Hlavní navigace

Projektu Česko.Digital už se hlásí tisíc dobrovolníků. Pracuje na přehledu dluhů či hlídači insolvencí

26. 9. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

CityVizor, nové služby Hlídače státu, Přehled dluhů či Naši politici. Neziskový projekt, který chce pomoci digitalizovat Česko, aktuálně pracuje na čtyřech projektech.

Letos v květnu odstartoval projekt Česko.Digital. Neziskovou organizaci spolu s dalšími dobrovolníky založil Jakub Nešetřil z Apiary (koupeno Oraclem) s tím, že chce skrze technologie a IT pomoci s rozvojem České republiky a veřejné sféry. V kancelářích STRV se tuto středu uskutečnil druhý meet-up, kde zaznělo několik novinek. Většina lidí v sále přitom byli vývojáři, něco málo pak designéři.

Česko.Digital má na Slacku zaregistrováno asi 900 dobrovolníků, na e-mailu jich pak je kolem tisícovky. Reálně více aktivních lidí je přes padesát a skutečně hodně aktivních, kteří podle Nešetřila „někdy pracují až moc“, je kolem dvaceti.

Zapojení většího množství lidí každopádně není tak jednoduché. „Když máš v týmu 20 lidí, kdy se všichni vzájemně znají a ví, co umí, je jednoduché za někým přijít a domluvit se. U několika stovek lidí už je to trochu jinak,“ popisuje Nešetřil. „Vůbec například nefungují plošné výzvy. Čím více lidí, tím méně zodpovědnosti. Budeme tedy zkoušet komunikovat více individuálně.“

Česko.Digital i proto prosí o detailní vyplnění profilů, včetně například času, který mohou dobrovolníci měsíčně či týdně věnovat. Není mimo jiné automatické, že se hned po přihlášení „podaří najít práci“. Projekty jsou totiž v různých fází rozvoje.

Do Česko.Digital se prozatím přihlásilo 40 projektů s tím, že se hodně filtruje, které podpořit a věnovat jim čas a kapacity. Vedle toho na Slacku jede kanál #market-place, kde se řeší menší aktivity. Nejde o věci, které Česko.Digital primárně dělá, ale kde je i tak možné pomoci. Objevily se třeba projekty na párování ohrožených dětí a náhradních rodin (zrodilo se v Czechitas) nebo redesign webu divadelního souboru.

Na adrese blog.cesko.digital nově funguje blog, který bude průběžně informovat o dění v celé organizaci. Na Slacku zároveň existují skupiny dle měst a obcí, kde je možné se družit a organizovat na lokálních úrovních. Česko.Digital například může pomoci se sháněním fyzického prostoru pro setkávání v daných oblastech. Hlásí se totiž subjekty, které takové prostory nabízí.

Aktuálně jsou v rámci Česko.Digital rozjeté čtyři hlavní aktivity:

CityVizor

CityVizor pomáhá obcím porozumět datům, která mají, a stejně tak občanům tato data obcí poskytnout. Jde například o informace o rozpočtech, jejich plnění a podobně. Do projektu je v současné době zapojeno sedm obcí (například Černošice nebo Nové Město na Moravě). Nově se připojil i pražský magistrát a přidat se mají všechny pražské městské části. CityVizor původně vznikl na ministerstvu financí a společnost Gordic pro něj připravila export dat. Finanční prostředky poskytují Otevřená města.

Nejaktivnější lidé v Česko.Digital
Autor: Jan Sedlák

Nejaktivnější lidé v Česko.Digital

Projekt má připravený potřebný „spodek“ a nyní potřebuje pomoci s přípravou strategie pro větší rozšíření do mnoha obcí po celém Česku. CityVizor rovněž hledá technické lidi pro navržení infrastruktury tak, aby se na vývoji mohlo podílet více programátorů. CityVizor organizuje Eva Pavlíková.

Hlídač státu

Hlídač státu je už pár let známá služba, za kterou stojí Michal Bláha a několik dobrovolníků. Populární web nově získal hlídání insolvencí, na čemž tým pracoval déle než rok. Už se daří zpracovávat data a dělat analýzy (společně s Revolt.BI), Hlídač ale bude potřebovat další zájemce schopné pomoci. Během října začne vypouštět první závěry týkající se insolvencí. Témat je prý tolik, že vydrží na řadu měsíců. Pro komunikaci zjištění do médií a navenek se hledají lidé schopní pomoci s PR.

Server dále připravuje index korupčního rizika úřadů a firem. Hlídač státu zde spolupracuje s Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky. S Dotačním parazitem se pak pracuje na hlídači dotací, k čemuž pro změnu shání lidi na přípravu dat.

Hlídač se rovněž porozhlíží po community manažerovi/manažerce, který by zvládl komunikovat s komunitami mimo Prahu. Projekt má také darované rozpočty na reklamní PPC kampaně, kde rovněž potřebuje pomoci s jejich nastavováním a správou. 

Přehled dluhů

Přehled dluhů vzniká proto, že lidé, kteří spadnou do exekuce, často ani neví, že někde dluží. Projekt tak chce umožnit online zjištění toho, zda daný občan nemá nějaké dluhy vůči státní správě a neskončil tedy v dalším projektu – Mapě exekucí. Aktuálně už je vyřešena produktová definice a plán na MVP (minimum viable product).

Autoři Přehledu dluhů nyní od dobrovolníků potřebují pomoci s mapováním situace v jednotlivých regionech. To v praxi znamená zjistit si na jednotlivých úřadech to, zda máte dluhy, a následně dát vědět, jak jednotlivé procesy a komunikace probíhaly.

„Musíme zjistit, jak se toto liší v jednotlivých regionech,“ vysvětlují Petra Tříšková a Radek Hábl. Data také většinou nejsou nikde centrálně. Přehled dluhů vedle toho potřebuje datového analytika, GDPR právníka a hledá se i název celé aplikace. 

Tipy C

Naši politici

Čtvrtým projektem jsou Naši politici, kteří chtějí nabídnout co možná nejvíce informací o pozadí (backgroundu, chcete-li) politiků v zemi, a to na různých úrovních. Tedy nejenom těch ve sněmovně či senátu, ale i na lokálních úrovních. Za aplikací stojí Tomáš Bajer.

V současné době se řeší podoba MVP a je třeba vyřešit, jaká data a odkud se budou do profilů čerpat a jak bude vypadat grafická podoba daných profilů. Naši politici proto shání programátory pro napojení datových zdrojů třetích stran, grafiky nebo kodéra pro front-end. Řešit se rovněž bude implementace back-endu a API.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).