Hlavní navigace

Přichází projekt Chrysalis: BitTorrent sociálně

17. 5. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

BitTorent
BitTorrent představuje beta verzi klienta Chrysalis, má přinést sociální funkce, například sdílení souborů jenom s přáteli či vlastní kanály pro určitý obsah umožňující komentování a sdílení dál. Má smysl spouštět jakousi sociální síť pro sdíleče? Co může přinést?

Server GigaOm přinesl informaci o spuštění zajímavé aplikace BitTorrentu. Project Chrysalis si klade za cíl vnést trochu sociálna do oblasti sdílení velkých objemů dat. BitTorrent je nástroj umožňující distribuci velkých souborů, přičemž datové přenosy jsou rozkládány mezi všechny klienty, kteří data stahují. Lidé, kteří si stahují například film či nějaký manuál, jsou pak součástí jakési sítě, ve které se pohybují stáhnuté bloky dat nejenom mezi zdrojem a příjemci, ale i vzájemně jenom mezi příjemci. Klasická cesta dat klient – server je tedy povýšena na výhodnější pohyb dat mezi samotnými uživateli.

Na začátek je potřeba říci, že sítě peer-to-peer (P2P) jsou mnohdy považovány za pouhé rejdiště pirátů distribuujících nelegální obsah. Přitom sdílení velkých souborů je velmi důležité i pro obsah legální, a to nejenom v případě, pokud chce jedinec zpřístupnit například své svatební video rodině a přátelům. Na těchto sítích se často pracuje i s legálním firemním obsahem, šíří se na nich dokumentace, manuály a vůbec všechen legální obsah v podobě velkých souborů.

Project Chrysalis má umožnit soukromé sdílení velkých souborů i v případě, pokud je počítač majitele vypnutý. Jakmile původce obsahu sdílí soubor s přáteli, vzniká automaticky obsahový kanál. Link na něj pak může být sdílen e-mailem, na Twitter nebo Facebooku. Ten, kdo otevře link, dostane nabídku na stažení klienta pro specifický kanál se soukromým stažením souboru. Servery obsah uchovají 30 dní a uživatel, který si obsah stáhne, se automaticky stane jeho dalším šiřitelem, respektive ho může i on dále sdílet. Uživatelé mohou obsah komentovat a provozovatel projektu prý doufá, že se kolem jednotlivých kanálů mohou tvořit miniaturní sociální sítě související právě s tímto obsahem.

Současná beta verze následuje alfa verzi, která byla představena v březnu a mluvčí BitTorrentu potvrzuje, že ambicí je být dvojkou na trhu klientů, hned za populárním klientem µTorrent. Chrysalis je zatím dostupný ve verzi pro Windows. Oproti konkurenci mají uživatelé pocítit hlavně rozdíl v použitelnosti, Chrysalis by měl být snadno ovladatelný a pochopitelný i pro začátečníky v oblasti sdílení P2P. Zatím mohou uživatelé sdílet libovolně velké soubory, provozovatelé si chtějí své zákazníky trochu oťuknout a posléze mají v plán nastavení limitu pro soukromě sdílené soubory.

Nejde o nový a původní nápad, pře čtyřmi roky vznikl klient Podmailing, který ovšem skončil kvůli rostoucím nákladům na hosting. Privátní sítě mají tu výhodu, že nejsou tolik na očích majitelů nelegálního obsahu. Právě filmové společnosti se pomocí žalob snaží bojovat hlavně s „one click“ stránkami typu RapidShare, privátní sdílení je tolik netrápí.

Project Chrysalis se se svými soukromými obsahovými kanály snaží získat uživatele nejenom před uživatelsky přívětivé prostředí a určitou dávku exkluzivity a soukromí, ale také snadným automatizovaným sdílením přátelům. Cílovou skupinou jsou běžní uživatelé Internetu, kteří se chtějí podělit o svá videa s úzkým kruhem svých blízkých. Právě sdílení může být hlavním trumfem, protože většina uživatelů Internetu sociální sítě používá a často naráží na limity, které neumožňují sdílet například dlouhá videa či dalších souborech náročných na přenos. Co neumožní Facebook a další sociální sítě, může umožnit privátní síť, jakýsi „Facebook“ pro velké soubory.

BitTorrent, nyní nasazující Project Chrysalis a µTorrent mají 80 % trhu P2P sítí a BitTorrent protokol prý obstará 40 % všech dat, která tečou na Internetu. Tato čísla dokazují, že jde o velmi důležité odvětví, které si jistě zaslouží větší konkurenci v oblasti klientských aplikací. Cílem nového Chrysalisu je zpřístupnit svět sdílení i běžným lidem, kteří podobnou službu často potřebují a nevyznají se ve změti protokolů a dalších pro ně nic neříkajících termínů. Výzvou je také náprava pošramocené reputace, jelikož většina veřejnosti torrenty (celkem pochopitelně) spojuje hlavně s problematikou distribuce nelegálního obsahu.

KL24

Ve článku na serveru PCmag se DAMON POETER ptá, zda bude BitTorrent novým Facebookem. Možná je to přirovnání přitažené za vlasy, ale jasné je, že podobnou lehce ovladatelnou síť s velkými soubory, sdílením  a komentáři, uživatelé jistě uvítají. P2P sítě nemohou být zodpovědné za to, co se v jejich sítí objeví, i proto na tomto segmentu ulpělo jisté stigma, které dá dost práce ocenit. Za několik měsíců, až se Chrysalis stane používaným klientem, budeme možná slýchat, že se nám rozmáhá „Facebook pro piráty“.

Ovšem cílová skupina, který chce s rodinou sdílet videa v HD kvalitě roste, stejně tak jako firmy, které musejí svým zákazníkům distribuovat velké soubory. Chrysalis má tedy skvělou šanci ovládnout trh a napravit reputaci odvětví, nad kterým v současné době vlaje zástava s lebkou a zkříženými hnáty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).