Hlavní navigace

Prima a ČT čelí správnímu řízení kvůli nadržování prezidentským kandidátům

12. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vysílací radě se nelíbí, že Prima před prvním kolem volby pořádala debatu jen s Milošem Zemanem a Janem Fischerem a že ČT útočila na Fischera a vyzdvihovala Zemana

Správní řízení s Českou televizí a FTV Prima kvůli porušení zásad objektivty a vyváženosti před prvním kolem letošní volby prezidenta republiky zahájila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Nelíbí se jí, že Prima family pořádala před prvním kolem volby diskusní pořad pouze s Milošem Zemanem a Janem Fischerem a dopředu je tak pasovala na finalisty boje o Pražský hrad. ČT zase podle Rady použila v hlavní zpravodajské relaci Události grafiku, v níž ze skupiny všech prezidentských kandidátů opticky vyčnívá Miloš Zeman.

K TÉMATU: Prima family svůj Prezidentský duel Zemana s Fischerem předtočila. Podívejte se

Radním se rovněž nelíbí, že pořad Reportéři ČT před prvním kolem prezidentské volby odvysílal klip Tomáše Hanáka, v němž herec vyzývá kandidáta Jana Fischera, aby z volby odstoupil. Výtku si vysloužil i pořad Show Jana Krause, v němž dva hosté vyjádřili podporu prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. Všechny čtyři kritizované pořady byly odvysílány v lednu: Prezidentský duel 2013 na Primě family 4. ledna, Reportéři ČT na ČT 1 pak 7. ledna a kritizované Události na ČT 1 a ČT 24 o den později, 8. ledna, Show Jana Krause 25. ledna.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Prezidentské volby z nákupního centra i televizní obrazovky

Rada rovněž požádala televizi Nova, aby vysvětlila, jakým způsobem volila obsazení prezidentských debat Cesta na Hrad, které vysílala od konce listopadu 2012 do začátku letošního ledna. Celkem šlo o pět živých diskusí, v nichž vystupoval vždy jeden nebo dva prezidenští kandidáti. Radní chtějí znát klíč, podle něhož televize rozhodovala, kterému kandidátovi dá prostor blíže termínu voleb a jak rozhodovala o obsazení jednotlivých relací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).