Hlavní navigace

Proč zatím ČTÚ nepovolil Internet 99?

11. 1. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V minulých dnech proběhla vrušená kampaň, nasměrovaná proti ČTÚ, který z pohledu uživatelů bezdůvodně oddaluje start nového tarifu Internet 99. Jak se ukázalo, míč není na straně ČTÚ, ale u Telecomu. Některé další nejasnosti vysvětluje vrchní ředitel ČTÚ David Stádník, kterého jsme se zeptali.

Jak jsme psali včera a v pátek, problémy s nasazováním tarifu Internet 99 podle našeho názoru padají především na hlavu Telecomu. Podle informací od ing. Stádníka ČTÚ zajímala kolem tarifu Internet 99 řada skutečností, ale pouze sekundárně. Primární otázkou je soulad tarifu Internet 99 s číslovacím plánem, z něhož Telecom žádá výjimku, aby mohl použít některá nestandardní předčíslí.

Původní myšlenka, kterou Telecom prezentoval i poslaneckým výborem koncem prosince, byla jednoduchá – v každém UTO budou pro Internet 99 vyhrazena čísla, začínající na 97. Jak se ale ukázalo v průběhu doby, ne ve všech UTO je toho Telecom schopen docílit. Podle ing. Stádníka tak Telecom předložil materiál, podle kterého budou tato čísla začínat 97 tam, kde to půjde; kde to nepůjde, udělají to jinak (např. 96 či 98) (toť moje parafáze).

ČTÚ naopak požaduje jasný přehled o tom, kde se Telecom nebude schopen držet předčíslí 97 a jakým způsobem bude v těchto UTO tarif Internet 99 řešen. Tuto informaci Telecom zatím neposkytl. Dnes údajně na ČTÚ dorazil alespoň přehled UTO, ve kterých se Telecom odchýlí od standardního předčíslí, ale stále chybí konkrétní informace o tom, jakým způsobem zde bude nový tarif řešen.

Na první pohled by se mohlo zdát, že ČTÚ z nepodstatných příčin zdržuje tarif „obecného zájmu“. Nejde ale o nepodstatné příčiny – je třeba si uvědomit, že nezadržitelně spějeme k uvolnění trhu a snad již brzy se u nás objeví noví operátoři. Pro ně však ČTÚ musí mít přichystána čísla; těžko někdo bude moci nabízet telefonní službu bez toho, aby dal účastníkům telefonní číslo. SPT TELECOM však na dva roky dopředu (do konce roku 2000) žádá výjimku z číslovacího plánu, aby mohl použít čísla nad rámec svého prostoru, ale není ani schopen říci, která to vlastně jsou. Jedno je však už dnes jisté – ČTÚ nehodlá výjimku povolit déle než na rok, takže pokud Telecom do konce roku nenajde jiné řešení, jak tarif realizovat, skončí platnost tarifu Internet 99 nejpozději na konci letošního roku.

Nový tarif však podle mého názoru skrývá řadu dalších problémů, kterými se ČTÚ zabývá jen okrajově – dílem proto, aby nezdržovalo nasazení tarifu, dílem proto, že nepatří tak docela do jeho působnosti. Především je to otázka přístupu dalších poskytovatelů připojení. Zákazníci Internet On Line, tedy přístupu k Internetu prostřednictvím Telecomu, dostali již v pátek oznámení o tom, že pro ně bude brzy připraven tarif Internet 99. Není tedy zřejmě třeba pochybovat o tom, že Internet On Line bude první, komu SPT TELECOM nový tarif zpřístupní; tím získává oproti ostatním nezanedbatelnou komparativní výhodu.

Další problém vzniká ve vztahu k ostatním telefonním operátorům, především v případě Dattelu. Není totiž zatím zřejmé, zda už Telecom s Dattelem uzavřeli dohodu, jakým způsobem si budou mezi sebou účtovat volání zákazníků Telecomu na „levnější“ čísla u Dattelu (své uzly tu má VOL, Telenor Internet, CZCOM, NetForce…) a naopak. Zajímavé by v tomto ohledu bylo stanovisko Dattelu, mé dvoudenní snažení o spojení s kompetentní osobou v této společnosti však bohužel nebylo úspěšné; snad se mi to ještě podaří.

Nezanedbatelná je také skutečnost, že tarif Internet 99 budou moci nasadit jen někteří poskytovatelé, zejména ti větší. Problém totiž není v případě, kdy má poskytovatel zavedenu linku E1, na které má od Telecomu sérii 30 linek; tam lze přečíslování provést dosti snadno. Potíže však nastávají u poskytovatelů, kteří mají sérii čísel za pobočkovou ústřednou, a využívají pro Internet jen část z přivedených linek. Tam Telecom není vždy schopen přečíslovat jen vybraný rozsah – malí poskytovatelé se tak mohou oprávněně obávat, že se jich Internet 99 nebude týkat.

Od začátku bylo celkem jasné, že nový tarif Internet 99 je určité zlepšení, ale žádná velká výhra to není. Jak vidíme, platí to nejen z pohledu uživatelů, kteří ušetří jen trochu, ale i z pohledu poskytovatelů, kteří budou mít s nasazováním řadu problémů i z pohledu ČTÚ. Ostatně abychom Telecomu stále jen nenasazovali psí hlavu – i z jeho pohledu nepochybně Internet 99 přináší řadu problémů. Oproti ostatním však má jednu zvláštnost – byl to on, kdo si jej vymyslel.

Marek Antoš

Tipy C


Starší, související články:

* Bojkot 2: přišel a zase odešel
* Přichází Bojkot 2 – pláč na špatném hrobě
* Snaží se SPT TELECOM potopit Internet 99?
* Jaké reálné zdražení přinese Internet 99 – podruhé
* SPT TELECOM pilně jedná o tarifu Internet 99
* Války se vyhrávají drobná vítězství: Bojkot jedno zaznamenal
* SPT TELECOM: Neublížil som, neublížil som…
* Analýza Ministerstvem financí navrženého zdražení telefonních poplatků
* O kolik zdraží Internet 99? O 28, 37 nebo 59 procent?
* SPT TELECOM: Dokonáno jest. Amen.
* Tarif Internet 99 je zdražení o 225 % a zlevnění o 43 %
* Co by přinesl Internet 99?!
* Za kolik budeme telefonovat do Internetu?
* Bojkot v číslech
* Časově neomezený paušál za telefon možná je dobrá cesta
* Časově neomezený paušál za telefon? Je to dobrá cesta?!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).