Hlavní navigace

Příštích 5 let podle IBM: Telefony přenesou i dotek, počítače rozeznají chuť a pachy

17. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Rozšíření všech pěti lidských smyslů si od počítačů a mobilů slibují vědci firmy IBM, kteří vydali svou tradiční předpověď vývoje technologií v následujících pěti letech. Nad některými položkami užasnete, z jiných jde až trochu strach. Podle jedné nich se budeme přes telefon schopni dotýkat. „Už dnes je možné pomocí vibrací přenést hmatový vjem textury povrchu. Tyto vibrace ale ještě nebyly zpracovány do „slovníku“, který by je propojil s naší fyzickou zkušeností,“ vysvětluje IBM. Přenos…

Rozšíření všech pěti lidských smyslů si od počítačů a mobilů slibují vědci firmy IBM, kteří vydali svou tradiční předpověď vývoje technologií v následujících pěti letech. Nad některými položkami užasnete, z jiných jde až trochu strach.

Podle jedné nich se budeme přes telefon schopni dotýkat. „Už dnes je možné pomocí vibrací přenést hmatový vjem textury povrchu. Tyto vibrace ale ještě nebyly zpracovány do "slovníku“, který by je propojil s naší fyzickou zkušeností," vysvětluje IBM. Přenos hmatových vjemů by podle firmy měl změnit například online nakupování – zákazník by si například na displayi svého telefonu mohl sáhnout na látku kupovaného oblečení. 

Převratné změny očekávají vědci také v oblasti počítačového zpracování vizuálních dat. Počítače se podle nich zlepší v analyzování obrazu – počítače by se měly naučit lépe „rozumět“ tomu, co na obrázcích vidí. „Sdílení fotografií na sociálních sítích by mohlo pomoci při zvládání přírodních katastrof. Fotografie velkých bouří a škod, které způsobily, by mohly pomoci úřadům v reálném čase zjistit, jak vypadá situace, jaké jsou na jednotlivých místech podmínky a kam vyslat pomoc.“ Kognitivní přístupy by se podle IBM měly více uplatnit i při strojové analýze zvuků.

Počítače se ale mají v následujících pěti letech dostat ještě dále – kromě vyspělejší analýzy mají být také kreativní. IBM se je teď snaží naučit vařit – lépe řečeno na základě chemického a molekulárního složení jídel a modelů popisujících, které kombinace látek lidem chutnají, vytvořit recepty nových jídel.„Kreativní počítače mohou přijít s chutnými jídly, které zároveň budou splňovat parametry správné výživy. Místo toho, aby si děti místo pořádného jídla koupily pytlík chipsů, dostanou zdravé pokrmy, které jim budou zároveň chutnat,“ líčí svou představu budoucnosti výzkumní pracovníci IBM.

DT24

Stranou nezůstane ani pátý lidský smysl – čich. „Za pět let váš mobil pozná, že jste chytli rýmu, ještě než poprvé kýchnete,“ předpovídá IBM. Analýzou molekul, které vydechujeme, mohou přístroje získat detailní informace o našem zdraví. Mobilní telefony budou vybaveny senzorem, který umí detekovat látky ve vzduchu – podobně jako policejní detektor alkoholu, slibují vědci.

IBM svou předpověď trendů v budoucích pěti letech vydává každoročně od roku 2006. Na minulé předpovědi se můžete podívat zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).