Hlavní navigace

Polygon MEDIUM: satelitní HD linuxový přijímač unikátní tvarem i funkcemi, UNI čtečkou i CI slotem

20. 1. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Podporuje například služby YouTube, webový prohlížeč, pro rychlé naladění přijímače zvládá Fastscan a to není zdaleka všechno. Je řízen výkonným procesorem a má paměť DDR3.

Velice malý a šikovný, s externím napájením v modročerném provedení. Cena je navíc velice příjemná. Podporuje internetové aplikace pro dospělé 18+ s možností záznamu videí na USB disk* a další zajímavé funkce.

Přední a vrchní panel

Uprostřed předního panelu je světle zelený čtyřmístný sedmisegmentový LED displej, který zobrazuje stavy přijímače a ve StandBy přesný čas, vpravo od něj je stavová dioda, která se však při testu nerozsvítila ani při vypnutí přijímače do pohotovostního stavu. Dále je zde také IR čidlo dálkového ovládání.

Nahoře na vrchním panelu jsou tři tlačítka. První vlevo umožňuje zapnutí/vypnutí do StandBy, další dvě přepínají kanály +/-.

Boční panely

Na pravém boku přijímače je jeden CI slot a jedna čtečka. Vestavěná UNI čtečka pracuje po nahrání alternativního software a podporuje systémy Cryptoworks, Irdeto i ICE karty (funkcionalita není garantována, nicméně neshledal jsem žádné problémy). Nový typ dekódovací karty Skylink Standard HD M7 však není kompatibilní s UNI čtečkou karet. Karty Irdeto M7 je třeba vložit do příslušného modulu a CI slotu.

Někomu může vadit, že jak karta, tak modul zasunutý do přijímače svou téměř polovinou „trčí“ z přijímače. Musíme s tím tedy počítat při umístění přijímače a dávat pozor na prach.

Na levém boku přijímače je pouze jeden port USB 2.0 (druhý je na zadním panelu).

Zadní panel

Zadní panel odleva disponuje portem pro připojení externího napájecího adaptéru 12 V /1,5 A, dále F portem pro připojení satelitního tuneru LNB, pak třemi cinch konektory pro připojení analogového videa a obou kanálů audia, S/PDIF portem pro připojení digitálního audiosignálu, HDMI výstupem k připojení televizoru, monitoru atd. Další je ethernetový port RJ45 pro komunikaci v síti. Posledním je USB 2.0 pro připojení externího disku. (Dolby Digital BitStream výstup zvuku přes S/PDIF a HDMI)

Plošný spoj

Rub a líc plošného spoje. Zde je vidět, že sokl pro modul a kartu jsou velice blízko k boku přijímače, a nelze je proto zcela zasunout, čímž bok přijímače přesahují. Hlavní procesor je pasivně chlazen černým chladičem.

Displej je na samostatném plošném spoji.

Síťový napáječ

Externí napájecí zdroj AC 100–240 V, 50/60 Hz / 0,8 A, DC 12 V / 1,5 A. Přijímač můžeme v případě potřeby napájet i z autobaterie tam, kde není možnost připojení na elektrickou síť.

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání s matným povrchem klasické velikosti a oblých tvarů má 45 gumových tlačítek. Přepínání kanálů FTA probíhá do 1 s. U kódovaných do tří sekund. Je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí balení.

Instalace

Velice dobře působí menu přijímače, které je situované do modré barvy. Skládá se z pěti sekcí:

Service

Installation

FastScan funkce pro rychlé naladění a aktualizaci přijímače s podporou Auto DiSEqC. DiSEqC 1.0, 1.2 a USALS kompatibilní. Softwarové aktualizace jsou možné z FTP serveru nebo z USB s uloženými soubory.

User Setup

System

Program

Editace uložených stanic

V seznam stanic, které zobrazíme tlačítkem OK a kde jsou všechny uloženy, můžeme stanice hledat podle jména (zadáním názvu ve virtuální klávesnici), podle CAS (výběrem kódování ze seznamu) nebo podle transpondéru (výběrem z uložených TP). Můžeme si je také seřadit podle abecedy. Totéž řazení je možno uskutečnit i u výběru rozhlasových stanic.

Rozhlasové stanice

Přijímač má krásné animované realistické obrázky, které se střídají a zobrazí současně při přepnutí na rozhlasové stanice. Je na nich mořské pobřeží s vlnícím se mořem, palmou a oblaky, květy, rozkvetlý strom a prales.

EPG

Zobrazení EPG má jednu zvláštnost. Pokud chceme zobrazit program u příslušné stanice, musíme většinou zmáčknout tlačítko INFO. Pak se zobrazí EPG nejen pro tuto stanici, ale pro celý mux. Jinak v EPG většinou nenalezneme ostatní informace o programu. Ostatní funkce má průvodce stejné, jako bývají u jiných přijímačů.

PVR a multimedia

Nahrávky jsou ukládány v nekódovaném tvaru, takže je editujete i přehrajete mimo přijímač. Formátování disku je doporučeno na souborový systém EXT3. Při formátování souborovým systémem FAT32 jsem však nezaznamenal žádný problém s nahráváním. Jsou zde pokročilé PVR funkce (vícenásobné souběžné nekódované nahrávání na USB zařízení) i TimeShift. Multimediální přehrávač umožňuje přehrávání mnoha souborů videa i obrázků: MP3, FLAC, JPEG, AVI, MKV, MP4, M2TS, MPG, TS, MOV, FLV, 3GP, VOB, RMVB.....

V prostředí prohlížeče nahrávek přepínáme tlačítky vlevo/vpravo přijímačem (na screenshotu) uložené záznamy a dále na Prohlížeč filmů, Prohlížeč hudby, Prohlížeč fotek a Prohlížeč software.

iMedia portal-IPTV, Free Web TV a YouTube přehrávač s možností záznamu videí na USB disk*

Přijímač má podporu USB webkamer jako Home monitoring. Na stránce http://www.ideasonboard.org/uvc/ si můžete najít kompatibilní kamery, které s tímto přijímačem spolupracují. Specifikace UVC zahrnuje webové kamery, digitální videokamery, analogové videokonvertory, analogové a digitální televizní tunery a ještě image kamery, které podporují videostreaming jak pro video vstup, tak výstup. Poté můžete sledovat obraz z webkamery nebo tuneru na televizní obrazovce.

USB port může také sloužit pro USB Wi-Fi adaptér (není součástí balení).

Ostatní obrázky najdete zde ve fotogalerii.

PIP obraz v obraze

Tato možnost je zatím využitelná jen zčásti. Pokud zobrazíme FTA (volný) kanál s dalším FTA nebo kódovaným programem vysílaném se stejnou polarizací, je vše v pořádku a obě okna jsou live. Pokud však jsou oba dva obrazy v kódu nebo každý s jinou polarizací, nelze druhý zobrazit. Druhý obraz může být v malém okně vpravo nahoře, nebo dole. Další přepnutí zobrazí oba kanály těsně vedle sebe, takže jsou zúženy na polovinu.

Hodnocení a další možnosti

Přijímač je velice povedený, při instalaci ani nepoznáte, že je softwarově na bázi Linuxu. I v továrním provedení poskytuje všechny základní funkce, které má satelitní přijímač mít. Navíc jdou tyto funkce měnit a doplňovat instalací pluginů třetích stran. Přijímač má možnost ovládání telefonem s OS Android aj. Nahrávky na externí disk a další multimediální funkce pracovaly k mé spokojenosti. Spotřeba v pohotovostním stavu méně než 1 W.

* Dostupnost těchto aplikací závisí na podpoře třetích stran.

Balení obsahuje:

• přijímač Polygon MEDIUM
• dálkové ovládání
• 2 x AAA baterie
• napájecí zdroj 12V / 1,5A
• HDMI kabel
• návod k použití CZ/SK

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
Email: info@tvdigitalne.cz
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/polygon-medium.html
Cena: 1999 Kč včetně DPH

Foto a screenshoty vytvořil autor, doplněno o několik oficiálních fotografií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).