Hlavní navigace

Průhledný televizor, obří obrazovka a další novinky z veletrhu CES 2024

15. 1. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: LG
Na každoročním veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas byly k vidění obří obrazovky, skládací televizory nebo průhledné zobrazovače, které nerušeně zapadají do interiéru.
Co se dozvíte v článku
  1. LG
  2. TCL
  3. Hisense
  4. Samsung
  5. C Seed

LG

V centru celého stánku společnosti LG na veletrhu CES byl přístroj, který firma označuje za „první transparentní bezdrátovou 4K OLED TV“. Produktový název televizoru je LG Signature OLED T. Firma poskládala z patnácti kusů tohoto televizoru s úhlopříčkou 77" vizuální show, v níž se chlubila perfektní úrovní černé a živým podáním všech ostatních barev. 

Korejský výrobce televizorů vycházel z myšlenky, že velká černá obrazovka vypnutého televizoru působí v místnosti jako rušivý prvek. Nezapadá do okolního prostředí. OLED T je prý po vypnutí „skoro neviditelná“. „Televizor už nemusí být u zdi. OLED T můžete dát doprostřed místnosti jako dělící prvek, nebo ho dát k oknu, aniž by blokoval výhled ven,“ tvrdí LG.

Průhledný televizor LG. Pokud se vám transparentní režim nelíbí, můžete ho vypnout. V takovém případě zůstane obrazovka klasicky černá.

Průhledný televizor LG. Pokud se vám transparentní režim nelíbí, můžete ho vypnout. V takovém případě zůstane obrazovka klasicky černá.

Autor: LG

Do televizoru nemusí vést žádné kabely, LG k němu dodá takzvaný Zero Connect Box, který bezdrátově přenáší obraz a zvuk. Na vypnuté obrazovce se mohou zobrazovat fotky, umělecká díla nebo videa, a protože jejich okolí bude průhledné, budou vypadat, jako by se vznášely ve vzduchu. Další možností je funkce T-Bar, informační lišta ve spodní části obrazovky se zpravodajstvím, počasím nebo názvy přehrávaných skladeb.

Procesor α (Alpha) 11 AI podle výrobce poskytuje o 70 % vyšší grafický výkon a o 30 % vyšší rychlost zpracování ve srovnání s předchůdcem.

TCL

Třetí nejprodávanější značka televizorů na českém a slovenském trhu, čínská TCL, ukázala Quantum Dot-Mini LED televizor s úhlopříčkou 115". Obří rozměr modelu 115QM891 vysvětluje poptávkou na trhu. „Dnes si víc zákazníků než kdykoli předtím vybírá ultravelké televizní obrazovky kvůli jejich výhodám při sledování filmů, hraní her a realistických sportovních zážitcích,“ tvrdí firma.

Výrobce zatím neoznámil, kdy a na jaké trhy hodlá tohoto velikána dodávat. Cenovka rozhodně nebude pro každého. Ostatně ani domácností s velkorysým prostorem, kam by se tato úhlopříčka hodila, moc nebude. 

Televizor má technologii podsvícení QD Mini LED Ultimate s 20 000 stmívacích zón. O zpracování obrazu se stará AIPQ Ultra Processor. Zobrazovač je vybaven reproduktory Dolby Atmos v konfiguraci 6.2.2.

Hisense

Firma Hisense představila první laserový televizor s technologií 8K a ozvučenou plochou o úctyhodném rozměru 3,4 m2. Impozantní je i zvuk, který vychází z největší přímo ozvučené plochy na světě pomocí více než 100 000 speciálních zvukových jednotek. 

„Ať už jde o projíždějící závodní auto, nebo letadlo prolétající nad hlavou, zvuk je precizně zasazen k odpovídající části obrazu pro skutečně pohlcující filmový zážitek,“ tvrdí výrobce.

Televizor s největší přímo ozvučenou plochou na světě.

Televizor s největší přímo ozvučenou plochou na světě.

Autor: Hisense

Další novinkou byla rolovací laserová TV, „první neviditelný laserový televizor“. Zakřivený zobrazovací panel dosahuje vysoké míry potlačení okolního světla (o 90 %) a zvýšení jasu o 200 %. Rolovací jí říká výrobce kvůli tomu, že jedním dotykem se dá vysunout nebo skrýt zobrazovací panel. 

Rolovací laserová TV. Jedním dotykem ji zasunete do podstavce, ze kterého pak v případě potřeby zase vyjede.

Rolovací laserová TV. Jedním dotykem ji zasunete do podstavce, ze kterého pak v případě potřeby zase vyjede.

Autor: Hisense

Také Hisense zkouší velké úhlopříčky. Jak napovídá typové označení, model 110UX má 110" obrazovku, která využívá více než 40 000 samostatně ovládaných stmívacích zón. Výkonná technologie Mini-LED dosahuje úrovně jasu až 10 000 nitů, což výrazně zvyšuje kontrast a dynamický rozsah. 

Samsung

Nejprodávanější značka na českém trhu ohlásila nástup umělé inteligence u televizorů. V případě korejského výrobce se tím myslí nejnovější procesor s AI, který by měl „výrazně posunout hranice možností u chytrých obrazovek“. 

Srdcem řady Neo QLED 8K na rok 2024 je procesor NQ8 AI Gen3. Jeho neuronová jednotka (NPU) je dvakrát rychlejší než u předchozího modelu. Počet neuronových sítí vzrostl osmkrát (ze 64 na 512). 

Co to znamená pro diváka? 

Obraz v nižším rozlišení než 8K se dopočte a doostří tak, aby odpovídal nejvyšší současné kvalitě. Systém AI Motion Enhancer Pro automaticky rozpozná přenášenou sportovní disciplínu (fotbal, hokej, tenis, …), zaměří se na rychlý pohyb objektu (např. míče) a pomocí strojového učení obraz upraví, aby byl plynulý.

Podobně jako ostatní výrobci se Samsung snaží o co nejméně rušivý dojem z televizoru v obývacím pokoji. Letošní televizory Neo QLED 8K jsou tlusté jen 12,9 mm (model QN900D s úhlopříčkou 65").

Jeden z představených televizorů pro rok 2024.

Jeden z představených televizorů pro rok 2024.

Autor: Samsung

Funkce Active Voice Amplifier Pro využívá strojové učení a umělou inteligenci k zesílení dialogů. Dokáže oddělit hlas od ostatních zvukových stop a v případě potřeby ho upraví tak, aby dialogy byly velmi dobře slyšet při jakékoli hlasitosti a probíhající filmové scéně.

Novinky jsou také u operačního systému. Tizen verze 2024 podporuje samostatné účty pro každého člena domácnosti, takže si každý může zřídit vlastní profil a nastavit si nabídku tak, jak mu to nejlépe vyhovuje. Televizor lze propojit s dalšími účty Samsung. Systém také dokáže nabízet na míru šitý obsah podle toho, co si uživatel vybíral v minulosti.

Samsung uzavřel partnerství s výrobcem herního příslušenství Performance Designed Products (PDP) a obě firmy společně vyvinuly ovladač s názvem Designed for Samsung Gaming Hub. Nový bezdrátový ovladač je vybaven vestavěnou dobíjecí baterií umožňující až 40 hodin hraní na jedno nabití, do výbavy dále patří bezdrátové připojení Bluetooth s rychlou odezvou na vzdálenost 10 m, možnost spuštění platformy Samsung Gaming Hub jediným tlačítkem, jednoduchý ovladač hlasitosti televizoru atd.

C Seed

Návštěvníci veletrhu se mohli poprvé veřejně seznámit se skládacím televizorem N1 od společnost C Seed. Model s úhlopříčkou 137" stojí 200 tisíc dolarů, a když je vypnutý, složí se do designového stolku. Skládání a rozkládání zabere asi dvě a půl minuty. 

Vzhledem k použité technologii nemá jednu celistvou obrazovku, skládá se z několika bezrámečkových panelů. Pokud se ale nedíváte opravdu zblízka, neměli byste to postřehnout. Zobrazovač je Micro LED (tedy shodný jako u The Wall od Samsungu). Rozlišení je 4K, úroveň jasu dosahuje až 4000 nitů.

CIF 24 - tip - superearly cena

Televizory od C Seed jsou ale spíš kuriozita než běžný spotřebitelský produkt, všechny totiž vznikají na míru velmi bohatým zákazníkům. Dodací lhůta je šest měsíců a podle serveru CNet firma za posledních deset let vyrobila 200 kusů zakázkových televizorů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).