Hlavní navigace

Prodejci vyzvánění pro mobily prý často klamou spotřebitele

18. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropská komise hodlá svou pozornost více upřít na weby věnující se prodeji vyzváněcích tónů, tapet na displej a dalšího obsahu pro mobilní telefony. Naposledy si Evropská komise podobně posvítila na prodejce letenek. Důvodem jsou zjištění plynoucí ze šetření, které se uskutečnilo počátkem června kromě členských zemí Evropské unie také v Norsku a na Islandu. Celkem bylo prověřeno 560 internetových stránek poskytujících obsah pro mobilní telefony. V průměru čtyři z pěti je prý třeba podrobněji…

Evropská komise hodlá svou pozornost více upřít na weby věnující se prodeji vyzváněcích tónů, tapet na displej a dalšího obsahu pro mobilní telefony. Naposledy si Evropská komise podobně posvítila na prodejce letenek. Důvodem jsou zjištění plynoucí ze šetření, které se uskutečnilo počátkem června kromě členských zemí Evropské unie také v Norsku a na Islandu. Celkem bylo prověřeno 560 internetových stránek poskytujících obsah pro mobilní telefony. V průměru čtyři z pěti je prý třeba podrobněji zkontrolovat pro podezření z klamání spotřebitele. Podle ČTK to uvedla Meglena Kunevová, eurokomisařka pro ochranu spotřebitelů.

BRAND24

Tyto kroky v rámci celé EU jsou přímou odpovědí na stovky stížností ze strany spotřebitelů, které vnitrostátní orgány obdržely, cituje ČTK eurokomisačku Kunevovou. Nepřiměřeně velký počet lidí se stává obětí nákladných překvapení v podobě záhadných účtovaných poplatků a objednávek vyzváněcích tónů, o kterých se poprvé dovídají až v okamžiku, kdy mají před očima účet za mobilní telefon, uvedla komisařka pro ochranu spotřebitelů.

Údajně přes šedesát procent kontrolovaných stránek poskytuje informace zavádějícím způsobem a u sedmdesáti procent chyběly kontakty na poskytovatele služeb. V polovině případů byly shledány nesrovnalosti v souvislosti uváděním informací o ceně. V České republice bylo kontrolováno 43 stránek s obsahem pro mobily. Bez poskvrnky neprošly tři desítky z nich. Jména těchto služeb však nebyly zveřejněny. (Finanční noviny)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).