Hlavní navigace

První zájemce o „post-analogovou“ licenci DVB-T: jihočeská TV Gimi

11. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
11. 3. 2008

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) řeší první žádost o licenci pro zemské digitální televizní vysílání, která se nevztahuje na nikoho z členů Asociace digitálních televizí ani na současné analogové televize. Již v únoru se na Úřad RRTV obrátila jihočeská společnost TV Gimi vlastněná bývalými majiteli stejnojmenné českobudějovické regionální televize, dnes jihočeské pobočky Regionální televizní agentury (RTA Jižní Čechy).

V souladu s novelou zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, platnou od letošního 1. ledna, TV Gimi žádá o udělení licence pro regionální zemské digitální vysílání. Rada tuto licenci může vydat, provozovatel však smí zahájit vysílání až po ukončení zemského analogového vysílání v celé České republice. Radní se žádostí poprvé zabývali už přede dvěma týdny, shledali v ní však formální nedostatky.

MMF24

Rada se také obrátila na Český telekomunikační úřad (ČTÚ), aby sdělil, zda jsou k dispozici volné kmitočty. Kromě licence pro zemské digitální vysílání žádá TV Gimi také o oprávnění vysílat v kabelech a na satelitu. Souhrnnou žádostí zájemce ušetří na správních poplatcích. Kdyby žádal o licence na každý typ vysílání zvlášť, zaplatí za každou poplatek 50 tisíc korun, za společnou žádost uhradí tento poplatek jen jednou, řekl serveru DigiZone.cz předseda vysílací rady Václav Žák.

TV Gimi byla původně servisní organizací společnosti GIMI, provozovatele regionální televize Gimi, která sdílí analogové kmitočty s televizí Prima. Firma TV Gimi spravuje veškeré know-how původní televize Gimi včetně jejího loga. Po vstupu RTA do tohoto studia se ale televize přejmenovala na RTA Jižní Čechy a název i logo Gimi, včetně veškerého know-how, už nevyužívá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).