Hlavní navigace

Prima Play: něco jako iVysílání České televize, ale i se zahraniční produkcí

23. 3. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
S velkými fanfárami spustila FTV Prima toto pondělí svoji internetovou videotéku Prima Play. Na rozdíl od podobné služby Voyo.cz, kterou provozuje konkurenční Nova, je tento videoportál přístupný zdarma a ani nevyžaduje od uživatelů registraci. Prakticky se tedy podobá mnohem staršímu iVysílání České televize, ovšem s jedním velkým rozdílem: Prima Play nabízí i omezené množství zahraniční akvizice. I když zatím jde jen o opravdu malé množství seriálů a jeden dokumentární cyklus. Filmy sice služba avizuje, ale zatím je - až na jednu výjimku - postrádá.

Prima se snaží dohnat konkurenci, ale nepřekvapuje

Spuštěním Primy Play se druhá nejsledovanější televizi v zemi snaží dohnat skluz, který na internetu nabrala v posledních letech. Zatímco Česká televize svoje iVysílání provozuje už pěkných pár let a před časem si vyzkoušela i placenou videopůjčovnu (od které po chvíli raději upustila) a novácké Voyo loni na podzim prošlo zásadní změnou a zvedlo měsíční paušály pro sledování téměř veškerého svého obsahu, Prima se zatím spíše spoléhala na spolupráci s již existujícími internetovými médii. Dlouhou dobu neměla ani vlastní videoarchiv na webu, místo toho umisťovala svoje pořady na internetovou televizi Stream.cz, která patří portálu Seznam.cz.

Jenže v polovině loňského roku se cosi v přístupu Primy k internetu změnilo. Nejprve stáhla ze Streamu většinu atraktivního obsahu a začala ho umisťovat do videoarchivu na vlastní stránce www.iprima.cz, později si registrovala ochrannou známku Prima Play a připustila, že chystá vlastní samostatnou videoslužbu. Ostatně, podobný produkt nabízí všechny televize vlastněné švédskou skupinou MTG, která je polovičním vlastníkem Primy. Dlouho nebylo jasné, jaký obchodní model Prima pro svůj videoportál zvolí. Bude to další placená služba, a pokud ano, bude vyžadovat platby za jednotlivé pořady, nebo zavede měsíční paušál jako Voyo? Prima ale všechny překvapila: její Prima Play je přístupná zcela zdarma.

Prima Play - videotéka

Prima Play je na rozdíl od webu Voyo.cz od Novy přístupná zdarma, bez registrace ale nemůžete využít vlastní playlist

Zadarmo? Zatím ano. Ale jen do doby, než přijde reklama

Bezplatný přístup na Primu Play má samozřejmě určitý háček. Prima považuje svoji novou videotéku za „čtvrtý kanál“ a ten si na sebe musí umět vydělat. Je tedy pouze otázkou času, kdy se ve videích na Primě Play objeví videoreklama, krátké spoty známé z televize (ale spíše jejích kratší verze upravené pro potřeby internetu) vkládané na začátek, ale třeba i doprostřed pořadu. Podobně to mívala i ČT na svém iVysílání, jenom s tím rozdílem, že reklama pořady nepřerušovala. Od loňského října však mají Kavčí hory prodej reklamy na svých internetových stránkách zakázaný, a tak veškeré spoty ve videích na iVysílání zmizely. Což je zajímavé pro Primu, která tak může zaplnit určitou díru na trhu.

Prima Play se od současného iVysílání liší i v dalším ohledu: oproti ČT totiž nabízí i omezený počet zahraničních akvizic. Konkrétně jde o seriály, telenovely a jeden dokumentární cyklus. Zatím tedy nic, co by příliš stálo za řeč, ačkoli iVysílání ČT se omezuje výhradně na původní tvorbu Kavčích hor. Jenže novácké Voyo nabízí nejen některé zahraniční seriály, ale především filmy (i když ty jsou buď za měsíční paušál, nebo jsou jako exkluzivní tituly extra zpoplatněné každý zvlášť). Prima Play sice záložku „Filmy“ obsahuje (je schovaná pod odkazem „Naše pořady“ a pododkazem „Všechny pořady“), je pod ní ukrytý ale jen jediný snímek, česká komedie Aussig natočená v angličtině s českými titulky.

Prima Play - film Aussig

Jediným filmem na Primě Play je česká komedie Aussig z roku 2010, která je natočená v angličtině s českými titulky

Převládá dabing, titulky jsou spíš výjimka

Akvizičních titulů je na Primě Play zatím osm, u jednoho ale nefunguje přehrávání (seriál Nemocnice XXXXL). Prima se v minulosti chlubila zavedením repríz zahraničních seriálů v původním znění s českými titulky, na Primě Play ale takto nabízí jen jeden titul: seriál Misfits: Zmetci, který jinak vysílá na Primě Cool. S českým dabingem se pak na Primě Play objevují telenovely Eliso, vrať se! a Hříšná láska (obojí vysílá Prima love), dokumentární cyklus Největší bitvy II. světové války (vysílá Prima family o víkendu ráno a nově i Prima Cool o večerech) a seriály Spartakus: Krev a písek (vysílá Prima Cool), Tráva (vysílá Prima love) a Vraždy v Midsomeru (vysílá Prima family).

Jednotlivé díly zahraničních seriálů ale na Primě Play nezůstávají příliš dlouho, jsou časově omezeny zhruba na týden od odvysílá v televizi. Oproti tomu původní pořady Primy v archivu zůstávají napořád. Prima Play nabízí i některé pořady, které z obrazovky už zmizely (třeba Čápi s mákem, Bubo bubo, S Italem v kuchyni, Šéf na grilu a podobně). Chybí ale jasné programové taháky typu Česko Slovensko má talent nebo VyVolení, které by si diváci jistě rádi znovu připomněli. Milovníci reality show se tak musí spokojit jen s aktuálně vysílaným Hotelem Paradise, který ale kvalitativně pokulhává za výše zmíněnými formáty na obě nohy.

Prima Play - Hotel Paradise

Hotel Paradise zatím nepatří mezi nejpřehrávanější pořady na Primě Play. Překvapivě.

Vyhledávání a uživatelský playlist

Hledání videí na Primě Play nabízí několik možností. Nejjednodušší je prosté filtrování obsahu podle televizní stanice, která daný pořad vysílá. Hned v záhlaví webu jsou loga Prima family, Prima love a Prima Cool, která slouží právě pro filtraci videí. Aby uživatel věděl, v které vrstvě obsahu se právě nachází, po kliknutí na vybraný televizní kanál se linka oddělující loga programů od videí zbarví buď červeně (Prima family), růžově (Prima love) nebo zeleně (Prima Cool). Stejně barevný je i odkaz na Doporučená videa, Další díly zvoleného pořadu, Nejnovější videa a Nejsledovanější videa. Vyhledávat lze i fulltextově přes políčko vpravo nahoře.

Pokročilejší fulltextové vyhledávání pak nabízí možnost vybrat pořad, časové období, v němž měl být vysílán a filtrovat lze i podle programu, na kterém běžel. Tenhle typ vyhledávání má ale ještě mouchy, po zadání názvu seriálu Tráva a časového omezení na období starší jednoho týdne, kdy akviziční seriály z Primy Play automaticky mizí, web nabídne skrumáž naprosto nesouvisejících videí a tváří se, že vyhledal, co uživatel požadoval. Prima Play umožňuje i složit si vlastní playlist, ovšem pouze registrovaným uživatelům. Playlist pak funguje jen jako úschovna videí, rozhodně od něj nečekejte, že po přehrání prvního vybraného videa hned začne přehrávat další v pořadí, které jste si uložili do svojí úschovny.

Prima Play - playlist

Přidávání pořadů do osobního playlistu je jednoduché, bez registrace jej ale využívat nemůžete

Videoarchivy webů Primy family, Primy Cool a Primy love skončily

Spuštěním Primy Play televizní skupiny zrušila samostatné videoarchivy na webech Primy family, Primy Cool a Primy love. Pokud si na internetových stránkách těchto programů kliknete na odkaz Videoarchiv, přesměruje vás na filtr dané stanice na stránce Primy Play. Stále ale zůstanete na doméně iprima.cz, pod kterou Prima Play funguje. Videoportál Primy má sice svoji vlastní doménu www.primaplay.cz, případně www.prima-play.cz, to jsou ale pouze aliasy pro skutečnou adresu play.iprima.cz. Návštěvnost Primy Play se tak započítává do celkové návštěvnosti hlavní internetové stránky skupiny Prima – www.iprima.cz. Díky tomu také můžeme porovnat, jak Prima Play přispěla k návštěvnosti webů Primy.

BRAND24

V den spuštění Primy Play, tedy v pondělí 19. března, dosáhla iprima.cz 93 518 reálných uživatelů a 1 225 862 zhl­édnutých stran (podle oficiálního auditu návštěvnosti českého internetu Netmonitor). O týden dříve to bylo 88 821 reálných uživatelů a 1 057 124 zhl­édnutých stran. V úterý 20. března pak doménu iprima.cz navštívilo 130 444 reálných uživatelů, kteří zhlédli 1 500 568 stran (o týden dříve 116 997 reálných uživatelů a 1 325 039 zhl­édnutých stran). No a ve středu 21. března vykázala iprima.cz celkem 114 063 reálných uživatelů a 1 330 225 zhl­édnutých stran (o týden dříve 96 994 reálných uživatelů a 1 078 326 zhl­édnutých stran).

Sečteno a podtrženo, samotná Prima Play v prvních třech dnech provozu zaujala necelých 20 tisíc internetových uživatelů a zvedla denní počet zhlédnutých stran v průměru o 200 tisíc.

Vyzkoušeli jste už Primu Play?

  • Ano.
    43 %
  • Ne.
    11 %
  • Chystám se k tomu.
    39 %
  • Prima Play mě nezajímá.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).