Hlavní navigace

Česká policie zadržela cizince podezřelého z phishingových podvodů

21. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká policie dopadla čtyřiatřicetiletého cizince, který se měl pokusit za peníze odcizené z nejmenované americké banky při phishingovém podvodu koupit kilogram zlata a vzácné mince. O případu informovala televize Nova. Cizinec prý v přepočtu odcizil ze zámořské banky celkem 1 300 000 korun. Část peněz si vybral a v přepočtu 800 000 korun měl odeslat jako platbu za zlato. Právě pro něj si podle policie do českého hotelu přišel. Tam už na něj ovšem čekala policie.

Česká policie dopadla čtyřiatřicetiletého cizince, který se měl pokusit za peníze odcizené z nejmenované americké banky při phishingovém podvodu koupit kilogram zlata a vzácné mince. O případu informovala televize Nova. Cizinec prý v přepočtu odcizil ze zámořské banky celkem 1 300 000 korun. Část peněz si vybral a v přepočtu 800 000 korun měl odeslat jako platbu za zlato. Právě pro něj si podle policie do českého hotelu přišel. Tam už na něj ovšem čekala policie.

Policii na podivnou aktivitu upozornilo české ministerstvo financí, které mělo mít informace od americké tajné služby. Na základě šetření jsme rozhodli o zajištění finančních prostředků a na základě dalšího šetření jsme podali trestní oznámení Policii ČR, uvedl Milan Cícer, ředitel finančního analytického útvaru. Phishing není pro české kriminalisty a úřady novinkou. V letošním roce už počet případů převyšuje 100 a objem zajištěných finančních prostředků z této trestné činnosti převyšuje částku 300 000 euro, upřesnil Milan Cícer pro televizi Nova.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).