Hlavní navigace

Rada ČTÚ má nového předsedu, stane se jím Jaromír Novák

15. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Současný člen rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák nahradí kontroverzního Pavla Dvořáka. Jeho jmenování schválila na svém středečním zasedání vláda.

Třiatřicetiletý Jaromír Novák byl do rady ČTÚ jmenován loni na podzim, kdy v ní nahradil bývalého poslance za ODS Zdeňka Švrčka. Po dnešním rozhodnutí kabinetu, o kterém informovala ČTK, se stane jejím předsedou. Bývalému šéfovi Pavlu Dvořákovi vypršel mandát už na konci dubna.

Novákovo jmenování se čekalo už dříve, jako jediného kandidáta jej totiž navrhl ministr průmyslu Martin Kuba. „Považuji pana Nováka za nejlepšího z možných kandidátů. Důležité je, že je apolitický a je již členem Rady, takže lépe zvládne i nejdůležitější úkol, kterým je nová aukce frekvencí,“ zdůvodnil Kuba svou volbu koncem dubna Hospodářským novinám.

KL24

Před Novákem teď stojí hlavně úkol dovést do úspěšného konce aukci na nové mobilní kmitočty. 

Ex-předseda Dvořák ale svému nástupci na poslední chvíli stanovil základní mantinely aukce, ve kterých se může pohybovat. Včetně tak zásadního rozhodnutí, jakým je úprava podmínek aukce, v podobě vyhrazení části frekvencí v pásmu 800 MHz pro nového zájemce. A jak nedávno na Lupě připomněl Jiří Peterka, lhůta pro podávání připomínek k podmínkám aukce vyprší 22. května.

Jaromír Novák

  • Narodil se 12. prosince 1979 ve Vysokém Mýtě. Vystudoval právo na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a Fakultu informačního managementu na Univerzitě Hradec Králové. 
  • V roce 2005 nastoupil na Ministerstvo informatiky do odboru elektronických komunikací a po zrušení tohoto ministerstva přešel na Ministerstvo průmyslu a obchodu, kde posléze působil v pozici ředitele odboru elektronických komunikací a následně ředitele sekce digitální ekonomiky. 
  • Do jeho kompetence patřila problematika poštovních služeb, služeb informační společnosti a agenda odboru elektronických komunikací. Aktivně se podílel mimo jiné na vyjednávání tzv. telekomunikačního balíčku v době českého předsednictví v Radě EU v roce 2009 a byl členem týmu pro implementaci nových regulačních pravidel do českého právního prostředí. 
  • V říjnu 2012 byl vládou jmenován do funkce člena Rady ČTÚ do roku 2017.

Zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).