Hlavní navigace

Problémy s mezinárodním internetovým propojením

20. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tři ze čtyř podmořských kabelů spojujících Severní Ameriku s Asií byly poškozeny, hlásí Interoute. Agentura Bloomberg upozorňuje na problémy v propojení mezi Evropkou a Blízkým východem, tady se mělo poškodit spojení mezi Itálií a Egyptem. Není zatím jasné, zda jde jen o záměnu lokalit nebo o skutečné dvě lokality problémů – zatím to spíše vypadá, že některá média špatně přebrala zprávu operátora Interoute a že skutečné problémy jsou mezi Evropou a Blízkým východem, což podrobně Bloomberg…

Tři ze čtyř podmořských kabelů spojujících Severní Ameriku s Asií byly poškozeny, hlásí Interoute. Agentura Bloomberg upozorňuje na problémy v propojení mezi Evropkou a Blízkým východem, tady se mělo poškodit spojení mezi Itálií a Egyptem. Není zatím jasné, zda jde jen o záměnu lokalit nebo o skutečné dvě lokality problémů – zatím to spíše vypadá, že některá média špatně přebrala zprávu operátora Interoute a že skutečné problémy jsou mezi Evropou a Blízkým východem, což podrobně Bloomberg rozebírá.

Tak jako u každé větší události na internetu se i tady hned objevila řada spekulací, proč linky obsluhující 75% provozu mezi Asii a USA a linky obsluhující většinu provozu (nejen internet, i telefony) mezi Blízkým východem a Evropkou klekly. Někdo v tom vidí teroristickou akci, což zase tak zcela nemožné není, ačkoliv šmiknout podmořský kabel dá trochu práce. A jiní mají lakoničtější vysvětlení: nejde o žádnou nehodu na kabelu, pouze americká RIAA zakročila proti pirátům v Asii a odpojila porušovače autorských práv od internetu. Je to na vás příliš konspirační teorie? Asi ano, protože to by bylo nějak málo odpojených :)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).