Hlavní navigace

Postisimo umožňuje vytvořit papírovou pohlednici a odeslat ji přímo z mobilu

3. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Originální pohlednice vytvořené z fotografií v mobilním telefonu a opatřené textem je díky nové aplikaci možné poslat z jakékoliv země. Adresát ji obdrží do třech pracovních dnů.

Vzpomenete si, kdy naposledy jste poslali svým známým, přátelům či rodině pohled s pozdravem z dovolené?

Svět pohlednic fascinuje miliony lidí z celého světa již desítky let. Od devatenáctého století, kdy se pohlednice začaly šířit po celém světě, se mnohokrát proměnila jejich podoba, funkce i důvody, proč je lidé zasílají, říká Milan DegenKlubu sběratelů kuriozit.

Doba Internetu, sociálních sítí a chytrých telefonů klasické papírové pohlednici příliš nepřeje. U starších lidí jsou pohledy stále oblíbené. Posílají je často ze zvyku, ale také z nostalgie. Mladší lidé posílají pohledy výrazně méně.

Žijeme v uspěchané době, na posílání pozdravných, blahopřejných či jiných pohlednic je tak méně času. Moderní technologie zasílání papírových pohlednic svým způsobem suplují, potvrzuje Milan Degen.


Autor: iGate

Brněnská firma iGATE se však rozhodla, že se pokusí prostřednictvím moderních technologií o renesanci papírových pohlednic. Vyvinula mobilní aplikaci, která umožňuje vytvořit papírovou pohlednici včetně vlastního obrázku a textu. 

Aplikace Postisimo má globální ambice. Je k dipozici pro platformy Android a iOS, ale podle Pavla Kalčeva, marketingového ředitele iGATE, firma pracuje i na verzi pro Window Phone a BlackBerry. Aplikace je lokalizována do dvanácti jazyků, mezi kterými nechybí angličtina, španělština, ruština, ale také čínština, korejština a japonština. 

Postisimo umožňuje zvolit si svůj vlastní motiv pohlednice pořízený mobilním telefonem. Fotografie se do aplikace nahrávají přímo z fotoaparátu nebo z galerie fotografií uložených v mobilu. Uživatel tak může nahrát fotky do aplikace až v okamžiku, když se například vrátí z pláže na hotel, kde je k dispozici WiFi. Nemusí tak zbytečně plýtvat datový roaming. Fotografie lze přímo v aplikaci upravovat, například různě natáčet či měnit jejich rozměr.

Kromě obrázku se na druhou stranu pohlednice vejde text o délce až 403 znaků. U textu lze vybírat z různých fontů, ale také z barvy písma. Vytvořenou pohlednici je možné zaslat na jakoukoli adresu po celém světě, a to odkudkoli. Cena včetně tisku a doručení přijde na 29 Kč (1,19 EUR). Vzhledem k tomu, že poštovné u pohledů například z Německa do Česka stojí 0,75 EUR (19,50 Kč) a ze Spojených států do Česka 1,10 USD (22,10 Kč), nejedná se o nijak napálenou cenu.

Platit je možné prostřednictví platební brány PayU, případně lze využít kredit, který si uživatel vloží na svůj Postisimo účet (nutná registrace). V kamenných prodejnách smluvních partnerů budou také k dispozici vouchery, které bude systém akceptovat.

Provozovatel služby garantuje doručení do třech pracovních dnů po odeslání. Běžně přitom putuje pohled například ze Spojených států do Česka zhruba týden. Poté, co je pohled vložen do systému a zaplacen, dojde k jeho odeslání do tiskárny. V současné době má iGate uzavřeny smlouvy s tiskárnami a poštovními přepravci v Česku, Slovinsku, Německu a Mexiku. Pokud je pohled vložen do systému do 14 hodin pracovního dne, je ještě tentýž den vytištěn a předán do poštovní přepravy. V Česku spolupracuje s Českou poštou.

UX DAy - tip 2

V iGate nyní pracují na dalším vylepšení, které by umožnilo na papírové pohlednici přenášet i zvuk.

Zdroj: tisková konference

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).