Hlavní navigace

Pouze 14 procent Jihočechů stále spoléhá na analogový příjem televize

13. 4. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
13. 4. 2010

UVNITŘ GRAF Deset týdnů před vypnutím hlavních analogových televizních vysílačů v jižních Čechách přijímá televizi analogově pozemní cestou pouze 14 procent Jihočechů. Vyplývá to z průzkumu, který pro Národní koordinační skupinu pro přechod na digitální televizní vysílání provedla společnost CCcentre, a jehož se ve dnech 29. března až 6. dubna zúčastnilo na 600 respondentů.

TIP: Seznam vypínaných analogových vysílačů v jižních Čechách

Pozitivním zjištěním je, že většina lidí zde má přechod na digitální televizní vysílání vyřešen, uvedl národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva. Půldruhého roku po spuštění prvního digitálního vysílače v jižních Čechách přešlo na pozemní příjem digitální televize 69 procent obyvatel tohoto regionu. Dalších 11 procent využívá satelitní příjem a šest procent digitální kabelovou televizi.

Struktura odpovědí na otázku „Jaký typ příjmu signálu ve vaší domácnosti v současnosti využíváte?“

Tipy C

Průzkum neobsahuje informaci o domácnostech, které přijímají analogovou kabelovou televizi, a například IPTV v jižních Čechách nepřisoudil žádnému divákovi. O tom, že 30. června dojde k vypnutí analogového televizního vysílání na vysílačích Kleť, Mařský vrch a Radimovice, podle průzkumu ví 93 procent populace. Státní informační kampaň se proto zaměří především na rizikové skupiny: starší občany a osoby se zdravotním hendikepem.

Dosavadní informační kampaň o přechodu na digitální vysílání v jižních Čechách hodnotí 84 procent dotázaných dobře, 13 procent velmi dobře. Pouze tři procenta ji označila za nedostatečnou a nikdo ji neoznačil za velmi špatnou, dodal tiskový mluvčí projektu digitalizace televizního vysílání v České republice Tadeáš Novák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).