Hlavní navigace

Prezident Lagardère Fleischmann kritizoval vysílací zákon a expanzi Rádia Plus na VKV

12. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Český rozhlas nevyloučil, že by pro vysílání zpravodajského a informačního okruhu nasadil šíření v mono režimu, čímž by stoprocentně využil kompletní pokrytí daných vysílačů.

Do kritiky stávající podoby Zákona o rozhlasovém a televizním vysílání a Českého rozhlasu se na dnešním zasedání volebního výboru pustil Michel Fleischmann, prezident společnosti Lagardère Active Česká republika, která provozuje stanice Frekvence 1, Evropa 2 a některé další. Vysílací zákon by podle Fleischmanna potřeboval nejen novelu, ale celé přepsání. Novela zákona o Českém rozhlase, která umožní v příštím roce expanzi Rádia Plus Českého rozhlasu na pásmo VKV (FM), přináší více komplikací než řešení. Novela přináší nabourání duálního vysílání, myslí si Fleischmann. Novela podle jeho slov výrazně posílí pozici ČRo.

K TÉMATU: ČRo Plus dostal zelenou pro vstup na VKV, novelu zákona schválila vláda

Pokud jde o nové kmitočty, Český rozhlas by kmitočty dostával přednostně. Byly bychom rádi, kdyby stávající kmitočty zůstaly soukromého sektoru a šly do licenčního řízení. To je velký problém, konstatoval prezident Lagardère. V tomto směru však Fleischmannovi kontroval generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Veřejnoprávní médium plánuje vystavět čtvrtou celoplošnou síť ze stávajících VKV kmitočtů, které by navíc neměly být odebrány regionům. Vedení Českého rozhlasu nevyloučilo, že by pro vysílání využilo režim mono vysílání, čímž by se zvýšilo využitelné pokrytí vysílačů. Při žádosti o nové VKV kmitočty by se ČRo ucházel pouze o nebonitní kmitočty.

ČTĚTE TAKÉ: Peter Duhan nevylučuje, že v souvislosti s ČRo Plus bude žádat o nové VKV kmitočty

Obávám se, že tento okruh by nebyl úplně bez reklam. Sponzoring na této stanici by se dotkl hlavně regionálních a lokálních rádií. Proto pro ně tento okruh může být nebezpečný, sdělil Fleischmann, který dále kritizoval, že Rádio Plus má být charakterizováno jako stanice zpravodajského typu, což už je však Český rozhlas Radiožurnál. Rozhlas by měl tyto prostředky vkládat do ČRo 1 a nikoliv zakládat novou stanici, doplnil šéf Lagardére. Podle Duhana ale ke kanibalizaci Radiožurnálu nedojde. Je to moderní zpravodajské a informační rádio, řekl šéf ČRo a dodal, že okruh je dostatečně vyprofilovaný, podobně jako zbývající celoplošné stanice veřejnoprávního média.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Český rozhlas Plus by z VKV vysílačů mohl pokrýt příští rok 40 procent republiky

Nebudeme pouze zpravodajským rádiem. Chceme, aby šlo o stanici mluveného slova, která se zabývá také formáty slovesnými. Toto vysílání bude hlavně postavené na tom, že v něm nebude žádná hudba, konstatoval generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Médium nebude moci do vysílání zařazovat reklamu a teleshopping, obojí bude zakotveno v Zákoně o Českém rozhlase. Místopředseda volebního výboru Vítězslav Jandák zúčastněné strany vyzval k diskusi a výsledky jednání veřejnoprávní a komerční sféry předložit volebnímu výboru do 7. ledna. Termín pro předložení pozměňovacích návrhů navrhl předseda Martin Kolovratník, následně byl všem poslanci odsouhlasen. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).