Hlavní navigace

RealDVD se nesmí prodávat, alespoň prozatím

8. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nedávno jsme vás informovali o rozjíždějícím se sporu mezi členy organizace MPAA a softwarovou společnosti RealNetworks, který se týkal programu RealDVD. Ten umí překonat protipirátské ochrany a uložit film z DVD na pevný disk počítače, odkud si jej mohou uživatelé kdykoliv pohodlně přehrát. MPAA sdružující přední hollywoodská filmová studia se však obává, že program pro pohodlné uživatele bude ve skutečnosti zneužíván pro nelegální kopírování filmů ve stylu „půjčit, zkopírovat, vrátit“ a…

Nedávno jsme vás informovali o rozjíždějícím se sporu mezi členy organizace MPAA a softwarovou společnosti RealNetworks, který se týkal programu RealDVD. Ten umí překonat protipirátské ochrany a uložit film z DVD na pevný disk počítače, odkud si jej mohou uživatelé kdykoliv pohodlně přehrát. MPAA sdružující přední hollywoodská filmová studia se však obává, že program pro pohodlné uživatele bude ve skutečnosti zneužíván pro nelegální kopírování filmů ve stylu „půjčit, zkopírovat, vrátit“ a dokonce s notnou dávkou ironie doporučila změnu názvu na StealDVD (KrástDVD).

ebf - partner 1

Právníci obou znesvářených stran se už činili a celý spor je nyní u soudu. První plusové bodíky si připisuje MPAA. Soud totiž v rámci předběžného opatření nařídil zastavit šíření programu než se seznámí se všemi informacemi. Společnost RealNetworks na webu programu slibuje, že pilně pracuje na jeho opětovném zpřístupnění. Zatím se jejím právníkům podařilo spor přesunout od centrálního kalifornského soudu k soudu v jižní oblasti Kalifornie.

Pokud by nakonec společnost RealNetworks přece jen ve sporu s MPAA uspěla, jistě by bylo zajímavá „odvetná“ žaloba kvůli náhradě škody. MPAA se sice podařilo pozastavit prodej RealDVD (jeho ilegální kopie se však Internetem vesele šíří dál), ovšem řada konkurenčních programů je stále k dispozici. (CD-R Server)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).