Hlavní navigace

Pre-alfa prohlížeče Opera 10.5 i pro Unix/Linux

4. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Do testování raných verzí prohlížeče Opera 10.5 se nyní mohou zapojit i uživatelé používající Unix, respektive Linux. Před vánočními svátky se objevila pre-alfa verze, o níž jsme vás informovali, ovšem ta byla jen pro MS Windows a Mac OS X. Unixová větev prochází zásadními změnami. Vývojáři společnosti Opera Software odstraňují závislost na Qt knihovně, což by mělo zlepšit kompatibilitu s různými instalacemi a distribucemi. Uživatelé unixových systémů si také v této pre-alfa verzi mohou…

Do testování raných verzí prohlížeče Opera 10.5 se nyní mohou zapojit i uživatelé používající Unix, respektive Linux. Před vánočními svátky se objevila pre-alfa verze, o níž jsme vás informovali, ovšem ta byla jen pro MS Windows a Mac OS X. Unixová větev prochází zásadními změnami. Vývojáři společnosti Opera Software odstraňují závislost na Qt knihovně, což by mělo zlepšit kompatibilitu s různými instalacemi a distribucemi. Uživatelé unixových systémů si také v této pre-alfa verzi mohou vyzkoušet nový engine Carakan pro zpracování kódu v jazyce JavaScript.

Protože jde o velmi rané stádium vývoje, nelze doporučit instalovat tuto pre-alfa verzi přes stávající instalaci ostré verze. 32bitová verze je stále v této fázi stabilnější než ta 64bitová. Chybí zatím také podpora tisku nebo drag&drop. Naopak byla doplněna podpora pro tag video z HTML 5, což platí i o nově uvolněném buildu pro MS Windows. O dalších novinkách, se kterými vývojáři do nové Opery 10.5 počítají, si můžete přečíst v dřívější zprávičce Opera 10.50: anonymní režim, posílení výkonu i méně obtěžujících oken. (Opera Desktop Team)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).