Hlavní navigace

První obrysy dostal kanál ČT art před měsícem, překvapil šéf Kavčích hor Dvořák

22. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká televize se netají tím, že hlavní inspirací pro chystanou šestou stanici byl francouzsko-německý kulturní kanál Arte, který mohou sledovat diváci například na satelitu.

Stanice ČT art, která odstartuje 31. srpna letošního roku a bude věnovaná náročnějšímu divákovi, je čerstvou záležitostí, která se do finální podoby dostala přibližně před měsícem. Tři měsíce jsem pátral po tom, jak dostat kulturu na obrazovku České televize a dostat ji do takových časů, které si zaslouží a zároveň tím neohrozit výkon ostatních kanálů. Podařilo se nám dobře poskládat ČT 1 a ČT 2. V momentě, kdybychom sem začali dávat například magazíny, které nemají tak velkou výkonnost, tak bychom jejich strukturu a výkonnost trochu ovlivnili, uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Hlavní inspiraci našla stanice ČT art podle očekávání ve francouzsko-německém programu Arte.
Autor: repro foto Arte

Hlavní inspiraci našla stanice ČT art podle očekávání ve francouzsko-německém programu Arte.

K TÉMATU: Sledovali jsme živě: Kavčí hory spustí dětský kanál ČT :D a kulturní ČT art

Jedna z variant, která připadala podle Dvořáka v úvahu, bylo toto vysílání umístit na pozici bloku Kavčí hnízdo, jež se přesune na dětský kanál ČT :D, tedy mezi sedmnáctou a dvacátou hodinu. V pět hodin by ale divák, kterého toto vysílání bude zajímat, u obrazovky neseděl. Postupně jsme tedy došli až k tomuto řešení, které dostalo první obrysy někdy před měsícem, konstatoval Dvořák. Jako ideální příklad modelu, na kterém bude fungovat přepínání stanic ČT :D/ČT art, jmenoval Dvořák francouzskou stanici Gulli.

BRAND24

Ukázka z vysílání francouzské stanice Gulli
Autor: repro foto Gulli

Ukázka z vysílání francouzské stanice Gulli

NEPŘEHLÉDNĚTE: Česká televize chystá zásadní změnu v přístupu ke kultuře, registruje si logo ČT Art

Před den vysílá Gulli pro děti a v osm hodin večer se trochu přebalí a začne vysílat akční filmy. Je to tedy podobný systém s trochu jiným zaměřením a s trochu jiným zacílením, konstatoval šéf Kavčích hor. Veřejnoprávní médium se netají tím, že hlavní inspirací pro spuštění programu ČT art je francouzsko-německý kulturní kanál Arte. Co se týká systému, tedy půlení kanálu, tak jsme vycházeli z toho, že řada jiných televizí včetně veřejnoprávních podobnou věc dělá, aby se pak kanály mohly rozvinout do plných šířek, uvedl pro DigiZone.cz generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).