Hlavní navigace

Názory k článku Pomůže liberalizace českému Internetu?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2000 10:23

    MK (neregistrovaný)
    ... velmi dobre ... Je to investice do budoucna, na druhou stranu jsou jejich majitele masirovani brzkou liberalizaci telekomunikaci ... To neni nevyhoda, ale VYHODA. Nejsem si jist, ze by Telekom Austri zaplatil 8,5 miliardy za VOL, kdybychom meli liberalizovany trh nebo meli mit jeste pet let monopol ...
  • 28. 8. 2000 22:40

    stani (neregistrovaný)
    Je to sice vsechno hezke, ale horsi je to, ze monopol byl i prez predesle sliby prodlouzen,(melo by se uvest kym konkretne to bylo,na ci objednavku, kdo za to nese odpovednost!) a ze 'draty' budou patrit vyhradne monopolistovi TELECOMunisti.
    Kdyby meli pristup do dratu vsichni stejne, bylo by to o necem jinem.
    Na tyto dve temata bych uvital clanek.
    Tim nechci rici, ze clanek je spatne napsany, naopak, ale vadi me to chozeni porad kolem horke kase.
  • 29. 8. 2000 9:07

    MK (neregistrovaný)
    Ale neni ...
    Prectete si telekomunikacni zakon a ne press releasy Contactelu a Aliatelu ...
    Prenositelnost cisla je trochu neprijemna, ale jeji efekt TOTALNE maze fakt, ze se cela telefonni sit bude precislovavat ...
    V zakone je take explicitne zmineno, ze dominanntni operator v dane lokalite musi poskytnout sva vedeni za "primereneho zisku" - rozhodcim organem v takovem pripade bude CTU ...

    Proc se zabyvat vecnymi problemy, kdyz je tak jednoduche nekoho obvinit, ze ?

  • 29. 8. 2000 10:27

    MI-27 (neregistrovaný)
    nerozumim...

    a) zakaznikovi asi neni jedno, jestli bude precislovan jednou nebo dvakrat - ostatne s funkci prenositelnosti cisla to ma malo spolecneho

    b) asi horsi nez prenositelnost je zde nezminena nemoznost volby operatora

    c) v zakone o "poskytnuti vedeni" asi zadna explicitni zminka neni - mluvi se vzdy o "propojeni" pro provozovatele siti nebo o "pristupu k siti" pro poskytovatele sluzeb: pod tim poslednim si muzete predstavovat cokoli, ale podstatne vzdy bude, co si pod tim predstavi telecom ("...ULL nelze zahrnout ani pod jeden pojem uvedeny (v zakone)...")
  • 29. 8. 2000 10:32

    MK (neregistrovaný)
    Opravdu si myslite, ze CTc stihne precislovat do konce roku ? To je __VELMI NAIVNI__ ... Pokud tomu tak nebude, nevidim problem, proc by clovek musel precislovat dvakrat ...
    Explicitni pozadavek na poskytnuti vedeni v telekomunikacnim zakone je ...
  • 29. 8. 2000 13:08

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Mozna, ze v nekterych pripadech nejde jen o investici do budoucna ...

    Osobne se domnivam, ze pokud bude zaveden pausalni poplatek za takovych podminek, ze bude moci byt skutecne masove vyuzivan - a to i pro spojeni na Internet, pak dojde k pomerne rychlemu ukonceni poskytovani "zadarmo" a prejde se na placeni Inetu. Zadarmo mozna zustane ve forme balicku (k telefoni lince dostanete od operatora i Internet zdarma), ale soucasny model spise zanikne ...

  • 29. 8. 2000 15:39

    Dalibor (neregistrovaný)
    Mam pouze, drobnou pripominku k informaci o tom ze se v USA nevytvoril dostatecny trh pro pripojeni k internetu zdarma.
    Kazdy vetsi vyhledavac (altavista, yahoo, lycos) toto nabizi. Vetsinou se jedna o produkt 1stup.com. Tato firma vytvorila velmi hustou sit pripojnych bodu po cele USA. Po pravde receno, jeste jsem nenarazil na misto kde bych se nemohl pripojit za mistni pausal. Pripojeni zdarma je poskytovano za malou sluzbicku. Proste jim na dobu surfovani "pronajmete" malou cast sveho monitoru, ve ktere pobezi jejich reklamy. Nekteri vyzaduji obcasne kliknuti na reklamu, jini ne. Pokud muzu doporucit tak free ISP z Altavisty. Nikam se neklika, ani me nikdo pri dlouhem downloadu neodpojuje. Perlicka na zaver. Rychlost 56K je tu samozrejmosti.
  • 29. 8. 2000 16:03

    Mirek Zeman (neregistrovaný)
    Mam-li na mysli Internet zadarmo, minim spolecnosti, financovane na principu, ktery je popsan v samotnem textu. Podle mych vlastnich -- cca sest mesicu starych -- zkusenosti jsou sluzby typu Altavista nebo Yahoo! diky sve technicke kvalite takrka nepouzitelne. Zminene sluby navic ve Spojenych statech netvori vyznamny trzni. Pominu-li tuto skutecnost, musim rici, ze ISP Internetu zadarmo na principu reklamy se na nasem trhu nemohou vytvorit hned ze dvou duvodu:
    • cesky trh jako celek (tedy nejen internetovy) je tak mala zalezitost, ze z reklamy by zadny ISP nemohl prezit (...a pokusy uz tady byly)

    • ciste teoreticky -- pokud nekdo vyuziva Internetu zadarmo, budou to predevsim financne slabsi uzivatele, kteri nejsou pro reklamu prilis dobrou cilovou skupinou

  • 30. 8. 2000 10:36

    MI-27 (neregistrovaný)
    odlozeni prenositelnosti znamena, ze zakaznici, kteri v obdobi mezi koncem monopolu a cervnem 2002 prejdou k jinemu operatorovi, dostanou od nej nove cislo a na stare telecomacke se jim nikdo nedovola

    no a pak - jako skoro vsichni ostatni - o pulnoci z 5. na 6. 7. 2002 dostanou (velkou vetsinou) zase nove cislo

    pro zakazniky, kteri se rozhodnou odejit od telecomu po one kristalove noci, plati totez az do 31.12.2002

    a konecne - to Vase tvrzeni o explicitnim pozadavku poskytnuti vedeni v zakone je tak roztomile asertivni a presvedcive, ze se s tim uz nebudeme zdrzovat, ano?
  • 31. 8. 2000 21:20

    stani (neregistrovaný)
    ano obvinit! z prodluzovani monopolu! ale koho, ze?
    To, ze bylo slibeno ukonceni monopolu do roku 2000 je nezvratny fakt a ze byl "nekym" na "neci" objednavku prodlouzen je take fakt. A me jako danoveho poplatnika zajima proc, od koho a jak se to stalo. Take by me jako danoveho poplatnika zajimalo, jak bude zajisteno trzni prostredi v poskytovani telekomunikacnich sluzeb verejnosti, kdyz sit vlastni a vlastnit bude soucasny monopolista. Tot je ma odpoved na Vase ponekud zvlastni (mam podezreni, ze komunisticke) mysleni.
  • 30. 8. 2000 20:58

    Stefan (neregistrovaný)
    Problem, jak se bude zit poskytovatelum Internetu zadarmo, pripomina predpoved pocasi s vlnici se frontou.
    Mozna by se nakonec mohla vzit jako model soucasna situace s povinnym rucenim... Po liberalizaci trhu dojde v konecnem dusledku ke zdrazeni sluzeb na trhu pusobicich pojistoven. Jako klient alespon nemam dojem, ze bych platil mene nez drive. Natoz, abych to mel "zadarmo", protoze se ocekava, ze odejdu od hlavniho pojistovaciho monopolisty jinam. Zvlaste, kdyz dostanu pekne tricko.
    Myslim, ze se muzeme tesit na dalsi telekomunikacni tricka popr. sluchatka nebo jeden pausalek ke klientske karticce Telecomu. Mozna si budeme moci zdarma zavolat komukoliv, kdo ma telefonni cislo Telecomu. Bohuzel propojovaci dohody vyvolaji velke poplatky za volani mimo "materskou sit". A kampak se nas kliente pohrnes ?
    Dnes jeste funguje u vetsiny akteru mozna jakysi syndrom ocekavani a podnikatelskych zameru. Proto lze na dobre postaveny kus papiru nalakat i zahranicni investice, ktere se v konecnem dusledku nemusi nikdy vratit. Dojde-li totiz ke konkretni realizaci, nemusi se podarit uskutecnit puvodni "papirove" zamery. Zatim se dari "Internet zadarmo" financovat pomoci akcionaru vericich v lepsi zitrky popr. prerozdelovanim prijmu. Genialni je zpusob,ktery pouzil Mariano P. s VOL (timto mu blahopreji).Vzdy dokazal firmu prodat draze, nez kolik utratil predchozimu investorovi. Tento zpusob (jakmile budou k dispozici presna cisla o ziskanych klientech na hlasovych sluzbach) nebude dale pouzitelny nebo bude pouzitelny jen velmi tezko. Proto bych take ocekaval jakesi "balicky". Zadarmo chodit do prace totiz vetsina z nas nechce a v IT prumyslu nejsou prilis k dispozici "levni delnici z Vychodu". Zatim. Nu a vzhledem k tomu, ze Telecom mistrne vyuziva svych pozic, pochybuji, ze by se dal snadno od zdroje svych prijmu odstrcit. Ostatni operatori budou mit hodne starosti, jak splnit sva smerna cisla. A teprve POTOM zacnou padat hlavy.

    Je tomu uz par let, co jsem slychal, ze vsechno bude ZADARMO. Je to lakave, slastne a dobre se to posloucha.
    Vozil jsem v te dobe zachodovy papir do obchodu. Stali jsme na nej fronty. A soudruzi ze spratelenych zemi vytvorili ty krasne lzicky z "Pelisku".
  • 31. 8. 2000 21:41

    stani (neregistrovaný)
    S tim s Vami musim souhlasit. Navic v USA toto az tak moc rozsireno neni protoze poplatky jsou male. Ja sam jsem platil za pripojeni $8.90 + $11.90 pausal za telefon - dial-up/56, neomezene. Dokonce se stalo, ze jsme na noc odjeli pryc a pocitac s "naladenym" ceskym radiem CRO sel az do rana. Nic se nedelo, vse bylo v cene. Linky jsou stabilni, nepretizene, pouze mensi zanedbatelne tech. problemy. A to me jeste radili, ze jsem si vybral levneho ISP a ze nebude moc kvalitni. Jine velke spolecnosti (ktere poskytuji tel. sluzby) chteji za pripojeni i $20. V Chicagu treba, pres kabelovku 128/neomezene za $40-50 pausal.
    U nas samozrejme Internet byt zadarmo nemuze, ale muzou byt rozumne mesicni pausaly, kdyby tady byla konkurence - coz se nedeje.
    Misto toho se uprednostnuji zajmy urcitych kruhu a skupin. Je to smutne ale je to tak. Komunismus v nas jeste dlouho bude sklizet sve plody. Je to primy dusledek nevyrovnani se s vlastni minulosti.
    Kdyz se me na konci roku 1989 ptali v Rakousku, za jak dlouho si myslim. ze vyrovname krok, odpovedel jsem tak za 10-15 let. Nejdrive byli mou odpovedi trochu zaskoceni, ale pak se zacali nevericne smat. Mysleli si totiz (tes uz sami vi, ze naivne), ze jsme byli pouze spoutani Sovetskym svazem, ale ted nesvazani dovedeme rychle svuj stat do moderni zapadni Evropy, kam jsme pred tim patrili......
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).