikace z vašeho chytrého mobilu či tabletu k dispozici i u vašeho chytrého televizoru. Toto téma jsme však podrobně popsali v samostatném článku (viz odkaz níže).

A ještě poznámka k HbbTV: řada z vás se divila, že HbbTV je třeba u některých značek (typicky Samsung) povolovat. Hledejte v menu položku Datová služba. Na některých modelech Samsungu ji ale nenajdete. Narazil jsem na to u Samsung 40H6700, kde je zprovoznění obzvláště zapeklité. U něj se to nedělalo (na dnes aktuální verzi firmwaru) v menu, nýbrž v části Smart TV přes widget HbbTV.

Světe div se!

Další materiály na toto téma na DigiZone.cz

  • Přehled veškerých widgetů (i ne-widgetů) v televizorech na našem trhu jsme zmapovali v článku „České widgety v chytrých televizorech“.
  • Pokud patříte mezi předplatitele digizone.cz, další materiál na toto téma ale v podobě určené např. pro přehrávání v notebooku apod., najdete zde v článku „České video-on-demand služby: kde nabízí filmy, seriály a televizní pořady zdarma?“.

Co s premiérovým obsahem

Tohle je – v tomto případě u „archivů“ – klíčová otázka a podle mého se začíná čím dál tím více ukazovat to, co je lidem motajícím se kolem televizorů a ostatně i počítačů, jasné už dlouho – proč sledovat něco v době, kdy se mi nechce, nebo na to nemám čas, když si to mohu později stáhnout. Možná mi ale dáte za pravdu když řeknu, že na obrazovce počítače to jaksi není úplně ono. O něco lepší to je, když si mohu filmeček (či „díleček“) alespoň poslat na televizor, ale myslím, že úplně nejlepší je ho mít rovnou v televizoru. Tady výrobci i stanice vycítily šanci i když některým to stále nedochází. Možná ale jen čekají na Android…

Chytrá televizní stanice (nebo její on-line odnož) ale nad stahováním a prémiovým on-line obsahem přemýšlet musí. Jako nejlepší se mi zdá následující model, pokud se samozřejmě nenarazí na autorská práva: v okamžiku televizního vysílání prémiového obsahu ho zároveň pustím i všemi dalšími alternativními kanály a podle toho nastavím pochopitelně také reklamu. Máte to zadarmo? Spokojte se s nepřeskočitelnou reklamou jako u TV vysílání. Zaplaťte drobný (!) peníz a jste bez ní a navíc nemusíte nic stahovat, bojovat s problematickou kvalitou, apod.

Tento model bohužel dnes neaplikuje nikdo, nebo ho aplikuje občas či nedůsledně. Když si k tomu ještě přičtete obsahový chaos jaký u svého archivu nastolila ČT, nebo zcela nepřehledný widget s jakým přišla Prima Play nebo rovnou jeho absenci, což je případ Nova Plus, nemohou být výsledky takové, jaké by měly být.

Nemluvě o tom, že v případě nedbale udělané aplikace, či dokonce její úplné absence, utíkají stanicím peníze a navíc si o stahování vysloveně říkají.

Právě idea pouštění premiérového i ne-premiérového obsahu do více platforem současně v okamžiku televizního přenosu bude podle mého určující pro příští léta. A pokud se povede nástup systému Google Android TV, sjednotí se a hlavně výrazně zlevní příprava televizních mini aplikací, přičemž widgety jako takové, či kloudový přístup k nim, možná zcela odpadnou.

Operační systém Android TV (resp. Android L) tak může ve světě chytrých televizorů znamenat zrovna takovou revoluci, jako byly chytré televizory jako takové.

I na to by měla „chytrá“ televizní stanice pamatovat!

Česká televize iVysílání (HbbTV)

Velmi populární a v podstatě obecně dostupný archiv pořadů za což jednak může status České televize jako veřejnoprávního média a jednak použitá technologie hybridního vysílání, resp. příjmu, HbbTV. To je podporováno prakticky všemi výrobci a najdete ho na drtivé většině televizorů připojitelných k internetu.

Možnosti aplikace jsou značné a pokud se zaměříme na archiv pořadů jako takový, můžeme si ten konkrétní najít několika způsoby:

  • na úvodní obrazovce v přehledu tipů, resp. nejpopulárnějších pořadů, 
  • manuálně, podle data vysílání, přičemž máte k dispozici rychlý výběr v rámci týdne nebo plný kalendář, 
  • přímým vyhledáváním, přičemž aplikace šetří nervy uživatele tím, že po zadání znaku na softwarové klávesnice interaktivně zobrazí pouze ty pořady, které v archivu má, takže nemusíte zadávat celý řetězec (!),
  • výběrem ze seznamu pořadů v okamžiku, kdy do vyhledávacího pole nezadáte nic a budete projíždět textový seznam ručně, 
  • volbou přes rubriku Moje pořady, kam si snadno můžete uložit váš oblíbený pořad (stačí u něj zmáčknout hvězdičku).

Co se týče ovládání, ne vždy je shodné u všech značek a týká se to především chování tlačítek Return a Exit.

Například u Samsungu z aplikace HbbTV na úplný závěr nevyskočíte prostřednictvím tlačítka Return, což platí i u Panasoniku, který však umožňuje opustit aplikaci tlačítkem Exit.

Ovládací úskalí je zde především jedno – aplikace sice používá obvyklý kurzorový kříž s tlačítkem Enter, avšak často jí stačí prosté posunutí šipkovou klávesou a následnou akci už provede sama, bez vyžadování potvrzení. Na to je třeba si zvyknout a je zajímavě, že mi to i po několik letech co s ní pracuji neustále způsobuje problémy. Například pro spuštění konkrétního pořadu je už ale Enter (OK) vyžadováno.

Aplikace také částečně pro ovládání používá barevná teletextová tlačítka, která jsou někdy až zbytečná. Jako to modré označené „iVysílání“. Ale vy přece už v „iVysílání“ jste? A protože toto tlačítko nedělá nic jiného, než to, že vás vrátí na hlavní obrazovku nazvanou Domů, nerozumím tomu, proč se nejmenuje právě takto.

Ale jde o zkušební provoz. Už několik let a všichni víme, jak moc s v tomto sousloví ČT libuje.

Musím říci, že mi líbí nejen aplikace jako taková, ale líbí se mi i systém vyhledávání, kdy jeho tvůrce věděl, jak otravné je cvakat celý řetězec znaků přes tlačítka dálkového ovladače na softwarové klávesnici a proto navrhl vyhledávání vysloveně interaktivní a chytré, ze kterého by se ostatní měli poučit.

Bohužel po obsahové stránce, a tady je to zjevně o dotyčném oddělení ČT, je výsledek skoro za pět, protože zadávání obsahu je nedbalé a někdy vysloveně lajdácké.

Sice tu – jako u aplikace pro Android – nenajdete vysloveně špatně dělané rubriky, jako například absenci volby „Pohádky“, což je u národa českého vyslovený nonsens, ale jsem přesvědčen, že je to jen proto, že tu žádné obsahové rubriky nejsou. Ty kupodivu jsou v iVysílání D, tedy dětského kanálu. Jak můžete vidět v galerii.

Nicméně i tak ČT dokáže například u seriálu Přísahám a slibuji, zadat jednotlivé díly dvakrát, a to už v době, kdy byl ze čtyř dílů dostupný pouze první. Díky jsou sice označeny jako „1. díl“ „2. díl“ apod., ale jednak je to tu dvakrát a jednak je tu z neznámých důvodů i „díl“ označený jako „6. 12. 2001“.

Jindy jsou díly označeny datem (Přísně tajné vraždy), ale už se nedozvíte název pořadu, tedy kdo koho vraždí…

A velice populární seriál Vyprávěj? Díly jsou označeny pouze jmény, pořadí nikde, ale protože nejsou seřazeny abecedně, možná jdou i po sobě, ale to si opravdu netroufám posoudit.

Z obsahové části iVysílání na HbbTV je vidět jedno, pokud pominu zmiňovaný chaos, totiž to, že chybí jakýkoli vnitřní předpis pro zadávání dat nebo pokud nechybí, pak ho nikdo nedodržuje.

Nevím jak vy, ale mě desítky a desítky tisíc přehrání, resp. u některých pořadů spíše stovky a stovky tisíc přehrání, říkají, že by si archiv ČT pořádek zasloužil. I kvůli výborně dělané aplikaci HbbTV jako takové. Mimochodem iVysílání D, tedy déčka, je zcela stejné, jen jsou tu navíc pořady rozděleny do rubriky, což by si určitě zasloužilo i iVysílání jako takové. Ale prosím rozumnější než aplikace pro Android…

Óčko (HbbTV i widget) 

Óčko přes HbbTV vysílá na mateřské stanici Óčko TV, na Óčko Express a Óčko Gold k dispozici není.

U Óčko TV jsem ale zatím žádný archiv nenašel. Je tu ale něco jiného! K dispozici jsou sice nefunkční (v přípravě) Mixxxer a Nápověda a funkční E-shop a Flitr Chart, ale hlavně je tu Express, což je vlastně živé vysílání dceřiné stanice Óčko Express. Ve stejném duchu jsou pak dělány i widgety, k čemuž se dostaneme záhy.

Ovládání aplikace HbbTV je jednoduché systémem šipková tlačítka, Enter (OK). Vlastně ale skoro není co ovládat. Živé vysílání dovoluje pouze Stop a Zpět a u widgetů tomu není jinak.

V případě widgetů jsou v televizorech nabízeny až tři – Óčko TV, Óčko Express a Óčko Gold. Archiv vysílaných pořadů tu opět není a vše je koncipováno tak, že widgety pouze přehrávají – s menším zpožděním – to, co je aktuálně vysíláno na konkrétní televizní stanici. Jde tudíž o kontinuální stream zřejmě určený pro ty, co konkrétní stanice Óčka nenaladí.

Prima Play (widget)

Archiv je momentálně dostupný pouze na televizorech Panasonic (samozřejmě se bavíme pouze televizorech, nikoli o dalších zařízeních) a je navíc k dispozici v první a diplomaticky řečeno velice jednoduché verzi. Po zhruba měsíčním provozování se mi zdá, že je náročnější na kvalitu datové linky, ale to bych nechtěl tvrdit s určitostí, protože zkušeností s TV verzí mám minimum. Než se ale do ní pustíme, ještě poznámka: Prima koketuje rovněž s HbbTV a právě spustila zkušební stránku, kde jsou ale zatím pouze upoutávky mj. i na Prima Play.

Možnosti widgetu jsou jen základní, což je dobře vidět z galerie. Pořad se nedá vyhledat a dokonce ani manuálně najít v nějakém textovém seznamu tak, jak to má Prima Play uděláno v aplikaci pro Android (je tu jen obrázkový, k čemuž se dostaneme). Video si však můžete uložit k dodívání, což funguje poměrně dobře, stejně jako zařazení pořadu mezi oblíbené.

„Vyhledat“ video, či spíše najít, můžete v podstatě jen přes Oblíbené pořady, či ty, které najdete v rubrikách Doporučujeme, Filmy nebo Pořady (jak možná cítíte, i jména rubrik by potřebovala trochu dotáhnout…).

Výše zmiňovaný obrázkový seznam najdete v části Pořady. Ovšem na 107 cm úhlopříčky jich bylo k vidění devět, takže hledat tímto způsobem třeba nový seriál Vinaři někde u konce abecedy není právě nejrychlejší.

Bohužel i koncepce přehrávání typicky delšího seriálu je u widgetu pochybená. Po přehrání jednoho dílu totiž není nabídnut další a je složité se na něj dostat. A hlavně to dlouho trvá!

MMF24

Prima místo toho, aby v tomto okamžiku výběr maximálně ulehčila a diváka vlastně nalákala, mu to nepochopitelně komplikuje až je to skoro za trest. Tohle má bohužel widget společné s aplikací pro Android a i v dalších oblastech je to obdobné. Třeba ve vyhledání konkrétního seriálového dílu. Mám silný pocit, že si řada lidí raději video stáhne, než by se tady mořila s výběrem.

Widget Prima Play (a teď budu mluvit pouze o televizní verzi) tak ještě nějaká ta cesta čeká. Přiznejme si ale upřímně: konkurenční Nova nenabízí v tomto ohledu zhola nic. Prima Play je tady a je zadarmo. V tomto případě se podle mého cení i takto nešikovná snaha. A ještě drobnost – v archivu jsem nenašel kdysi hodně populární Rodinná pouta, resp. VKV. Nakonec jsem ale zjistil, že zmizely i z archivu v mobilu. I na takovéto věci se musíte v televizních on-line archivech připravit. Ostatně před nedávnem se to samé stalo se seriálem Vyprávěj!

Jaké zařízení používáte pro přístup do archivu televizních stanic (povoleno více odpovědí)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).