Hlavní navigace

Převážně vážně o doméně noviny.cz a Světu namodro

28. 8. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Málokomu se dostane té neskonalé cti, aby se byť na sebenepatrnějším místě objevil v úvodníku Daniela Dočekala na Světe namodro. Nebudete nám to věřit, ale my tam ve středu byli - a hned na dvou místech! Neuvěřitelné. Na to prostě musíme zareagovat; a také vysvětlit, jak to vlastně je.

„Guru českého Internetu“ Daniel Dočekal – to jsem si mimochodem nevymyslel, to mám ze včerejší Mladé Fronty o Internetu; upřímně řečeno tam Danova slova patřila k těm několika málo světlým bodům, které jsem v dotyčných článcích našel. Tedy znovu: guru českého Internetu Daniel Dočekal se ve středečním úvodníku s mírným údivem zabýval doménou noviny.cz, která dlouhou dobu ukazovala právě na Svět namodro. Právě onen minulý čas v mých slovech způsobil, že se tím Dan začal zabývat.

Nuže vysvětlení. Doména noviny.cz je skutečně registrována na společnost Internet Info. Nechal jsem ji skutečně zaregistrovat po uvolnění doménových pravidel loni v listopadu a skutečně to bylo až poté, co jsem si byl jist, že už o ni Dan, který o ni pár měsíců předtím neúspěšně usiloval, nestojí. Ostatně každý si může ověřit, že byla zaregistrována 30. listopadu, tou dobou už byla řada zajímavějších domén dávno fuč. Není už ale tak docela pravda, že bych tak učinil „bez bližšího smyslu a bez šance je využít.“ Měl jsem pro ni velmi přesnou představu využití a Dan sám už možná zapomněl, že jsem ji dokonce sděloval i jemu. Start Lupy však načas odsunul všechno ostatní a nemaje pro ni v tu chvíli skutečně žádné lepší využítí, nasměroval jsem ji na Svět namodro. Daniel na to přišel až po čase, když si všiml, že mu tamtudy chodí nějací lidé – a musím říci, že k mému obrovskému zármutku tomu tenkrát úvodník nevěnoval.

Ve snaze dostat se tam za každou cenu jsem proto musel vyzkoušet druhou možnost, tedy doménu přesměrovat zase jinam, což se jak vidno ukázalo správnou cestou. Ale ne, sliboval jsem, že budu převážně vážný. Ve skutečnosti mne k přesměrování vedlo mimo jiné i to, že jsem si chtěl ověřit, jak moc velkou hrají názvy domén roli. Vždycky jsem razil názor, že to nestojí za tu snahu, důležitější je obsah. Davy lidí, které na Svět namodro skrze tuto doménu proudily však mou jistotou dost otřásly. Samozřejmě mne však napadlo, že tam mohou být lidé, kteří si už tudy chodit zvykli a samotný název domény tak u nich není tím lákadlem. Zkusil jsem tedy jednak strčit do cesty redirect, který umožňuje zjistit množství návštěvníku, jednak jsem prozatím tuto doménu přesměroval na Lupu, abych zpřetrhal vazby rutinních návštěvníků, kteří si tudy zvykli navštěvovat Svět namodro. Úplně nejlepší by asi bylo zlikvidovat ten redirect vůbec a nechat tu doménu pouze pro počítání – zřejmě to tak nakonec udělám.

Nejzajímavější je však otázka, co s tou doménou do budoucna. V průběhu příštích týdnů by se mělo objevit cosi, co by si tuto doménu konečně s definitivní platností zasloužilo. Tam tedy pravděpodobně bude konečně odpočívat v pokoji. Musím ale Dana uklidnit, že jeho <jedovatý komentář> se trochu minul cílem. Říká-li: „Marek sice patří k ochráncům "čistoty“ doménových registrací (viz článek Proč je kupčení s doménami nemravné na Lupě), ale na druhou stranu, někdy účel světí prostředky.", měl by se nejprve zkusit zamyslet nad tím, jestli jsem opravdu překupník s doménami. Upřímně řečeno by Dan měl hrot svého úsměvu otočit spíše proti společnostem, jako je legendární Kam na Pardubicku, s.r.o., která si zaregistrovala snad celý slovník a teď domény zřejmě hodlá prodávat. O tom, že to se svým odporem k prodávání domén myslím vážnš vážně snad nejlépe svědčí to, že noviny.cz je dodnes v našich rukou. Nevěřili byste, kolik sympatických nabídek na odkup jsem musel odmítnout.

Doména noviny.cz však nebyla tím jediným, co se v Danově úvodníku řešilo. Hovořilo se ještě o telekomunikačním zákonu. Tady hovořilo – Dan o něm mluvil a vkládal jej do úst i mojí maličkosti. Proto prosím pozor: pozorný divák jistě zaregistroval, že jsem nikdy nemluvil o telekomunikačním zákonu, nýbrž o telefonním řádu. Hledá-li tedy Dan v paragrafech dotyčného zákona, hledá špatně.

BRAND24

Tak díky Dane, a zase někdy napiš. Show must go on. :-)

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).