Hlavní navigace

Názor k článku Policie řeší hoax o imigrantech na Facebooku jako šíření poplašné zprávy od A.S. Pergill - Slyšel jsem to vykládat o J. Arbesovi i...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 7. 2015 20:10

    A.S. Pergill (neregistrovaný)

    Slyšel jsem to vykládat o J. Arbesovi i S. Čechovi. Konkrétní osoba asi není podstatná. Důležité je, že když dotyčný slavil ve druhé polovině 19. století 50tiny, oslovoval ho hlavní řečník na narozeninovém shromáždění "velebný kmete". A té padesátky se tehdy (druhá polovina 19. století) dožil, i po odečtení katastrofální kojenecké a dětské úmrtnosti, málokdo. Dnes i po započtení všech úmrtí od nejútlejšího věku se většina populace dožije více než 70 let.
    Prostě průměrné dožití se od druhé poloviny 19. století dramaticky prodloužilo, skoro na dvojnásobek. A to ještě nezapočítávám úmrtnost malých dětí, pak bychom se s tímto ukazatelem pro tehdejší dobu mohli dostat někam na přelom druhé a třetí dekády života, tedy někam k průměrnému dožití postpubertálních kromaňonců a neandrtálců (u nich nejsme s to korektně stanovit kojeneckou a dětskou úmrtnost z důvodu horšího dochování pozůstatků malých dětí).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).