Hlavní navigace

Názory k článku Programování bez programování. Český AppNow startuje po třech letech nonstop vývoje

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 11. 2020 12:08

    byCx

    Tahle oblast mě zajímá, takže jsem s mírným nadšením přešel na odkaz. Tam jsem zjistil, že to stojí $19 měsíčně a není tam žádný free-tier, v rámci kterého bych si mohl něco malého vytvořit. Říkám si tak co, zaplatím měsíc a vyzkouším to. Jenže nevyzkouším, protože jediná možnost je meeting, kde mi někdo ukáže co to umí, což mi úplně nevyhovuje. Ten focus na C# to odpaluje do korporátní sféry, kde sice není problém zaplatit těch pár dolarů, ale zase tam už mají týmy vývojářů a budou řešit věci jako vendor lock-in nebo co se stane, když se tomu projektu nebude za rok dařit. Tahle cesta bude těžká a myslím, že pokud se to rozjede, tak na klientech, na které to teď není cílené.

  • 19. 11. 2020 14:29

    zabanovanyjehovista

    Celkem by me zajimalo, proc zrovna C#. Jako mnohalety Javista co byl nucen prejit na C# vubec nechapu, proc je to tak popularni*. Multiplatformnost u C# je spise teoreticka a mnozstvi kvalitnich knihoven je ve srovnani s Javou smesne. A NuGet je taky slusna parodie na maven.

    *Teda asi chapu... MS ma velkou silu neco protlacit.

  • 19. 11. 2020 10:09

    Thalarctos

    Dalsi pokus. Uz jsem za leta v branzi mirne skepticky ale nerad bych hanil neco co jsem nevidel, autorovi drzim palce kdyz uz do toho narval tri roky zivota a penez. Ja sam jsem se potkal se spoustou reseni ktera vzdy nabizela to o cem je rec, vcetne takovych obskurnosti jako system na rating ktery "ratovaci pravidla" generoval jako kod v Cecku a ten se na platforme kompiloval v dobe nasazeni pravidel (myslenka dobra, realizace otresna).

  • 13. 12. 2020 11:30

    bez přezdívky

    Protože Java se během vývoje neskutečně zkomplikovala. Frameworků pro vývoj existuje nepřeberné množství a nikdo pořádně neví, co se má vlastně učit. Java vývojáři berou a několik desítek tisíc více než .NET vývojáři a já si myslím, že je to určitá daň za tu komplikovanost. Na člověka to klade daleko více požadavků na znalost různých technologií. Aby jste tvořil web v JSF tak vlastně ještě potřebujete znalost JSP. JSP závistí na servletech, takže se ještě naučíme servlety. Pak potřebujeme nějaké komponenty, tak se naučíme IceFaces. A sakra, to máme už čtyři technologie jenom pro vývoj ksichtu. Je to normální? Není! Nějaké Java webové frameworky vzniknou, komunita v nich začně vyvíjet a pak se hlavní vývojář frameworku sebere a odejde ke konkurenci. Framework se přestane vývíjet. A na tomhle chcete stavět profesionální enterprise řešení? To jenom pro vysvětlení proč .NET Core. Netvrdím, že je to nejlepší platforma na světě, ale Microsoft tomu udává směr a jednotnost. Když chcete vytvářet Web, vyberete si jednu z technologií, která vám nejvíce sedí (MVC, Razor Pages, Blazor) a jedete. Můžete se spolehnout na to, že každý .NET Core vývojář by měl jednu z těchto technologíí ovládat. Můžete se spolehnout, že jí Microsoft po roce po dvou letech nezabije a neřekne, že už jí nebude podporovat. .NET není multiplatformní. To byl jen marketingový žvást. Opravdu multiplatformní je až .NET Core.

  • 11. 1. 2021 20:46

    bez přezdívky

    Dobrý den a Děkuji za váš komentář.

    Našim cílem je framework/platforma nad kterou může pracovat i junior C# vývojář bez zdlouhavého učení a zjišťování, jak to vše celé funguje.
    Můžu to potvrdit na sobě, kdy jsem sice v minulosti programoval, ale většinu už jsem stihl úspěšně zapomenout a navíc tím že jsem se programování aktivně nevěnoval mi ujel tak říkajíc vlak.
    Během jednoho dne jsem byl schopen pracovat s AppNow.io, první aplikaci jsem měl hotovou za cca 20 hodin čistého času.
    Co mě hodně pomohlo bylo logické členění na datovou, UI a logickou vrstvu, tak bylo celkem jasné, co a kde mám dělat, nicméně musím přiznat že na některé vychytávky a zjednodušení jsem došel až později.

    AppNow.io není jenom framework, ale celé vývojové a aplikační prostředí běžící online, tím se také odlišujeme od projektů které jste zmínil a z uživatelského hlediska se to podobá spíše honeycode nebo dalším low code platformám.
    Váš příměr k MS Access je trefný a souhlasím, že právě většina takových frameworků vám pomůže velmi rychle naklikat co potřebujete, ale když chcete něco jiného tak jste v ...
    V tom jsme se doufám poučili a celkem jednoduše si můžete tu základní formulářovou apku upravit a přidat business pravidla, napojit na externí systémy, vytvořit razor šablonu nebo si jednoduše napsat kus kódu který dělá přesně co potřebujete.
    Chceme aby AppNow.io programátorům čas šetřilo a ne jim házet klacky pod nohy nebo je nutit zdlouhavě hledat jak udělat něco triviálního.

    Na druhou stranu vás chápu i váš přístup, že si chcete zavolat vaši knihovnu jenom když ji potřebujete a ne se kvůli tomu učit jiné prostředí.
    Pokud ale píšete více aplikací tak stále musíte řešit to stejné, jak a kde uložit data, jak je načíst a zobrazit na front endu, jak načíst a validovat vstupy, fulltext, api, role, auth, prostě ty nudné části které řešíte v každém projektu.
    Pak už je to jenom o tom jestli se vám vyplatí věnovat čas na učení se nové platformy vs kolik času ušetříte tím že se zbavíte těchto neproduktivních činností.

    Pokud budete mít zájem tak vám velmi rád ukážu jak naše platforma funguje.
    dalibor (zavinac) appnow.io

  • 13. 12. 2020 11:48

    bez přezdívky

    Já jsem za ty léta k otmuto řešení úplně skeptický. Sám jsem podobný framework vytvářel také 3 roky (měl jsem to placené z německa) a můžu potvrdit, že to prostě nefunguje. Autorovi také držím palce, ale nemyslím si že s tím může prorazit. Když nad tímto frameworkem bude vytvářet aplikace on sám, tak to funguje a ta úspora času tam je. Jakmile nastoupí noví lidé, tak se ten framework musí naučit a s tím přichází komplikace. Ne každý je ochotný se učit nějaký specifický framework. Tím, že ho nově příchozí člověk nezná, první týdny dost tápe a z hlediska časového se doba vývoje spíše prodlužuje než aby se zkrátila. Efektivita přijde až po nějaké době. Možná by se autor v těch svých přesčasech mohl zastavit a udělat si 7-14 dní malý průzkum u vývojářů, kteří si tímhle stavěním vlatního frameworku už prošli. Možná by se pak dozvěděl spoustu nových informací. Druhá věc je, jestli autor nevytváří kolo. Něco podobného už existuje a je to například projekt: https://serenity.is Dále na českém písečku je to https://www.dotvvm.com. Co se týká historie, tak můžeme podobně brát i Microsoft Access, kde spousty věcí člověk pouze naklikal a vše fungovalo JENŽE !!!!! Když člověk všechny tyhle zaručeně správné a obrovsky efektivní frameworky vyzkouší, tak zjistí, že ono to super funguje na formuláři, kde potřebujete zadat detaily osoby. Probém nastávává se specifickými uživatelskými požadavky kde potřebujete implementovat nějaká business pravidla, komunikovat s externím systémem, provádět zkrátka nějaké specifické akce v rámci například ukládání dat. Tam se to začne neskutešně komplikovat a vyzačnete hledat cestičky, jak ten framework upravit, jak se injectnout do automatického procesu ukládání dat, aby jste provedli ještě tu svojí vlastní akci. A všechem čas, který jste supořili vložíte do téhle custom věci. Ve výsledku pak zjistíte, že je to spíš komplikace a že je nejlepší používat standartní framework který nabízí Microsoft + nějaké svoje knihovny, které můžete použít jako urychlení práce ale pouze stylem který nabízí například jQuery. Zavolám funkci když jí potřebuju, ne že mi bude vnucovat styl práce s formulářem a daty. Takže hodně štěstí a brzké procitnutí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).