Hlavní navigace

Proč UPC Direct nenabízí vysílání slovenské Dvojky ani Trojky?

19. 3. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Logo satelitní digitální platformy DVB-S Autor: 115393
19. 3. 2009

Satelitní služba UPC Direct vůbec nenabízí divákům vysílání veřejnoprávních kanálů STV Dvojka a Trojka a nezařadila ani druhý kanál televize JOJ. Signál těchto kanálů vůbec není k dispozici na transpondérech, které společnost UPC využívá na satelitní pozici 19,2 st. východně. UPC se ve svých propagačních materiálech pro Slovensko zmiňuje jen o programech STV1, Markíza, Joj a TA3. Že v její nabídce několik let chybí veřejnoprávní Dvojka, a že nenabízí ani sportovní Trojku nebo kanál JOJ Plus, to je výrazný hendikep služby ve srovnání se Skylinkem nebo Digi TV.

Podle informací Digizone.cz je důvodem nezařazení Dvojky a Trojky nízká transpondérová kapacita vyčleněná pro programy ze Slovenska. Tamní trh není pro UPC příliš atraktivní a počet abonentů se pohybuje v řádu třech desítek tisíc. UPC v minulosti šířila v Directu pět slovenských kanálů. V nabídce byl i hudební Music Box, Dvojka ale vždy absentovala. I po vyřazení Music Boxu a jeho přesunu na novou satelitní pozici se další program STV v UPC Direct neobjevil.

Když se v roce 2006 jeden z uživatelů dotazoval na infolince UPC, kdy bude do satelitní služby Direct zařazená i STV Dvojka, bylo mu řečeno, že se čeká na to, až začne vysílat digitálně. Úsměvný argument měl tehdy alespoň určité racionální jádro – Dvojka tehdy nebyla ani v některých DVB-T multiplexech. Prostřednictvím tehdejšího Slovak Linku ale vysílala digitálně přes satelit.

cif 24 - early cena - média

UPC nereagovala ani na příchod třetího kanálu STV loni v srpnu a nezařadila ani druhý kanál soukromé televize Joj, který je šířen jen prostřednictvím neterestrických platforem. Abonenti satelitní služby, která podle standardního ceníku vyjde na 26,52 eur mesíčně (799 Sk), tak nemají k dispozici dva ze tří kanálů veřejnoprávní televize ani program JOJ PLUS. I když UPC Direct nabízí různé cenové akce, díky kterým je možné balík programů pořídit i za přibližně 400 korun mesíčně, obsahově vůči konkurenční službě Digi TV zaostává. Digi TV vysílá všechny programy Slovenské televize, zařadila i JOJ Plus, a její diváci mohou na dotovaných přijímačích sledovat i další slovenské kanály, které jsou dostupné na pozicích 0,8 / 1 st. západně (Televízo, TV Lux, Music Box, Musiq 1). Základní balík se u Digi TV dá pořídit za 9,6 Eur (289 Sk), extra balík bez prémiových kanálů vyjde na 10,90 Eur (328 Sk).

UPC Direct komunikuje ve srovnání s Digi TV několik výhod, zejména flexibilnější zřízení služby, lepší zákaznickou podporu. Z programového hlediska se může pochlubit vyšší technickou kvalitou vysílaných programů a přítomností EPG. Z hlediska počtu abonentů i programové nabídky kanálů ve slovenštině ale na svou nízkorozpočtovou konkurenci nestačí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).