Hlavní navigace

Radu pro vysílání čeká volba nového předsedy. Nemusí být nutně z ČSSD

29. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Odchod Kateřiny Kalistové na ministerstvo kultury je už jistý. Nahradí ji v čele RRTV další politik z ČSSD? Výběr se nemusí zúžit jen na současné radní, své lidi bude chtít prosadit i ANO.

Nového předsedu nebo předsedkyni si bude muset zvolit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Současná šéfka Kateřina Kalistová (ČSSD) odchází na post první náměstkyně ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) odpovědné mj. za mediální legislativu a církve. Stejnou funkci zastávala již před vstupem do vysílací rady, za ministra Vítězslava Jandáka (ČSSD) v letech 2006 až 2007. Odchodem na ministerstvo se Kalistová vzdá jak předsednictví v RRTV, jak členství v tomto regulačním orgánu.

K TÉMATU: Deník Právo: Předsedkyně vysílací rady Kalistová míří na ministerstvo kultury

O Kalistové uvažovala sociální demokracie dokonce na post ministryně kultury, ale vzhledem k výsledkům předčasných parlamentních voleb musela tento resort přenechat koaličním partnerům. Je to už podruhé, co Kalistová aspirovala na vstup do vlády. V roce 2006 ji tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek jmenoval stínovou ministryní pro rodinu. Právě za Paroubka se Kalistová neúspěšně ucházela o funkci místopředsedkyně strany. Šéfkou vysílací rady je nepřetržitě od června 2011, do funkce byla zvolena třikrát za sebou, naposledy loni v červnu.

ROZHOVOR: Kateřina Kalistová: Na co si Rada pro rozhlasové a televizní vysílání „posvítí“ v letošním roce?

Předsedu Rady si mezi sebou volí samotní radní, kteří jsou nominanty politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Rada má mít ze zákona třináct členů, nyní je jich pouze dvanáct. Po odchodu Kateřiny Kalistové tak budou muset poslanci zvolit dva nové radní. Pokud by si tedy Rada do té doby nezvolila nového předsedu, je velmi pravděpodobné, že se šéfem RRTV stane po předchozí politické dohodě právě jeden z dvou nováčků v Radě. Podle Kalistové by to nutně nemusel být zástupce ČSSD. „To by byl výsledek bez ohledu na politickou příslušnost,“ řekla Kalistová serveru DigiZone.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš koupí Novu a bude kontrolovat i Českou televizi?

MMF24

Sociální demokracie však fakticky držela post předsedy RRTV po celou dobu, co byla nejsilnější parlamentní stranou. Tou zůstává i po říjnových předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. V této souvislosti se ohledně volby nového předsedy vysílací rady spekuluje o dvou sociálních demokratech: poslanci a bývalém ministru kultury Vítězslavu Jandákovi, který by se však kvůli vstupu do Rady musel vzdát poslaneckého mandátu, a bývalém předsedovi RRTV za sociální demokracii Petru Pospíchalovi, jehož politická kariéra je však již za zenitem.

Pravděpodobnější je varianta, že dvě uvolněná místa v RRTV bude chtít obsadit hnutí ANO Andreje Babiše, které jako druhá nejsilnější politická strana v zemi dosud ve vysílací radě nemá svého zástupce. ANO má výhodu v tom, že jeho poslanec Martin Komárek předsedá důležitému volebnímu výboru sněmovny, přes který procházejí nominace do mediálních rad. Funkce předsedy RRTV by byla pro Babišovo ANO zajímavá i z toho důvodu, že Babiš plánuje expanzi na televizní trh a nedávno koupil provozovatele nejposlouchanějšího českého Rádia Impuls.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).