Hlavní navigace

Přejdete na Firefox?

12. 11. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Prohlížeč Mozilla Firefox dospěl k verzi 1.0. Pro uživatele starších verzí neznamená první jednotková verze zásadní posun. Z hlediska úspěšnosti snažení hnutí opensource se však jedná o významný milník - je to poprvé, kdy je opensource určen laickým uživatelům. Firefox směle konkuruje majoritnímu prohlížeči a získává nadšené uživatele.

Jak psát o první verzi prohlížeče Mozilla Firefox s číselným označením v řádu jednotek? Popsat Firefox jako úplně nový prohlížeč, který je alternativou k majoritnímu Internet Exploreru? Nebo uchopit problém jako informaci o vydání nové verze?

Podle globálních statistik Toplistu se zastoupení prohlížečů na jádře Gecko pohybuje mezi 3,38 procenta na webech státní správy a 20,04 procenta mezi čtenáři weblogů. Dá se předpokládat, že velkou část z těchto prohlížečů představuje právě Firefox.

Na jednu stranu je tedy Firefox ve verzi 1.0 zcela novým prohlížečem, o kterém mnozí návštěvníci webu netuší, na straně druhé je to vlastně už několikátá verze, kterou mnoho návštěvníků webu používá. Už od verze 0.8 byl Firefox natolik stabilní a funkční, že jej někteří uživatelé začali používat výhradně.

Firefox pro hlupáčky
Firefox 1.0 je plnohodnotný prohlížeč webu, který podporuje všechny standardizované technologie pro tvorbu webových stránek (HTML, CSS), včetně podpory skriptování (JavaScript), appletů Javy nebo multimédií ve formátu Flash. Při běžném používání se ovládá stejně jako Microsoft Internet Explorer a uživatel nejspíš nepostřehne, že používá jiný prohlížeč.

Síla Firefoxu je ovšem jinde. Nespornou výhodou je vývoj prohlížeče jako opensource pod křídly nadace Mozilla. Díky tomu se na vývoji prohlížeče podílí velká skupina nadšených programátorů a vývoj aplikace jde velmi rychle vpřed. Zatímco další verze Firefoxu (1.1) je ohlášena na březen, jiné prohlížeče se vyvíjejí o poznání pomaleji. S tím také souvisí rychlost nacházení a odstraňování chyb, případně dodělávání nových vlastností na přání uživatelů. A právě proto je Firefox považován za bezpečnější a uživatelsky přítulnější alternativu k Internet Exploreru.

Zatímco bezpečnost je pro uživatele prohlížečů obvykle zcela nezajímavá (až do okamžiku, kdy je postihne velká újma), mnoho nových uživatelů přechází k Firefoxu kvůli jeho vlastnostem, které majoritní prohlížeč nemá. To je vidět především na zkušenostech, o něž se noví uživatelé dělí s návštěvníky webu speciálně připraveného pro přechod na Firefox.

Firefox se šíří nejdříve mezi webdesignéry, a proto někdy dostává nálepku prohlížeče pro internetové profesionály. Projekt CZilla se ovšem snaží ukázat, že vlastnosti tohoto prohlížeče ocení i laici. Například Anna Hausenblasová se svěřuje: „Šetří moje oči. Zvětšit písmo je otázkou jediného jednoduchého příkazu.“ Další uživatelka Zuzana Humlová si oblíbila Firefox, protože si ho může jednoduše přizpůsobovat: „Objevila jsem teprve nedávno možnost změnit design tohoto prohlížeče a hned jsem jich několik vyzkoušela – toto vylepšení se mi hned zalíbilo, přináší příjemné oživení.“ Naďa Malkovská považuje za velký klad „možnost prohlížení internetových stránek v panelech, aniž bych musela neustále otvírat nová okna“.

Vlastnosti Firefoxu
Firefox je stavěn jako jednoduchý a rychlý prohlížeč se snadnou možností rozšiřování uživatelských vlastností. V základní verzi umí narozdíl od Internet Exploreru:

Blokovat nechtěné otevírání nových oken
Reklama na webu je stále agresivnější a inzeráty vyskakující ze stránek do nového okna mohou nejen obtěžovat, ale také mást uživatele (například když se tváří jako dialogová okna programu). Firefox umožňuje vyskakování nových oken zakázat.
Otevřít více stránek v jednom okně
Uživatelé si často otevírají více webových stránek zároveň. Firefox šetří místo na hlavním panelu Windows a usnadňuje orientaci mezi více otevřenými stránkami tím, že dovoluje otevírat nové stránky do panelů v rámci jednoho okna.
Jednoduché zadávání adres
Adresní řádek Firefoxu je přímo napojený na vyhledávač, proto stačí místo celé adresy zadat jen klíčová slova a v prohlížeči se otevře první nalezená stránka. K rozepsaným adresám Firefox u adresního řádku nabízí možnosti dokončení podle již navštívených stránek, takže často navštěvovanou adresu je možné po napsání několika znaků vybrat z nabídky. Ale největší zbraní je možnost přidělení klíčového slova k záložce (v Internet Exploreru jsou to „oblíbené stránky“). Stránku ze záložek je pak možné zobrazit tak, že do adresního řádku uživatel zapíše klíčové slovo a potvrdí enterem.
Navázat přerušené spojení při stahování souborů
Schopnost navázat na přerušené stahování souboru využijí především ti, kdo nejsou připojeni stálým připojením nebo uživatelé s notebookem na cestách.
Rychle vyhledávat
Běžnou součástí Firefoxu je pole pro zadání hledaného výrazu ve vyhledávači. Do jiných prohlížečů je obvykle nutné tuto vlastnost doinstalovat s toolbarem. Firefox umožňuje vybírat z více vyhledávačů.
Měnit velikost písma klávesovou zkratkou
Tvůrci webových stránek nejsou nuceni číst texty na svých výtvorech, a proto z estetických důvodů používají malá písma. V některých případech jsou takové texty až nečitelné. Firefox uživateli umožňuje, aby si text libovolně zvětšil nebo zmenšil.

Kromě vestavěných vlastností nabízí Firefox snadné rozšiřování funkčnosti prostřednictvím doplňků. Těch je v této chvíli pro Firefox 1.0 více než sedmdesát. Například:

…a další. Během několika dnů budou k dispozici i další oblíbená rozšíření, známá ze starších verzí, jako blokování Flashe, zastavení a spuštění animací, usnadněná manipulace s panely, nástroje pro webdesignéry atd.

Novinky ve Firefoxu 1.0
Poslední krok mezi verzí 1.0PR a 1.0 není nijak výrazný. Vlastně jen možnost určit v nastavení, zda se odkazy z jiných aplikací mají otevírat do aktuálního okna, do nového okna nebo do nového panelu, je úplnou novinkou. Také možnost pro implicitní přesměrování odkazů směřujících do nového okna na otevření v novém panelu je novinka verze 1.0. Jinak se uživatelé v nové verzi dočkají jen opravy bezpečnostních chyb a dopilování existujících vlastností.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Nadace Mozilla si dala za cíl obsadit prohlížečem Firefox do konce roku 2005 alespoň deset procent trhu. Myslím, že to není vůbec neskromný cíl. Již během prvních pár hodin po uvedení si Firefox stáhl více než milion uživatelů a zvěst o tom, jak použitelný prohlížeč to je, se virově šíří mezi návštěvníky webu. V každém případě lze souhlasit s Guardianem, že dotažení Firefoxu k verzi 1.0 je výrazným milníkem hnutí opensource. Firefox je totiž jeho první produkt, který je určený laikům.

Poznámka ke střetu zájmů: Autor je nadšeným uživatelem Firefoxu v posledních čtyřech měsících.

Kolik jste přesvědčili lidí k přechodu na Firefox?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).