Hlavní navigace

Rada Českého rozhlasu si otevřela cestu k odvolání ředitele Kasíka

28. 5. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
28. 5. 2008

Generálnímu řediteli Českého rozhlasu Václavu Kasíkovi reálně hrozí odvolání z funkce. Rada ČRo Kasíkovi dnes udělila výtku kvůli „neřešení“ situace okolo stanice ČRo 4 – Rádia Wave pro mladé. Podle většiny radních tento program neoprávněně využívá analogovou frekvenci 100,7 MHz na středočeském vysílači Cukrák a vedení rozhlasu ho označuje za regionální okruh.

Místopředsedkyně a mluvčí rady Dana Jaklová ale tvrdí, že Rádio Wave bylo od počátku míněné jako další digitální stanice a nemá právo vysílat analogově. Jaklové se navíc nelíbí, že kvůli Rádiu Wave přestal na frekvenci 100,7 MHz vysílat středočeský program ČRo Region. Mluvčí rady míní, že tím rozhlas porušuje zákon.

Pro udělení výtky Kasíkovi hlasovalo šest ze sedmi přítomných radních. Podle zákona o ČRo by nyní mohla rada kdykoli hlasovat o Kasíkově odvolání, protože tomuto hlasování má předcházet právě udělení výtky generálnímu řediteli.

MMF24

ČRo Region Střední Čechy sice přišel spuštěním Rádia Wave o frekvenci na vysílači Cukrák, veřejnoprávní rozhlas tomuto regionálnímu studiu ale nedávno přidělil novou frekvenci 99,0 MHz v Kochánově na Benešovsku. Podle radních ale takové řešení nestačí a už dříve ředitele Kasíka vyzvala, aby vrátil vysílání ČRo Region do původního stavu.

Radní dnes také Kasíkovi uložili, aby uvedl vysílání ČRo 4 – Rádia Wave, které podle nich rozhlas šíří neoprávněně jako program regionálního studia, do souladu se zákonem. Kasík má na nápravu čas do konce srpna, poté by ho rada mohla kvůli Rádiu Wave odvolat z funkce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).