Hlavní navigace

Polská veřejnost se bouří kvůli zakódování satelitní TVP

13. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
13. 10. 2009

Velkou vlnu negativních reakcí především z řad polské odborné veřejnosti způsobilo zakódování tamní národní satelitní platformy TVP. Jako jeden z prvních na danou situaci reagoval server Satkurier.pl, který na svých stránkách iniciuje petici, která je adresována několika subjektům, např. premiéru Donaldu Tuskovi, ministru hospodářství Waldemaru Pawlakovi nebo KRRiT, obdobě naší RRTV.

Web v petici uvádí, že platforma byla od začátku propagována jako nekódovaná, ovšem po několika dnech došlo na satelitu Astra nečekaně k jejímu zakódování, a to v noci z 8. na 9. října. Satkurier.pl připomíná nejen samotnou tiskovou konferenci veřejnoprávní Telewizje Polska (TVP), která byla pořádána ve spolupráci se satelitním operátorem SES Astra, ale také vyjádření představitelů TVP v jednotlivých TV pořadech. Diváci tak byli podle webu uvedeni v omyl a někteří z nich si zbytečně nakoupili HDTV set-top-boxy.

BRAND24

Satkurier.pl dále uvádí, že celá situace nastala po změně vedení ve veřejnoprávní televizi a na webových stránkách platformy se objevilo pouze oznámení, že pro příjem budou nutné speciální přijímače a dekódovací karta. Celé znění petice si můžete přečíst zde. O výzvě k protestu píše také polský web media2.pl. Ten opět připomíná, že k zakódování platformy došlo po změně vedení v TVP a jakéhokoliv předchozího upozornění. Ze současného stavu tak podle něho mohou mít radost pouze konkurenční platformy, které se o novém projektu vyjadřovaly s pochybnostmi. Svůj komentář přidal např. i web naszdziennik.pl nebo ze strany satelitních uživatelů oblíbený laki.dvhk.pl.

ČTĚTE TAKÉ: Polská televize na satelitu kóduje, otázkou je proč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).