Hlavní navigace

Prostředí e-shopů s elektronikou prý v EU potřebuje vyčistit

10. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vice než polovina evropských webů s prodejem spotřební elektroniky se podle průzkumu Evropské komise možná dopouští klamání spotřebitele. Průzkum byl uskutečněn napříč členskými zeměmi Evropské unie. Celkem se prověřovalo 369 webů a u 55 procent z nich byly zjištěny problémy. V České republice bylo v rámci zmíněného průzkumu prověřováno deset e-shopů, přičemž u čtyřech z nich se objevily pochybnosti ohledně jejich praktik. Nyní se podle Evropské komise mají do akce dát národní regulátoři…

Vice než polovina evropských webů s prodejem spotřební elektroniky se podle průzkumu Evropské komise možná dopouští klamání spotřebitele. Průzkum byl uskutečněn napříč členskými zeměmi Evropské unie. Celkem se prověřovalo 369 webů a u 55 procent z nich byly zjištěny problémy. V České republice bylo v rámci zmíněného průzkumu prověřováno deset e-shopů, přičemž u čtyřech z nich se objevily pochybnosti ohledně jejich praktik. Nyní se podle Evropské komise mají do akce dát národní regulátoři jednotlivých členských zemí a začít nalezené problémy s provozovateli e-shopů řešit. V příštích měsících bude třeba udělat ještě hodně práce, aby se tento sektor vyčistil, uvedla podle ČTK eurokomisařka Meglena Kuneva.

Zjištěná pochybení nejsou překvapující. Nejčastějším problémem byly zavádějící informace o právech spotřebitele. Na druhém místě byly zavádějící informace o celkové ceně produktu. Třetím nejčastěji nalezeným pochybením byly chybějící nutné kontaktní údaje. Seznam hříšníků zveřejnily zatím jen tři země: Island, Lotyšsko a Norsko. E-shopy byly kontrolovány letos v květnu. Průzkum Evropské komise byl zaostřen na prodejce digitálních videokamer, mobilních telefonů, hudebních přehrávačů, DVD přehrávačů, počítačových komponent a herních konzol. (Finanční noviny)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).