Hlavní navigace

Programový šéf ČRo René Zavoral v Rozhlasovém výboru Evropské vysílací unie

10. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Evropská vysílací unie (EBU) sdružuje evropské veřejnoprávní televize a rozhlasy. Rozhlasový výbor se zabývá především otázkou digitalizace a finacování veřejnoprávních rádií.

Český rozhlas má zástupce v Rozhlasovém výboru Evropské vysílací unie (EBU). Na Rozhlasovém shromáždění EBU, které proběhlo minulý týden na kanárském ostrovu Tenerife, byl do tohoto nejvyššího orgánu rozhlasové části nejvyššího orgánu evropských veřejnoprávních médií zvolen René Zavoral, náměstek generálního ředitele ČRo Petra Duhana pro program a zároveň jeho statutární zástupce. Do výboru byli nově zvoleni i zástupci BBC, Radio France, či Švédského rozhlasu.

K TÉMATU: Změny ve vedení Českého rozhlasu: Zavoral vede program, Menger regionální vysílání

Rozhlasový výbor EBU má čtrnáct členů a je hlavním statutárním orgánem pro evropské veřejnoprávní rozhlasy. Rozhoduje tak o strategických prioritách pro rozhlasové vysílání v Evropě. Rovněž formuluje společná stanoviska veřejnoprávních rádií v oblasti legislativy, autorsko-právních otázek v hudební oblasti, digitalizace aj. a podporuje rozvoj rozhlasového vysílání v členských zemích EBU. Předsedou výboru je Graham Ellis, ředitel rozhlasové produkce a tvorby BBC, dlouholetý poradce ředitele BBC Audio & Music.

ROZHOVOR: Peter Duhan: Český rozhlas Dvojka se opět přejmenuje. Usilujeme o čtvrtý okruh

Tipy C

Výbor se momentálně zabývá především otázkou digitalizace rozhlasového vysílání, stabilního financování veřejnoprávního vysílání v Evropě a s ním spojených rozpočtových škrtů a reorganizačních procesů, ale i multimedializací a vizualizací rádií a strategií rozhlasového vysílání v nadcházejících letech. “Drtivá většina záležitostí, které se v rámci Rozhlasového výboru řeší, se dotýká, nebo velmi brzy dotkne, i trhu v České republice a bude mít dopad nejen na Český rozhlas, ale rovněž na komerční stanice,” říká René Zavoral.

“Jedná se především o podporu digitálního rozhlasového vysílání, o vizualizaci rádií a nabídku obsahu, který by měl být multimediální, s čímž je spojena řada dalších otázek, jako jsou i zkušenosti a školení samotných redaktorů. A velice přínosné jsou pro mou práci v Českém rozhlase osobní kontakty s hlavními zástupci tak prestižních organizací, jakými jsou BBC nebo Radio France, od kterých se má Český rozhlas v čem inspirovat a co učit,“ dodal. Zavoral pracuje v ČRo od roku 2001, za generálního ředitele Václava Kasíka byl jeho mluvčím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).