Hlavní navigace

Rada Českého rozhlasu odvolala ředitele Kasíka, vedením pověřila Medka

22. 7. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 115393
Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík skončil ve své funkci. Rada Českého rozhlasu ho na dnešním mimořádném zasedání odvolala. Pro Kasíkův odchod hlasovalo šest radních z osmi, nejnižší možný počet, který může podle zákona ředitele veřejnoprávního rozhlasu odvolat. Nového řádného šéfa Českého rozhlasu musí radní zvolit do tří měsíců. Prozatímním ředitelem se stal dnes Richard Medek, dosavadní šéf programu ČRo. UVNITŘ FOTOGALERIE Z JEDNÁNÍ RADY ČRO
Václav Kasík - 3

Václav Kasík vedl Český rozhlas deset let. Poprvé byl do funkce zvolen v roce 1999, před čtyřmi lety v dalším výběrovém řízení funkci obhájil. Stal se tak nejdéle sloužícím generálním ředitelem ČRo v jeho samostatné historii. Druhá Kasíkova volba v roce 2005 ale nebyla tak hladká: radní se nemohli na staronovém řediteli shodnout, a ve funkci ho potvrdili až poté, co slíbil, že pro svého protikandidáta Richarda Medka v rozhlase vytvoří novou funkci programového ředitele. Právě Medek chtěl Kasíka nahradit a také se mu to povedlo.

Kdo hlasoval pro Kasíkovo odvolání:

  • Tomáš Ratiborský
  • Pavel Hazuka
  • Ladislav Jíša (místopředseda)
  • Jiří Florián (předseda Rady ČRo)
  • Antonín Zelenka
  • Dana Jaklová (místopředsedkyně a tisková mluvčí)

Kdo byl proti odvolání:

  • Bohuš Zoubek
  • Maria Ptáčková

Rada v průběhu jednání musela dvakrát změnit svůj jednací řád, aby mohla dnes vůbec hlasovat o Kasíkově odvolání. Jinak by totiž nebylo možné veřejné hlasování, a po návrhu na odvolání by radní museli se samotným hlasováním počkat na další zasedání v příštím týdnu. Jako hlavní důvody pro Kasíkovo odvolání byly uvedeny především personální problémy (angažování Barbory Tachecí jako ředitelky ČRo 1 – Radiožurnálu), situace okolo dříve analogového a nyní pouze digitálního okruhu Rádio Wave a také prodražená rekonstrukce budovy rozhlasu na Vinohradské 12. Kasík všechny zmíněné důvody (radní si připravili osm bodů, proč má být odvolán) přímo na jednání Rady vyvrátil jako neopodstatněné. Ihned po hlasování o jeho odvolání opustil jednací sál a radní po krátké přestávce zvolili jeho prozatímním nástupcem Richarda Medka. Pro Medka hlasovalo stejných šest radních jako pro odvolání Kasíka.

Richard Medek 100

Kdo je Richard Medek

Richard Medek se narodil 25. ledna 1961. V roce 1987 absolvoval Fakultu žurnalistiky na Univerzitě Karlově. Od roku 1988 do 1993 byl šéfredaktorem Mikrofóra a zástupcem šéfredaktora Radiožurnálu. Působil také v televizi Nova, a to od roku 1993 do 1999. Zde byl šéfredaktorem Snídaně s Novou a také ředitelem marketingu. Medka si mohou pamatovat také lidé z rozhlasové scény, a to jako generálního ředitele rádia Nová Alfa, kde však vydržel pouze rok. Na této pozici byl od roku 1995 do 1996. Zpět do rozhlasu se přesunul v roce 2004, kdy se stal ředitelem regionálních okruhů Regina a Region Střední Čechy. V letech 1999 až 2004 působil v České televizi. V roce 2005 neúspěšně kandidoval proti Václavu Kasíkovi na funkci generálního ředitele ČRo, poté pro něj Kasík na základě dohody vytvořil novou funkci programového ředitele celého rozhlasu. Letos v únoru Medek rozčílil posluchače ČRo Rádia Wave prohlášením, že „nejsou budoucností tohoto národa“, když reagoval na nesprávný překlad písně, považovaný Radou ČRo za propagaci fašismu. Později se za tento svůj výrok omluvil.

DOKUMENT: Tiskové prohlášení prozatímního ředitele Českého rozhlasu Richarda Medka (DOC, 36kB)

Richard Medek - 2

Richard Medek podepisuje své jmenování prozatímním ředitelem Českého rozhlasu. Přihlíží předseda Rady Českého rozhlasu Jiří Florian. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Medek po svém zvolení ihned oznámil, že pověří Josefa Havla funkcí výkonného ředitele Českého rozhlasu a výkonem své dosavadní funkce programového ředitele dočasně pověří Petra Duhana. Havel už výkonným ředitelem ČRo byl, Kasík jej ale letos z této pozice odvolal kvůli podpisu nevýhodných smluv o rekonstrukci hlavní budovy rozhlasu ve Vinohradské ulici. Poté Havla pověřil řízením pražské regionální stanice Regina. Duhan je v současné době ředitelem publicistického okruhu ČRo 6. Právě o něm se spekulovalo o dočasném nástupci Kasíka, pokud by byl generální ředitel ČRo odvolán. Duhan byl po zveřejnění těchto spekulací hospitalizován v nemocnici.

Václav Kasík po odvolání

Fotoreportáž z odvolávání ředitele Českého rozhlasu

Šest radních Českého rozhlasu dnes odvolalo z funkce generálního ředitele této instituce Václava Kasíka. Mimořádná schůze Rady ČRo, svolaná týden před termínem řádného jednání, trvala pouhé dvě hodiny. Během první radní vypočítávali osm důvodů, proč Kasíka odvolat, a ředitel se hájil. Ve druhé Kasíka odvolali a na jeho místo dočasně jmenovali dosavadního programového ředitele rozhlasu Richarda Medka. Jak jednání probíhalo, se můžete podívat prostřednictvím této fotogalerie. Autorkou snímků je Ivana Dvorská.

Medek připraví „bezproblémové“ předvolební vysílání

Radní vystavili Medkovi přímo na jednání osvědčení o jmenování do funkce prozatímního ředitele a definovali jeho hlavní úkoly: má dohlédnout na bezproblémové a rychlé dokončení rekonstrukce hlavní budovy ČRo a připravit rozpočet rozhlasu na příští rok. Sám Medek poté označil za své hlavní úkoly na následující tříměsíční období přípravu na zpravodajské pokrytí podzimních předčasných voleb do Poslanecké sněmovny, přípravu na digitalizaci rozhlasového vysílání a stabilizaci situace uvnitř ČRo. Své působení v této funkci považuji za dočasné, dodal.

MMF24

Výběrové řízení na řádného generálního ředitele Českého rozhlasu chce Rada vypsat co nejdříve, aby nového šéfa veřejnoprávního rozhlasu jmenovala nejpozději do tří měsíců ode dnešního odvolání Václava Kasíka – jak jí to ostatně určuje zákon.

Richard Medek - 1

Richard Medek krátce po zvolení prozatímním ředitelem Českého rozhlasu dává první interview médiím (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Je dobře, že Rada Českého rozhlasu odvolala ředitele Kasíka?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).