Hlavní navigace

Předseda Rady ČRo: Reakce zastánců Radia Wave jsou infantilní

1. 12. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
1. 12. 2008

UVNITŘ VIDEO Zastánci Radia Wave, kteří minulou středu demonstrovali na podporu této stanice na veřejném zasedání Rady Českého rozhlasu v Praze, jsou podle předsedy této rady Jiřího Floriana infantilní. Florian to řekl v rozhovoru pro televizi RTA, která ze zasedání pořizovala televizní záznam. Reagoval tak na transparent „Tato rada není budoucnost“, který přímo v zasedací místnosti rozvinuli odpůrci rozhlasové rady.

Tomu vůbec nerozumím, protože my jsme o budoucnosti nikde nehovořili, to byl výrok pana programového ředitele, který byl řečen v určité souvislosti a k tomu se nebudu vyjadřovat. Byla to jakási parafráze, která mi připadá opravdu infantilní, prohlásil Florian. Programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek označil na říjnovém výjezdním zasedání Rady ČRo posluchače Radia Wave za menšinovou skupinu obyvatel, která není budoucností tohoto národa. Později se za svůj výrok omluvil.

VIDEO: Rozhovor RTA s Jiřím Florianem o kauze Radia Wave

Na stejném zasedání rady padlo také obvinění Radia Wave z propagace fašismu. Stanice se ho měla dopustit odvysíláním skladby Swastika Eyes od skotské skupiny Primal Scream. Analytik rady Radek Vogl na základně vlastního chybného překladu textu písně radní upozornil na „nacistický tón“, což radní vyprovokovalo k dalším slovním útokům na Radio Wave. Žádné usnesení k tomuto bodu ale radní v Ostravě nepřijali.

Florian podle svých slov větší zájem veřejnosti o listopadové veřejné zasedání rady očekával, kritizoval ale chování některých zastánců Radia Wave. Máme menší zasedací místnost, takže byl problém se tam vměstnat a je jistě nemilé, když tam ruší zasedání jakýmikoli projevy, které normálně na lavici veřejnosti nepatří, řekl. Florian také nechal z jednání rady vyvést jednoho z protestujících, který se mu snažil předat archy s podpisy pod peticí za jeho odstoupení.

Předseda rozhlasové rady považuje celou kauzu Radia Wave za zbytečně nafouknutou a po středečním zasedání rady definitivně uzavřenou. Rada se k ní už dále vyjadřovat nebude. My to pokládáme za uzavřené, protože máme mnohem více starostí než se dohadovat o tom, protože diskuse, která vyvolala tuto záležitost, trvala deset minut. Slovy deset. A média se tím baví už měsíc. To není adekvátní, řekl Florian.

KL24

Podle šéfa Rady ČRo nemá smysl vést dále debatu s veřejností na toto téma, když řada novinářů vydává přepis části debaty radních za oficiální zápis z jednání rady. Byla to demokratická diskuse. Pokud budu předsedou rady, vždycky budu trvat na tom, aby členové rady mohli demokraticky diskutovat, protože žijeme v období po roce 1989 a víc k tomu vysvětlovat nemusím. Je to úplně jasné, prohlásil Florian.

Návrh, aby Rada ČRo uspořádala na téma Radio Wave veřejný seminář, nebo alespoň pozměnila svůj jednací řád tak, aby veřejnost mohla na závěr jednání radních vznášet dotazy, Jiří Florian odmítl. Nebývá zvykem v našem prostředí, aby rady taková setkání pořádaly. My jsme jedno už uspořádali, to byl seminář k Radiožurnálu, který jsme měli v červnu letošního roku, a tam samozřejmě veřejnost měla právo diskutovat a vznášet dotazy. To proběhlo, a myslím, že to bylo docela užitečné. Ale k této desetiminutové diskusi, abychom uspořádali ještě nějaký další seminář, tak to určitě ne, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).